Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Στη Βουλή από τη Μερόπη Τζούφη και τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ιωαννίνων οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στους δήμους Δωδώνης και Ζαγορίου

Στη Βουλή από τη Μερόπη Τζούφη και τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ιωαννίνων οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στους δήμους Δωδώνης και Ζαγορίου

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με πρωτοβουλία της βουλευτού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη και τη συμμετοχή των βουλευτών Μαντά Χρήστο, Καραγιάννη Γιάννη, και Στέφο Γιάννη ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: Κήρυξη ως πλημμυροπαθών των Δήμων Δωδώνης και Ζαγορίου.
meropi tzoufiΣτην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του κόμματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγείσες περιοχές, αφού αναφέρουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις της προηγούμενης περιόδου στις περιοχές των δήμων Δωδώνης και Ζαγορίου, ζητούν να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές ως πλημμυροπαθείς, να επιδοτηθούν οι συγκεκριμένοι δήμοι, ώστε να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες, να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής με συγκεκριμένα έργα υποδομής και να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες πολιτικές και διοικητικές στην εκτέλεση και παραλαβή των συγκεκριμένων έργων υποδομής, τα οποία καταστράφηκαν και που εκ του αποτελέσματος έβριθαν κακοτεχνιών.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνουν στους αρμόδιους Υπουργούς τα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Αν προτίθενται να κηρύξουν πλημμυροπαθείς τους δύο αυτούς δήμους και με τι ποσό σκοπεύουν να επιδοτήσουν άμεσα τους δύο δήμους, ώστε να επιλύσουν τουλάχιστον τα πιεστικά προβλήματα, που δυσκολεύουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
2. Αν προτίθενται να εισηγηθούν στην Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου να εκπονήσει μελέτη, ώστε να γίνουν έργα υποδομής στο οδικό δίκτυο, που θα λύσουν μόνιμα το πρόβλημα στις συγκεκριμένες περιοχές.
3. Αν προτίθενται να δώσουν κίνητρα μετεγκατάστασης σε κατοίκους και κτηνοτρόφους, των οποίων οι κατοικίες και οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε σημεία που οι κατολισθήσεις είναι χρόνιο και μη αναστρέψιμο φαινόμενο.
4. Αν προτίθενται να παραγγείλουν διοικητικό έλεγχο στην πολεοδομική υπηρεσία της τότε νομαρχίας, για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες που επιτράπηκε να οικοδομηθούν κτίσματα στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και στις αρμόδιες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών και για την παραλαβή των έργων που εκ του αποτελέσματος είτε οι μελέτες ήταν ανεπαρκείς είτε τα έργα έβριθαν κακοτεχνιών.
5. Αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών», με δεδομένο ότι πλησιάζει το χρονικό όριο των δύο μηνών για την αίτηση ενεργοποίησης του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού μηχανισμού.
6. Αν προτίθενται να επανεξετάσουν το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» και να συμπεριλάβουν έστω και τώρα έργα υποδομής του οδικού δικτύου των συγκεκριμένων περιοχών.
7. Αν προτίθενται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου να εγκρίνουν συγκεκριμένα έργα υποδομής του οδικού δικτύου των δύο αυτών περιοχών στο νέο Π.Ε.Π. Ηπείρου 2014-2020.

Πηγή by [author_name]

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments