Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιουλίου, στη 13:00 ο μουσικολόγος κ. Κώστας Λώλης μιλά στην εκπομπή “Μουσική Κερασιά” για το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου. Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων – 98,7 / www.dimotikoradiofono.gr – Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

Την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιουλίου, στη 13:00 ο μουσικολόγος κ. Κώστας Λώλης μιλά στην εκπομπή “Μουσική Κερασιά” για το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου. Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων – 98,7 / www.dimotikoradiofono.gr – Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη

 

Κάθε Κυριακή στη 13:00 

ανταμώνουμε γύρω από τη «Μουσική Κερασιά»

στο χοροστάσι της καρδιάς μας

και…

ταξιδεύουμε παρέα στα μονοπάτια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής

 

Δημοτικά τραγούδια και οργανικοί σκοποί,

από την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας

αλλά και σύγχρονες δημιουργίες… στα χνάρια των προηγούμενων,

παραδοσιακοφανή τραγούδια,

όπως και διασκευές δημοτικών τραγουδιών,

είναι τα μουσικά κεράσματα αυτής της εκπομπής…

 

… μιας εκπομπής

μουσικής και λόγου! 

Αντικείμενο συζήτησης οι μουσικοχορευτικές παραδόσεις της Ελλάδας

και γενικά ο λαϊκός και σύγχρονος πολιτισμός!

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι 

φιλοξενούνται στη «Μουσική Κερασιά»

και παρουσιάζουν το έργο τους! 

 

Συντονιστείτε 

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 

  98, 7 στα fm – 

Μας ακούτε και διαδικτυακά στο:

www.dimotikoradiofono.gr 

 

Στην ερχόμενη εκπομπή ο μουσικολόγος και, μεταξύ άλλων, και ερευνητής του Πολυφωνικού Τραγουδιού της Ηπείρου, ο κ. Κώστας Λώλης, έρχεται στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, για να μας παρουσιάσει τη σπουδαία αυτή μουσική κληρονομιά. Κάνει λόγο για τις ρίζες του πολυφωνικού τραγουδιού, τα χαρακτηριστικά του, μουσικολογικά και ως προς το περιεχόμενο, αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Ο κ. Λώλης μεγάλωσε στο Πωγώνι με πολυφωνικά ακούσματα, γεγονός που τον επηρέασε βαθιά. Αναδεικνύει το πολυφωνικό τραγούδι μέσα από τις έρευνες, τις καταγραφές και τη διδασκαλία του. Έχει συγγράψει το βιβλίο “Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι” και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις με ανάλογη θεματολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι σε δύο ομάδες στην Ήπειρο, στο πολυφωνικό σχήμα “Ήνορο” και στο πολυφωνικό σχήμα του Δήμου Πωγωνίου.

«[…] το πολυφωνικό τραγούδι μεταδίδεται προφορικά, από γενιά σε γενιά […] Σήμερα οι δημογραφικές εξελίξεις είναι τέτοιες, που λείπει η ομάδα του χωριού που το αναπαράγει και το συντηρεί. Οπότε, για να μη γίνει μουσειακή αυτή η πολύτιμη μουσική παράδοση, υποχρεούμαστε κατά κάποιο τρόπο να το διδάξουμε με κανόνες, χωρίς να βγούμε από τα πρότυπα της ερμηνείας, της πολυφωνικής σύνδεσης, της αρμονίας, του ρυθμού και γενικά του ύφους του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού.», λέει χαρακτηριστικά στη “Μουσική Κερασιά” ο κ. Λώλης.

 

Σας περιμένω, λοιπόν, αύριο Κυριακή…

στη γνωστή ραδιοφωνική μας συντροφιά…

…να ταξιδέψουμε με όμορφα πολυφωνικά τραγούδια!

Υ.Γ. – 1: Αναζητήστε τη σελίδα της εκπομπής στο facebook:

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Περιμένω τώρα τα γραπτά σας μηνύματα με τα σχόλια και τις προτάσεις για την εκπομπή, καθώς και αφιερώσεις σε αγαπημένα σας πρόσωπα!!! 

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα της εκπομπής, για τις πολιτιστικές δράσεις, που λαβαίνουν χώρα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια –, όπως και να διαβάζετε άρθρα αναφορικά με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, τη χορευτική μας παράδοση, τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα…

και φυσικά… μπορείτε να ακούτε πολύ παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας… 

Υ.Γ.- 2: Στην εικόνα, στο πάνω μέρος, είναι μία φωτογραφία από το πολυφωνικό σχήμα “Ήνορο” και στο κάτω μέρος μία φωτογραφία του κου. Κώστα Λώλη.

 

Δείτε Επίσης

Καλό ταξίδι, Γιάννη….

Ο Πρόεδρος ,τα  μέλη του ΔΣ  του  δημοτικό ραδιοφώνου  Ιωαννίνων και  όλοι οι εργαζόμενοι και  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments