Τετάρτη , 20 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τριήμερος εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Τριήμερος εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει και φέτος στον τριήμερο εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ). Βασικός σκοπός του θεσμού είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στην πολιτιστική τους κληρονομιά με το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην κοινωνία και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων με τις οποίες θα συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, έχει τον τίτλο “Τέχνες και ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο”.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις ΕΗΠΚ 2019, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

διοργανώνει στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019 τις παρακάτω δράσεις:

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

1. Kάστρο Ιωαννίνων : “Περιήγηση στο Κάστρο της Πόλης των Ιωαννίνων”

Θεματική ξενάγηση – περιήγηση στο κάστρο των Ιωαννίνων, η οποία θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της βυζαντινής περιόδου. Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Ώρα 11:00 π.μ. Σημείο συνάντησης στην κεντρική πύλη του Κάστρου.

Υπεύθυνη αρχαιολόγος: Δήμητρα Παπαϊωάννου. Τηλ. επικοινωνίας: 2651039580

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Γέφυρες καινοτομίας: μια πλοήγηση στον κόσμο των μουσείων”.

Παρουσίαση της διαδραστικής πλατφόρμας Proxitour, σχετικά με την παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών τουριστικής και πολιτιστικής φύσεως με βάση την τοποθεσία του χρήστη. Θεματική περιήγηση σε μαθητές/ριες Δημοτικού στις συλλογές του ΑΜΙ.

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ιουλία Κατσαδήμα, Ελένη Βασιλείου. Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01078

3. Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων: “Γέφυρες καινοτομίας: μια πλοήγηση στον κόσμο των μουσείων”.

Θεματική περιήγηση στις συλλογές του ΒΜΙ στο πλαίσιο παρουσίασης της διαδραστικής πλατφόρμας PROXITOUR. Η δράση απευθύνεται σε μαθητ/ριες Δημοτικού.

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Αθηνά Ζωγάκη, Σταματία Γιώτη. Τηλ. επικοινωνίας: 2651039580

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

1. Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης (Θέατρο): “Το ταξίδι της Αντιγόνης: Από τον Σοφοκλή στον Ζαν Ανουίγ κι από το χαρτί στη σκηνή”.

Όταν ο ελεύθερος χρόνος του ηθοποιού γίνεται τέχνη-ψυχαγωγία για τον ίδιο και άλλους:

Το κείμενο του Σοφοκλή «ταξιδεύει» στον χρόνο και τον χώρο. Από την αρχαιότητα στο σήμερα και από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μέσα από τη συλλογικότητα μιας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, τα μέλη της γνωρίζονται με το κείμενο της Αντιγόνης, το αναλύουν, στήνουν και προβάρουν σκηνές του και παρουσιάζουν αποσπάσματα του. Μέσα από τη διαδικασία προετοιμασίας και προ-παραγωγής μιας παράστασης μαθαίνουν, παίζουν και βιώνουν το πέρασμα από τη θέση του μέχρι χθες θεατή σε αυτή του ηθοποιού και δημιουργού ή συμμετέχοντα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του . Η εκδήλωση υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα “Σύνθεση – Θεατρική Σκηνή Ηπείρου” και απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

H είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρα: 5:15 μ.μ.

Υπεύθυνος αρχαιολόγος: Χρήστος Κλείτσας. Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01062

2. Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης (Στάδιο): ¨Αρχαία παιχνίδια και αγωνίσματα στο Στάδιο της Δωδώνης”

Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα με θέμα τα παιχνίδια και τα αγωνίσματα της αρχαιότητας. Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ομάδα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ελένη Κοτζαμποπούλου, Σοφία Κίγκα, Χαρά Καππά.

Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01067

3. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Γέφυρες καινοτομίας: μια πλοήγηση στον κόσμο των μουσείων”.

Παρουσίαση στο κοινό της διαδραστικής πλατφόρμας Proxitour, σχετικά με την παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών τουριστικής και πολιτιστικής φύσεως με βάση την τοποθεσία του χρήστη. Θεματική περιήγηση στις συλλογές του ΑΜΙ. Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

H είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρα: 12:00 π.μ.

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ιουλία Κατσαδήμα, Ελένη Βασιλείου, Σταματία Γιώτη. Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01078

4. Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων: Περιήγηση στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων και της Έκθεσης Αργυροχοΐας στο «Θησαυροφυλάκιο», στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ στο Κάστρο Ιωαννίνων”

Η περιήγηση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και περιλαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, που εκτείνονται χρονικά από τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους έως τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, και προέρχονται από την περιοχή της Ηπείρου. Επίσης η περιήγηση θα συνεχιστεί και στο κτήριο του λεγόμενου «Θησαυροφυλακίου», παραρτήματος του Βυζαντινού Μουσείου, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση αργυροχοΐας, με συλλογές αργυρών αντικειμένων, κοσμικών και εκκλησιαστικών, αντιπροσωπευτικών έργων της φημισμένης ηπειρωτικής τέχνης της αργυροτεχνίας.

H είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρα: 11:00 π.μ.

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Μάτα Κορτζη, Αγγελική Οικονόμου. Τηλ. επικοινωνίας: 2651039580

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

1. Πυριτιδαποθήκη – Ακρόπολη Ιτς Καλέ : “Η τρίτη όψη του νομίσματος: τέχνη και έμπνευση

Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Η μία όψη του νομίσματος” της σχεδιάστριας της ΕΦΑ Ιωαννίνων, Έφης Σταύρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο της Πυριτιδαποθήκης. Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδιογραφίες αρχαίων νομισμάτων που ξεχωρίζουν -εκτός των άλλων- για την αισθητική και καλλιτεχνική τους αξία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως κεντρικό στόχο να αναδείξει τη σημασία και την εξέλιξη του νομίσματος ως έργο τέχνης και ως φορέα εικονογραφικών, αισθητικών και καλλιτεχνικών προτύπων και αξιών, που διατρέχουν την αρχαιότητα και φτάνουν ως τις μέρες μας, αποτελώντας πηγή σύγχρονης καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ερασιτεχνική ομάδα φωτογραφίας ” Φωτογραφιστές” και περιλαμβάνει βιωματικό εργαστήριο που τροφοδοτεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των συμμετεχόντων αλλά και την ίδια την έκθεση.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Ωράριο: καθημερινά 09:00 – 20:00

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Εφη Σταύρου – Σχεδιάστρια, Σοφία Κίγκα – Αρχαιολόγος, Σταματία Γιώτη – Αρχαιολόγος. Τηλ. επικοινωνίας 26510 01067.

2. Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων: Περιήγηση στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων και της Έκθεσης Αργυροχοΐας στο «Θησαυροφυλάκιο», στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ στο Κάστρο Ιωαννίνων”

Η περιήγηση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και περιλαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, που εκτείνονται χρονικά από τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους έως τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, και προέρχονται από την περιοχή της Ηπείρου. Επίσης η περιήγηση θα συνεχιστεί και στο κτήριο του λεγόμενου «Θησαυροφυλακίου», παραρτήματος του Βυζαντινού Μουσείου, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση αργυροχοΐας, με συλλογές αργυρών αντικειμένων, κοσμικών και εκκλησιαστικών, αντιπροσωπευτικών έργων της φημισμένης ηπειρωτικής τέχνης της αργυροτεχνίας.

H είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρα: 11:00 μ.μ.

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Μάτα Κορτζή, Αγγελική Οικονόμου. Τηλ. επικοινωνίας: 2651039580

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2019

Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων Βυζαντινού Μουσείου (Ιτς Καλέ):

Έκθεση φωτογραφίας “Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου”

(18 Σεπτεμβρίου -18 Οκτωβρίου 2019)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων φιλοξενεί την έκθεση “Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου” με φωτογραφίες του Πολυδεύκη Ασωνίτη. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, στο οποίο αρχικά παρουσιάστηκε και θα παραμείνει έως τις 18 Οκτωβρίου 2019. Η φωτογράφηση έγινε σε ένα από τα ελάχιστα ακόμη παραδοσιακά καμίνια παραγωγής κάρβουνου της Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά. Ο φωτογράφος προσπαθεί να αναδείξει τον χαρακτήρα της εργασίας των καρβουνιάρηδων, οι οποίοι μεθοδικά και με κυκλικές κινήσεις μαζεύουν τα κάρβουνα που δημιουργούνται από την ατελή καύση των ξύλων. Η διαδικασία παραγωγής κάρβουνου δεν είναι αποκλειστική εργασία της νεότερης εποχής. Είναι γνωστή από γραπτές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα, ήδη από την αρχαιότητα. Οι ἀνθρακευταί, οι καρβουνιάρηδες παρέμεναν σχεδόν αφανής, παρότι η εργασία τους κατείχε έναν κρίσιμο οικονομικό ρόλο στον αρχαίο και μεσαιωνικό χώρο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ωράριο: καθημερινά 09:00 π.μ. – 08:00 μ.μ.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Σοφία Κίγκα – Αρχαιολόγος, Ελένη Κοτζαμποπούλου – Αρχαιολόγος, Παναγιώτης Τσιγκούλης – Φωτογράφος.

Κάστρο Ιωαννίνων, Κεντρική Πύλη, Στοές

Θεατρική παράσταση «ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ»

(Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με τη συνεργασία της Εταιρείας Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει τη θεατρική παράσταση «ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ» στις Στοές του Κάστρου Ιωαννίνων (Κεντρική Πύλη). Η παράσταση έχει δημιουργηθεί από το τοπικό καλλιτεχνικό δυναµικό της πόλης και βασίζεται στην έρευνα και στη σύνθεση κειµένων, αφηγήσεων και πραγματικών μαρτυριών σχετικά με τον πόλεµο. Είναι µια παράσταση για τον άνθρωπο στον πόλεµο, τη σύγκρουση, τη συνάντηση, την αγάπη και την ανθρώπινη φύση και αναδεικνύει το πώς ένας µηχανισµός καταστροφής, µπορεί να αποτελέσει µηχανισµό αυτογνωσίας για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Έρευνα – σύνθεση κειµένων – σκηνοθεσία: Γιώτα Παναγή. Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Συν Πλην Τρία”

Είσοδος ελεύθερη. Ώρα προσέλευσης 08:15 μ.μ. Η παράσταση είναι περιπατητική και οι πόρτες θα κλείσουν στις 08:30 μ.μ. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων λόγω περιορισμένης χωρητικότητας. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6973955355.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, ΠΙΟΠ – Μουσείο Αργυροτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Διεύθυνση Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Terracom Πληροφορική ΕΠΕ, Δήμος Δωδώνης, θεατρική ομάδα “Σύνθεση – Θεατρική Σκηνή Ηπείρου”, πολιτιστική ομάδα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, ομάδα φωτογραφίας ” Φωτογραφιστές”, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Συν Πλην Τρία”,

Η πρόσβαση στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments