Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τι αλλαγές φέρνουν στην Παιδεία οι προγραμματικές δηλώσεις -Kατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων για τους μαθητές της Α και Β Λυκείου από το τρέχον σχολικό έτος

Τι αλλαγές φέρνουν στην Παιδεία οι προγραμματικές δηλώσεις -Kατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων για τους μαθητές της Α και Β Λυκείου από το τρέχον σχολικό έτος

11Αλλαγές στο Λύκειο, κατάργηση της αξιολόγησης, ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με αγωνία ο εκπαιδευτικός κόσμος περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης για τα θέματα που αφορούν ζητήματα της εκπαίδευσης. Ήδη η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θέλοντας να δώσει μια απάντηση στα δεκάδες δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, μέσω ανακοίνωσης στις 31 Ιανουαρίου έδωσε ένα στίγμα των όσων αναμένονται να παρουσιαστούν και στη Βουλή.

Όσον αφορά το τη Β/θμια Εκπαίδευση οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων για τους μαθητές της Α και Β Λυκείου από το τρέχον σχολικό έτος . Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα υλη. Η Τράπεζα θεμάτων μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά.

2. Την επαναφορά του 9,5 ως βαθμού προαγωγής.

3. Τη μη προσμέτρηση των βαθμών των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

4. Αναβάθμιση της πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας που τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν αποσπασματικά ή αφορούσαν έναν μικρό αριθμό σχολείων.

5. Διάλογος για νέο σύστημα εισαγωγής. Άλλωστε και σε δελτίο τύπου αναφέρθηκε ότι το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους.

6. Αναμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ελάφρυνση ωρολογίου προγράμματος, βιβλία.

7. Μείωση του χρόνου εξετάσεων στα Γυμνάσια προς όφελος του διδακτικού χρόνου.

Όσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 στελέχη του Υπουργείου Παιδείας δήλωσαν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ως προς τον τρόπο διεύρυνσης των επιλογών των υποψηφίων. Σύμφωνα με τις προεκλογικές αποφάσεις του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ οι μαθητές της Α και Β Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα εξετάσεων.

Εκπαιδευτικοί

1. Κατάργηση του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης και έναρξη διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης δημοκρατικό που δε θα είναι τιμωρητικό. Η νέα ηγεσία αναγνωρίζει ότι η αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου είναι απαραίτητη ωστόσο οφείλει να διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο ως λειτουργία γνωστικής ανατροφοδότησης και αναστοχασμού και σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου.

2. Επαναλειτουργία των Τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και την επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

3. Αναμένεται να γίνει αναφορά και στην αναγκαιότητα μόνιμων προσλήψεων στην εκπαίδευση όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Oι προσλήψεις των αναπληρωτών ξεπερνούν τις 18.000 ενώ τα κενά, αν και βρισκόμαστε στο μέσον του σχολικού έτους είναι περισσότερα από 3.500.

4. Διαφανείς διαδικασίες στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει

ΑΕΙ-ΤΕΙ

1. Επιστροφή «αιώνιων» φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

2. Επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους ώστε να φέρουν σε πέρας το αυξημένο διοικητικό έργο των πανεπιστημίων

3. Έναρξη διαλόγου για αντικατάσταση του νόμου 4009/2011

4. Πανεπιστημιακό Άσυλο

Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κινηθούν στα πλαίσια των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Παιδείας. Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή το απόγευμα και η συζήτηση επί αυτών θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments