Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων:”Η επαναλειτουργία του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής ως Πρότυπο σχολείο θα αποτελούσε ελπιδοφόρο μήνυμα”

Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων:”Η επαναλειτουργία του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής ως Πρότυπο σχολείο θα αποτελούσε ελπιδοφόρο μήνυμα”

zvsimaia

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου  Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Με έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή ανακούφισης του Συλλόγου Διδασκόντων στο ΓΕΛ της Ζωσιμαίας Σχολής μετά την αφαίρεση του Λυκείου από τον πίνακα των Προτύπων Λυκείων η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου 2015 στον ημερήσιο τύπο των Ιωαννίνων.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό να επιχαίρουν εκπαιδευτικοί, και μάλιστα του ιστορικού σχολείου της Ζωσιμαίας Σχολής, ότι με τον Νόμο, που φέρει τον τίτλο «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ο οποίος ψηφίστηκε στις 12 Μαΐου 2015, εγκρίθηκε η κυβερνητική πολιτική για τα Πρότυπα εξαιρώντας τη Ζωσιμαία Σχολή.Και είναι εξίσου λυπηρό το γεγονός, προκειμένου να
δικαιολογήσουν οι διδάσκοντες την άποψή τους, εμπλέκουν τις τοπικές αρχές αλλά και άλλους φορείς με ανακρίβειες ότι δήθεν ήταν σύμφωνοι στην μη επαναλειτουργία της Ζωσιμαίας Σχολής ως Πρότυπο Λύκειο. Το βασικά εύλογο και απορίας άξιο ερώτημα που δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής ευθείας απαντήσεως είναι: «Ποιά είναι η επιχειρηματολογία βάσει της οποίας στερείται το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής των λόγων και των δυνατοτήτων να συμπεριληφθεί στον πίνακα των Προτύπων; Ποιός τέλος πάντων και για ποιες αιτίες κρίνει ανάξιο το Λύκειο της Ζωσιμαίας και σε τι παραβλάπτεται η πόλη των Ιωαννίνων από την ανακήρυξή του ως Προτύπου Λυκείου και μάλιστα παρά το γεγονός ότι υπάρχει το Πρότυπο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής;» Για το κεφαλαιώδες ερώτημα δεν παρατίθεται καμία απάντηση εκ μέρους των «ανακουφισθέντων» μελών του Συλλόγου διδασκόντων στο ΓΕΛ της Ζωσιμαίας Σχολής, αντιθέτως υπάρχει μόνιμη και ύποπτη σιωπή μαζί με τις ανακρίβειες ως προς την «σύμφωνη» γνώμη και άλλων φορέων.Η επαναλειτουργία της Ζωσιμαίας Σχολής (Γυμνάσιο και Λύκειο) ως ενιαίο πρότυπο σχολείο αποτελούσε επίμονο αίτημα της κοινωνίας των Ιωαννίνων.
Αναφέρουμε συγκεκριμένα ότι ο Δήμος Ιωαννιτών με την απόφαση 166/2007 του Δημοτικού Συμβουλίου απεδέχθη το αίτημα του Συλλόγου Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής για την επαναλειτουργία της Ζωσιμαίας Σχολής ως Προτύπου Σχολείου και συνέστησε ειδικό όργανο για τον συντονισμό των απαιτουμένων ενεργειών με αποτέλεσμα τον περασμένο Δεκέμβριο να εκδοθεί η υπουργική απόφαση 212031/Δ6/ 29−12−2014 Φ.Ε.Κ. 3646/τ.Β’/ 31−12−2014) που ενέταξε το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής στα Πρότυπα Πειραματικά η οποία δυστυχώς ανεστάλη με την υπουργική απόφαση. 61397/Δ6/19-5-1015 ΦΕΚ 909/τ.Β/ 20-5-2015
Όταν όμως ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκλείσει από τα πρότυπα ιστορικά σχολεία το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, όλοι οι φορείς των Ιωαννίνων αντέδρασαν. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων απέστειλε προς τον Υπουργό την υπ’ αριθμόν 30245/2846/29-4-2015 επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία αναφέρει εκτός των άλλων τα εξής: «Ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τελικά το μόνο σχολείο που εξαιρέσατε στην τροπολογία είναι η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Ειλικρινά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί όταν ορίζετε πρότυπα σχολεία “για ιστορικούς αποκλειστικά λόγους”, όπως αναγράφετε στην τροπολογία, εξαιρείται η Ζωσιμαία Σχολή που είναι το πιο ιστορικό, το πιο παλιό (έτος ίδρυσης 1833) από τα πέντε σχολεία στα οποία εσείς είχατε αναφερθεί».
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής εξέδωσε, την 29η Απριλίου 2015, ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής: «Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων πληροί όλους τους όρους που επιτρέπουν τη λειτουργία ενός Πρότυπου σχολείου με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου (άρτια υποδομή, προσωπικό με άριστη κατάρτιση και επιστημονικό υπόβαθρο, πανελλήνιες και διεθνείς επιτυχίες). Αφού λοιπόν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, γιατί απογυμνώνεται η επαρχία με συγκέντρωση των Προτύπων αποκλειστικά στην περιοχή της πρωτεύουσας;».
Επίσης, αρκετοί πανεπιστημιακοί και διακεκριμένοι επιστήμονες, παλαιοί καθηγητές της Ζωσιμαίας Σχολής αλλά και πολίτες εξέφρασαν με επιστολές, στον τοπικό αλλά και Αθηναϊκό τύπο, την αντίθεσή τους για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Όλες αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν ότι κανένας φορέας των Ιωαννίνων δεν συμφώνησε με τον αποκλεισμό του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής από τα Πρότυπα σχολεία. Και βεβαίως η έγκριση μόνο του Γυμνάσιου, προκαλεί τουλάχιστον κλαυσίγελο.
Δυστυχώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους πραγματικούς, μη εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ιδιοτελείς λόγους για τους οποίους το Λύκειο δεν εντάχθηκε στα Πρότυπα Σχολεία.
Όμως η επαναλειτουργία του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής ως Πρότυπο σχολείο θα αποτελούσε ελπιδοφόρο μήνυμα για τους κατοίκους των Ιωαννίνων αλλά και της Ηπείρου καθώς θα έδινε την ευκαιρία στους μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαίδευση ανωτέρου επιπέδου. Με την κατάργησή του, η εκπαίδευση στα Ιωάννινα, αλλά και ο ίδιος ο Νομός, δέχονται ένα σημαντικό πλήγμα, την στιγμή ειδικά που θα έπρεπε το Κράτος να φροντίζει για την πολύπαθη αυτή περιοχή!
Παρόλα αυτά, ο Σύλλογος των Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής, σεβόμενος την ιστορία της Σχολής, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επαναλειτουργία του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής ως ενιαία Πρότυπη μονάδα, Γυμνάσιο-Λύκειο, ανεξάρτητα από τη θέση ή την βούληση των οποιονδήποτε αντιρρησιών.
Βαγενάς Γεώργιος
Πρόεδρος του Συλλόγου
Αποφοίτων της Ζωσιμαίας
Σχολής Ιωαννίνων

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments