Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Σύμμαχος των επαγγελματιών δηλώνει ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Σύμμαχος των επαγγελματιών δηλώνει ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων

 

Ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας

 

Τη διαβεβαίωση ότι ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα στηρίξει ενεργά κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση των υποδομών της περιοχής, προκειμένου να αναπτυχθεί ο τουρισμός και να τονωθεί η τοπική οικονομία έδωσε ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, κατά την συνάντηση που είχε την Μεγάλη Πέμπτη με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων. Σε ανακοίνωση του ΔΣ που υπογράφουν ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούτζας και ο Γραμματές Ευάγγελος Σταμάτης επισημαίνονται τα ακόλουθα

Ο δήμος ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο δήμος τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του μεριδίου των δράσεων που του αναλογούν για την προώθηση του τουριστικού προιόντος.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ευφυσυχασμός για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, παρά τις θετικές υποσχέσεις που έχουν εκφρασθεί από όλες τις πλευρές κι επισημάνθηκε η ανάγκη να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες.

Αποτιμήθηκε θετικά η ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου του έργου «Σύνδεση της Ιονίας οδού με τα Πηγάδια μέσω του κόμβου Τερόβου», ωστόσο η παρέμβαση αυτή δεν αρκεί για την άρση της οδικής απομόνωσης των Τζουμέρκων.

Όπως τονίστηκε στη συζήτηση, η γενικότερη κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι αρκετά απογοητευτική και απαιτείται να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν -αν μη τι άλλο- η βελτίωση της 2ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Πλάκα-Άγναντα-Πράμαντα. Σημειώνεται ότι το απαρχαιωμένο αυτό οδικό δίκτυο χρησιμοποιείται καθημερινά, εκτός από τους επισκέπτες, από δεκάδες μόνιμους κατοίκους για προμήθειες προιόντων, αγροτικές συναλλαγές, εκπαιδευτικές  και άλλες δραστηριότητες.

Επιπροσθέτως, εργασίες συντήρησης πρέπει να γίνουν και στους δρόμους που οδηγούν προς τα παραδοσιακά χωριά Καλαρρύτες-Συρράκο αλλά και προς Ματσούκι.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της ιδιαιτέρως προβληματικής σήμανσης προς την περιοχή των Τζουμέρκων από Ιωάννινα και Άρτα. Σε ορισμένα δε σημεία της είναι και λανθασμένη, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση και έντονη δυσφορία στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής Αρχής, ο δήμος έχει κάνει ήδη την καταγραφή, ώστε να προχωρήσει τάχιστα στην ανάλογη μελέτη, ενώ σύντομα θα σηματοδοτήσει πιλοτικά μια είσοδο στα γεωγραφικά όρια του δήμου.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών έθεσαν και το σοβαρό ζήτημα των πολύωρων -ενίοτε και πολυήμερων- διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος στα Πράμαντα, Τσόπελα, Μελισσουργούς, Χριστούς, Κτιστάδες και Ματσούκι. Η δημοτική Αρχή συνηγόρησε στην άποψη ότι πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα σωστής συντήρησης του δικτύου Άρτας, και να διασφαλιστεί εναλλακτική ηλεκτροδότηση της περιοχής μέσω του δικτύου Ιωαννίνων.

Τέλος, σε ότι αφορά στη σημαντική υστέρηση που υπάρχει στο πεδίο προβολής και ανάδειξης των Τζουμέρκων ως τουριστικό προορισμό, ο προβληματισμός αναπτύχθηκε σε δύο επίπεδα. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ζήτησαν από την δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων να συμβάλει αποφασιστικά και εμπράκτως για:

  1. Τη δημιουργία δυναμικής, σύγχρονης ιστοσελίδας εφάμιλης του πλούσιου τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής.
  2. Την έκδοση ενημερωτικών φυλαδίων και χαρτών με τα αξιοθέατα της περιοχής (φυσικές ομορφιές, αρχιτεκτονικά μνημεία, μονοπάτια, διαδρομές cannoning, rafting, mountain bike, 4X4, κ.α).
  3. Την ανάδειξη άλλων τουριστικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων των Τζουμέρκων, όπως του σπηλαίου της Ανεμότρυπας, του κρησφύγετου του Κατσαντώνη, καθώς και παραδοσιακών εθίμων με μακραίωνη ιστορία (χορός καγκελάρι κ.α.).
  4. Στην καθιέρωση αθλητικών δραστηριοτήτων με τοπικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα αυτά αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως είπε, η αναμόρφωση της ιστοσελίδας θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι, το πολύ σε ένα χρόνο θα εκδοθούν χάρτες της περιοχής και η ανάδειξη του κρησφύγετου του Κατσαντώνη καθώς και η καθιέρωση τοπικών αθλητικών δραστηριοτήτων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου για το 2016.

Συγκλίνουσα εκτίμηση των δύο πλευρών στην πορεία της συζήτησης ήταν ότι η περιοχή των Τζουμέρκων δεν απολαμβάνει ισότιμης μεταχείρισης στην προβολή των περιοχών της Ηπείρου. Επαγγελματίες και δημοτική Αρχή συμπίπτουν στη θέση ότι τα Τζουμέρκα πρέπει να προβάλονται ισότιμα με τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ηπείρου, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο υπουργείου Τουρισμού.

Στη συνάντηση παρέστησαν και παρενέβησαν με γόνιμες προτάσεις ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για θέματα τουρισμού, Βαγγέλης Γιωτόπουλος και ο αντιδήμαρχος Νίκος Βαϊτσης.

 

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments