Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Σχέδιο Δράσης για το αστικό παραλίμνιο μέτωπο στην ατζέντα της 1ης Συνάντησης που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBACT III

Σχέδιο Δράσης για το αστικό παραλίμνιο μέτωπο στην ατζέντα της 1ης Συνάντησης που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBACT III

URBACT-ΣΥΝΆΝΤΗΣΗΑπό:Χάρης Δάφλος–

Ο Δήμος Ιωαννιτών, στo πλαίσιο μιας δυναμικής προσπάθειας να προετοιμάσει και να καταστήσει την Πόλη των Ιωαννίνων «Ανθεκτική Πόλη», συμμετέχει σε ένα πολύ σημαντικό Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων με τίτλο «Resilient Europe – Ανθεκτική Ευρώπη», στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBACT III. Η ανθεκτικότητα των πόλεων αφορά στη δυνατότητα του αστικού περιβάλλοντος να επιβιώσει, να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί παρά τις χρόνιες πιέσεις που δέχεται.
Στην 1η Συνάντηση του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γιάννενα, ήταν παρούσα η Lead Expert του προγράμματος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ, ελληνίδα στην καταγωγή, κ. Νίκη Φραντζεσκάκη.
Είναι σημαντικό ότι υπήρξε η ανταπόκριση και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων που είχαν κληθεί από το Δήμο Ιωαννιτών, με την ατζέντα της συζήτησης να επικεντρώνεται στην κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για το Αστικό Παραλίμνιο Μέτωπο των Ιωαννίνων.
Αμέσως μετά ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, (που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνάντηση του Δικτύου καθώς επέστρεφε την ίδια ώρα από την Αθήνα) όπου συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT.
Στην έναρξη της συνάντηση παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι επιδιώξεις του συγκεκριμένου δικτύου, και η σημασία της συμμετοχής των Ιωαννίνων σε αυτό.
Η ένταξη της πόλης των Ιωαννίνων σε ένα δίκτυο έργων του Προγράμματος URBACT αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι τα Γιάννενα προσπαθούν να βρουν ένα άλλο βηματισμό, πιο εξωστρεφή.
Με τη Δημοτική Αρχή να στοχεύει στη βιώσιμη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη, το Πρόγραμμα URBACT III μπορεί να αποτελέσει την μεγαλύτερη ευκαιρία και την καλύτερη λύση για την πρόσβαση σε αυτή τη γνώση, αλλά και «διαβατήριο» για χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν του νέου ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας URBACT III χρηματοδοτείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), καθώς και από τα κράτη μέλη και θα διαρκέσει καθ’ όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Τη συνάντηση «άνοιξε» ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που οι ελληνικές πόλεις δεν διαθέτουν τους πόρους που απαιτούνται για να εντοπίσουν, να μεταφέρουν και να εφαρμόσουν μια ευρωπαϊκή καλή πρακτική, έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή σε δίκτυα και η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Οι εταίροι που συμμετέχουν στο δίκτυο των «Ανθεκτικών Πόλεων» είναι:
– Δήμος Ρότερνταμ – Ολλανδία (Επικεφαλής εταίρος)
– Δήμος Ιωαννιτών-Ελλάδα
– Δήμος Γλασκόβης – Ηνωμένο Βασίλειο
– Δήμος Μπρίστολ- Ηνωμένο Βασίλειο
– Δήμος Κατοβίτσε – Πολωνία
– Δήμος Βέιλε – Δανία
– Δήμος του Μπουργκάς – Βουλγαρία
– Δήμος Θεσσαλονικης – Ελλάδα
– Ιωαννιτών – Ελλάδα
– Δήμος Μάλμε-Σουήδία
– Δήμος Αμβέρσας-Βέλγιο
– Δήμος Ρώμης-Ιταλία
– Δήμος Ποτέντζα – Ιταλία

Αστικός Σχεδιασμός «με το βλέμμα» στο παραλίμνιο μέτωπο
Έχοντας κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες του σύγχρονου και έξυπνου σχεδιασμού ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ενώ προωθεί με πόρους του νέου ΕΣΠΑ, την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου για τη βιώσιμη κινητικότητα, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας, επισημαίνοντας πως η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο δίκτυο URBACT, έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή.
Κι αυτό γιατί –όπως εξήγησε- ένας από του στρατηγικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής, για την επόμενη περίοδο είναι η προστασία, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορικότητας της πόλης και της πολιτιστικής της κληρονομιάς ως παράγοντες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και προώθησης της απασχόλησης».
«Με όχημα τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και οδηγό το πρόγραμμα URBACT στρέφουμε το βλέμμα μας στο παραλίμνιο αστικό μέτωπο της πόλης, το σημαντικότερο Φυσικό, Περιβαλλοντικό, Τουριστικό, Οικονομικό και Αισθητικό ορόσημο της πόλης.
Θέλουμε να παρέμβουμε πάνω σε δύο κύριους άξονες. Ο πρώτος αφορά την αισθητική και τη λειτουργική αναβάθμιση μέσω της απελευθέρωσης του παραλίμνιου αστικού μετώπου από κάθε είδους εμπόδια, την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της πόλης με το παραλίμνιο μέτωπο. Ο δεύτερος άξονας στρέφεται στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του παραλίμνιου αστικού μετώπου με τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση των χρήσεων αναψυχής και πολιτισμού», είπε ο κ. Μανταλόβας.
Οι Στόχοι είναι :
• Η πόλη να «ανοίξει δρόμους» προς την Λίμνη. Το παραλίμνιο μέτωπο να γίνει πιο προσιτό και πιο ελκυστικό για τον δημότη και τον επισκέπτη.
• Η τοπική οικονομία να ενισχυθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική υλοποιώντας δράσεις με επίκεντρο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την πολιτιστική αναζωογόνηση της περιοχής.

Εξωστρέφεια και Καινοτομία

Στην ανάγκη γα εξωστρέφεια μέσα από καινοτόμες και δημιουργικές προσεγγίσεις, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιάννης Λιόντος.
«Ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθεί ο Δήμος την εξωστρέφεια περνά, όχι μόνο από την δικτύωση, αλλά, όπως αποδεικνύουμε σήμερα με την παρουσία όλων σας, και μέσα από την ενημέρωση και την σταθερή και συνεχή ενθάρρυνση των εμπλεκομένων, ή όπως λέγεται σήμερα, των εταίρων σε μια νέα, συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία συν-σχεδιασμού», είπε ο κ. Λιόντος.
Ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως ο Δήμος Ιωαννιτών, στο κατώφλι του ΕΣΠΑ 2014-2020 οφείλει να προετοιμάσει έργα μέσα από τεχνικές διαδικασίες μελετών και ωρίμανσης, αλλά, ταυτόχρονα, οφείλει και να εντοπίσει τα εργαλεία χρηματοδότησης.
«Οφείλουμε – όπως είπε- να υπερβούμε τις δυσκολίες, και να δούμε μια σειρά από έργα, απαραίτητα για την πόλη μας, έχοντας υπόψη δύο δεδομένα:
1. Δεν είμαστε παντογνώστες και δεν έχουμε μαγικές συνταγές για να επιλύσουμε προβλήματα, και,
2. Ακριβώς επειδή δεν τα γνωρίζουμε όλα, ζητάμε τη βοήθειά σας για να βρούμε νέες ιδέες και τεχνικές κατευθύνσεις».

Παρουσίαση δικτύου και ανταπόκριση φορέων

Στη συνέχεια η Lead Expert, του προγράμματος, Νίκη Φραντεσκάκη παρουσίασε το Δίκτυο Πόλεων «Resilient Europe – Ανθεκτική Ευρώπη», και την Κοινοτική Πρωτοβουλία URBACT III, ενώ αναφέρθηκε με παραδείγματα σε καλές πρακτικές ευρωπαϊκών πόλεων.
Ο Γιώργος Αντωνίου Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Ιωαννιτών παρουσίασε τους στόχους του έργου «Ιωάννινα: Ανθεκτική Πόλη», επικεντρώνοντας στο Σχέδιο Δράσης για το Αστικό Παραλίμνιο Μέτωπο.
Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη Συνάντηση κατέθεσαν τις απόψεις τους και τη διάθεση τους για συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών στην υλοποίηση του έργου.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους:
– Τεχνικό Επιμελητήριο/Τμήμα Ηπείρου – πρόεδρος Χρήστος Παπαβρανούσης
-Εφορεία Αρχαιοτήτων – προϊστάμενος Κώστας Σουέρεφ, Αρχαιολόγος Χρήστος Κλείτσας
– Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Αν. καθηγητή Άγγελος Παπαγεωργίου, αρχιτέκτων Ιάσονας Πανταζής
-Φορέας Διαχείρισης Λίμνης –πρόεδρος Πέτρος Τσουμάνης-Συντονίστρια Κατερίνα Χιωτάκη
-Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων-πρόεδρος Κωστας Σακκάς, μέλος Αποστόλης Κοκορδάτος
-Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου (περιφερειακή Διεύθυνση)- Βασίλης Συγκούνας
-ΠΕΑΚΙ – πρόεδρος Σπύρος Πάικας
-Ένωση Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου-Αστερινός Μάνθος
-Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου-πρόεδρος Κώστας Παππάς
Από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δ.Ε. Ιωαννίνων Αλέξης Γοργόλης και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Νήσου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ιωαννιτών.

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments