Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Το πλεόνασμα στα «ανταποδοτικά» χρηματοδοτεί σημαντικές δράσεις του Δήμου Ιωαννιτών

Το πλεόνασμα στα «ανταποδοτικά» χρηματοδοτεί σημαντικές δράσεις του Δήμου Ιωαννιτών

HPIM2445[1]Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σημαντικές δράσεις έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μέσα στο 2017 ο Δήμος Ιωαννιτών, (όπως π.χ. μετεγκατάσταση του εργοταξίου, προμήθεια μηχανημάτων, αντικατάσταση ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες LED κ.λ.π.), καθώς το προηγούμενο οικονομικό έτος «έκλεισε» με ένα πλεόνασμα 2 εκατ. ευρώ στα λεγόμενα «ανταποδοτικά» του Δήμου.

Η κατανομή του πλεονάσματος αυτού που αποτυπώθηκε στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου στις 31/12/2016 έγινε με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα η Δημοτική Αρχή έχοντας τη δυνατότητα να «επιστρέψει» με έργα στους πολίτες τους καρπούς μιας διαρκούς προσπάθειας που διασφαλίζει την οικονομική υγεία του Δήμου Ιωαννιτών, προχωράει στη διάθεση πιστώσεων για παρεμβάσεις όπως είναι η  κατασκευή νέων στάσεων Αστικών Λεωφορείων ή η ενίσχυση των πιστώσεων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

 

Χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ουσίας

Η χρηματοδότηση μιας σειράς ουσιαστικών έργων και παρεμβάσεων από το Δήμο Ιωαννιτών, εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα από την προσθήκη των αντίστοιχων δαπανών στον προϋπολογισμό του Δήμου. Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας και οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

Μετεγκατάσταση Εργοταξίου: Εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 650.000 ευρώ για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία υποδομών για την μεταστέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών κι επιπλέον άλλες 53.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των τριών απαιτούμενων μελετών: αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας είχε ήδη ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο (όταν ψηφίζονταν το Τεχνικό Πρόγραμμα) τον προγραμματισμό για την απομάκρυνση του εργοταξίου από  την παραλίμνια περιοχή όπου ήταν εγκατεστημένο για δεκαετίας. Έπρεπε να «επισημοποιηθεί» η αποτύπωση του πλεονάσματος στα «ανταποδοτικά» με το κλείσιμο του οικονομικού έτους, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση αυτής της μεγάλης περιβαλλοντικής παρέμβασης του Δήμου με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Δημοτικός Φωτισμός-Λαμπτήρες LED: Ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει και μέσα στο 2017 να χρηματοδοτεί τα έργα που ξεκίνησε για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και την αντικατάσταση του συμβατικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, ενισχύοντας με 450.000 ευρώ τη σχετική πίστωση. Μια παρέμβαση προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων.

Προμήθεια Εξοπλισμού: Με τη διάθεση 290.000 ευρώ ο Δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να προχωρήσει στην προμήθεια ενός σαρώθρου και ενός γκρέιντερ ενισχύοντας τον εξοπλισμό της καθαριότητας και του εργοταξίου.

Ενισχύεται η καθαριότητα στην πόλη: Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε με τη διάθεση πίστωσης 152.000 ευρώ, να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί αποκομιδής απορριμμάτων για την Ανατολή και το Πέραμα. Ήταν μια απόφαση που ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου και με γνώμονα ότι θα πρέπει να «απελευθερωθούν» πληρώματα απορριμματοφόρων ώστε να ενισχυθεί η καθαριότητα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Προμήθειες στο Εργοτάξιο: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση των πιστώσεων για βασικές προμήθειες υλικών του εργοταξίου με 120.000 ευρώ.  Η απόφαση ελήφθη για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας που πρόκειται να έρθουν στο Δήμο και να μη χαθεί χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση του μεγάλου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού προμηθειών 2017 του Δήμου, που έχει χρονοβόρες διαδικασίες.

Επιπλέον πιστώσεις για τα αδέσποτα: Επιπλέον 57.000 πρόκειται να διαθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση της σχετικής πίστωσης για «τη διαφύλαξη της ευζωίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης σε αδέσποτα ζώα».

 

Στην κατασκευή δεκάδων στάσεων λεωφορείων προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών.

Την κατασκευή δεκάδων νέων στάσεων λεωφορείων και τη συντήρηση αρκετών από τις υφιστάμενες περιλαμβάνει το πρόγραμμα ανανέωσης του αστικού εξοπλισμού που προωθεί ο Δήμος Ιωαννιτών, με σκοπό την αναβάθμιση της αισθητικής στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2017, που αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η δαπάνη, 55.000 ευρώ για την κατασκευή νέων στάσεων λεωφορείων της αστικής συγκοινωνίας και 25.000 ευρώ για την επιδιόρθωση-ευπρεπισμό  υφιστάμενων στάσεων.

Επ’ ευκαιρία, ο Δήμος Ιωαννιτών συγχαίρει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρδαμιτσίων για την πρωτοβουλία του να κατασκευάσει στάση λεωφορείων, με ίδιους πόρους. Εύχεται το παράδειγμα αυτό να βρει μιμητές και σε άλλους συλλόγους, επισημαίνοντας, όμως, ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεργασία με το Δήμο, ώστε να διασφαλίζονται, η απαραίτητη ομοιομορφία-συνοχή στον αστικό εξοπλισμό και η σωστή χωροθέτηση.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments