Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / -Τα Γιάννενα ετοιμάζονται να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, απαιτείται οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση -Πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για το προσφυγικό

-Τα Γιάννενα ετοιμάζονται να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, απαιτείται οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση -Πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για το προσφυγικό

Δημοτικό ΣυμβούλιοΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ιωαννιτών και η τοπική κοινωνία ετοιμάζεται να δείξει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους πρόσφυγες που θα υποδεχθεί η περιοχή μας τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια ώρα ζητάει από την κυβέρνηση η υποδοχή να γίνει συντεταγμένα- οργανωμένα και να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε η Δημοτική Αρχή εκτάκτως, με μοναδικό θέμα «Προετοιμασία του Δήμου για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού θέματος», έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος, ενώ υπήρξε ενημέρωση από την πλευρά του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Παντελή Κολόκα, για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την πλευρά του Δήμου.

«Το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα, πολύ σοβαρό και ευαίσθητο. Μιλάμε για ένα πραγματικά έκτακτο γεγονός», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή  θεωρεί αυτονόητο ότι η φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια τους και ταυτόχρονα επιδεικνύοντας φροντίδα στην τοπική κοινωνία.

«Ως αυτοδιοίκηση, ως ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου, θα πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Είναι σαφές πως η πυραμίδα ξεκινάει από την κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση καλείται να συνδράμει. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο από την πολιτεία και ο καθένας να μπει «στο κουτάκι του», ώστε να λειτουργήσουμε συντεταγμένα. Δυστυχώς τέτοιο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει», είπε ο κ. Μπέγκας.

Συνέχισε λέγοντας πως, «επαναλαμβάνουμε συνεχώς στην κυβέρνηση δώστε μας στοιχεία και πληροφόρηση για να οργανωθούμε καλύτερα και να βοηθήσουμε περισσότερο και μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται».

Παρά το ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συντονίζει, σε μια σειρά κρίσιμα  ερωτήματα που αφορούν για παράδειγμα τον αριθμό των προσφύγων, τον χρόνο υποδοχής , την κατανομή τους, το εάν θα υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων- μεταναστών-εθνικοτήτων  κ.λ.π., ο Δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζεται.

«Χωρίς πληροφόρηση, ο σχεδιασμός αφορά τις δικές μας πρωτοβουλίες ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι να δείξουμε τη φιλοξενία και των ανθρωπισμό μας. Κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκαιότητα η προστασία των προσφύγων καθώς και της τοπικής κοινωνίας», είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας. Εξήγησε ότι έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με φορείς, συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις για τον συντονισμό και την προετοιμασία, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος Ιωαννιτών από το Νοέμβριο είχε θέσει στην «ατζέντα του» το προσφυγικό.

 

Ακατάλληλος ο χώρος του παλιού αεροδρομίου Κατσικά

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου του κοινοποίησε το έγγραφο που έλαβε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου μεταξύ των πέντε χώρων φιλοξενίας που προκρίνονται για την Ήπειρο, συμπεριλαμβάνεται η έκταση του παλαιού αεροδρομίου του Κατσικά.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν σαφή θέση πως ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι κατάλληλος, γιατί είναι χώρος ανοιχτός και βαλτώδης, χωρίς καμία υποδομή.

«Στις συσκέψεις που έγιναν με πρωτοβουλία της περιφέρειας, η θέση που εξέφρασα ήταν σαφής: για να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες, με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας θα πρέπει να πάμε σε στεγασμένους χώρους. Πρότεινα να επιλεγούν χώροι στρατοπέδων, όχι με την έννοια των «φυλακών» ψυχών, αλλά γιατί έχουν έτοιμες υποδομές που εξασφαλίζουν στοιχειωδώς ανθρώπινη φιλοξενία», είπε ο Δήμαρχος.

Ενημέρωσε το σώμα πως στο θέμα του παλιού αεροδρομίου Κατσικά, η θέση της περιφέρειας ταυτίζεται με αυτή του Δήμου στο ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος και αυτό μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Να γίνει ξεκάθαρο πως αυτή μας η θέση δεν πηγάζει από το γεγονός ότι αρνούμαστε να υπάρξει χώρος φιλοξενίας στο Δήμο Ιωαννιτών. Θα αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, αλλά λέμε ότι αυτός ο χώρος είναι αντικειμενικά ακατάλληλος», επανέλαβε ο Δήμαρχος.

 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η απόφαση στην οποία κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

-Ο Δήμος Ιωαννιτών και η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και θα  τους παρέχει φιλοξενία

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments