Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Φ.Τσουμάνης:Στον «αέρα» οι Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας από την απόφαση του Υπ. Εργασίας να μην παρατείνει το σχετικό πρόγραμμα

Φ.Τσουμάνης:Στον «αέρα» οι Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας από την απόφαση του Υπ. Εργασίας να μην παρατείνει το σχετικό πρόγραμμα

tsoymanshΑπό:Γιώργος Γκόντζος– Στον «αέρα» είναι πλέον οι Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας, μετά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να μην παρατείνει το σχετικό πρόγραμμα και να γίνει νέα πρόσκληση με το νέο ΕΣΠΑ. «Κοινωνικά ανάλγητη» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή, σε σημερινές του δηλώσεις,  ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών, Φίλιππος Τσουμάνης.

Ο κ.  Φ.Τσουμάνης μετέφερε την ενημέρωση που είχε χθες από το Υπουργείο Εργασίας για το ότι «το πρόγραμμα που το ίδιο το Υπουργείο έχει κρίνει αναγκαίο και είχε δώσει ήδη τέσσερεις παρατάσεις δεν θα συνεχιστεί και λήγει στις  30 Ιουνίου».

Από το πρόγραμμα αυτό είναι στελεχωμένες με 12 άτομα επιστημονικό κυρίως προσωπικό οι Κοινωνικές Δομές του ΟΚΠΑΠΑ και συγκεκριμένα το Δημοτικό Φαρμακείο , το Κοινωνικό Παντοπωλείο, οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι και το Γραφείο Διαμεσολάβησης.  Συγχρόνως από το πρόγραμμα αυτό καλύπτεται και ένα μέρος των λειτουργικών δαπανών των δομών αυτών.

Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Εργασίας το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 30 Ιουνίου και θα υπάρξει  νέα πρόσκληση με το νέο ΕΣΠΑ.

Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή στην πράξη; Το εξήγησε επακριβώς στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ.

Όπως είπε, σημαίνει ότι:

  • Πάνω από οκτακόσιοι εργαζόμενοι μένουν άνεργοι , με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους.
  • Οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας μένουν χωρίς προσωπικό και κινδυνεύουν να κλείσουν για ένα μεγάλο διάστημα.
  • Μένουν στον αέρα χιλιάδες συμπολίτες ωφελούμενοι των δομών αυτών
  • Και βεβαίως υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα γιατί σταματάει η επιχορήγηση των λειτουργικών δαπανών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ, η νέα πρόσκληση με το νέο ΕΣΠΑ σημαίνει ότι για να επαναστελεχωθούν οι δομές αυτές απαιτείται ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα μηνών και κανείς από το Υπουργείο δεν δίνει απάντηση  τι θα γίνει στο διάστημα αυτό.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης είναι τουλάχιστον κοινωνικά ανάλγητη. Δεν είναι δυνατόν μια αριστερή Κυβέρνηση να απολύει εργαζόμενους και βεβαίως δεν είναι δυνατόν να υπονομεύει την Κοινωνική Πολιτική των Δήμων και τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δομές  αυτές σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης», είπε ο κ.Φ. Τσουμάνης.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση αυτή , να δώσει νέα παράταση στο Πρόγραμμα έτσι ώστε  να μην μείνουν στον αέρα χιλιάδες συμπολίτες μας ωφελούμενοι του Προγράμματος και των δομών αυτών , αλλά και να μην μείνει αναξιοποίητη η εργασιακή εμπειρία των εργαζομένων που απασχολούνταν στις συγκεκριμένες δομές.

Όπως τόνισε ο κ.Φ. Τσουμάνης, «πρέπει να υπάρξει σταθερό καθεστώς απασχόλησης και σταθερή ροή χρηματοδότησης για την ομαλή λειτουργία των Κοινωνικών Δομών». Κι αυτό γιατί –συν τοις άλλοις- στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για ένα διάστημα περίπου πέντε μηνών. Όπως είπε ο κ.Φ. Τσουμάνης, ο ΟΚΠΑΠΑ φροντίζει να πληρώνει τους εργαζόμενους που απασχολεί από προγράμματα, ανεξάρτητα των καθυστερήσεων που σημειώνονται στη ροή χρηματοδότησης που λαμβάνει από αυτά. Ωστόσο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορούσε να πράξει το ίδιο, καθώς αποτελεί σύμπραξη και με άλλους εταίρους.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ αναμένει  περισσότερες διευκρινήσεις σε σχετική σύσκεψη που θα γίνει στην Περιφέρεια  την επόμενη εβδομάδα.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments