Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση-Ας μιλήσουμε περί υγειονομικών βομβών

Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση-Ας μιλήσουμε περί υγειονομικών βομβών

ioannina3.4.2Από:Γιώργος Γκόντζος– Κείμενο από Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση-Ας μιλήσουμε περί υγειονομικών βομβών

Το καλοκαίρι σφραγίστηκε με την επίθεση του Κράτους ενάντια στις καταλήψεις στέγασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, και την επακόλουθη φασιστική και παρακρατική εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη Νοταρά 26 στην Αθήνα.

Ενώ ο χειμώνας έρχεται, οι πρόσφυγες κινητοποιούνται ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα «φιλοξενίας», όπως είναι το χωράφι στον Κατσικά, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η Ύπατη Αρμοστεία απαντά με γενικόλογα, η αστυνομία κάνει «συστάσεις» στους εθελοντές να μην «υποκινούν» τους πρόσφυγες, σαν να μην έχουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες συνείδηση για την ελευθερία, ενώ τα συστημικά ΜΜΕ αρχίζουν ξανά την ρατσιστική προπαγάνδα, σπέρνοντας κακόβουλες φήμες περί «υγειονομικών βομβών» (για παράδειγμα, το ρεπορτάζ της ‘Καθημερινής’ του καναλάρχη Αλαφούζου στις 1/9).

Ας μιλήσουμε περί υγειονομικών βομβών. Υγειονομική βόμβα είναι να στέλνεις ανθρώπους να ζήσουν μέσα σε σκηνές το χειμώνα. Υγειονομική βόμβα είναι να τους αφήνεις να ξαπλώνουν στις λάσπες. Υγειονομική βόμβα είναι να πετάς δακρυγόνα σε παιδιά. Υγειονομική βόμβα είναι να γκρεμίζεις ένα κτήριο γεμάτο φάρμακα τα οποία είναι να δοθούν σε άτομα που τα έχουν ανάγκη. Υγειονομική βόμβα είναι να μην αφήνεις άτομα να ξεφύγουν από τις παραπάνω καταστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι η αλληλεγγύη δεν είναι υγειονομική βόμβα.

Ας μιλήσουμε περί νομιμότητας. Νομιμότητα είναι οι λιμενικοί να πυροβολούν τις  βάρκες των προσφύγων. Νομιμότητα είναι τη στιγμή που δικάζονται και καταδικάζονται άνεργοι, πρόσφυγες/μετανάστες και αλληλέγγυοι οι δίκες των πολιτικών να παίρνουν αναβολή επ’ αόριστον.  Νομιμότητα είναι να έχει  γεμίσει η χώρα άστεγους και εσύ να κυνηγάς καταλήψεις. Νομιμότητα είναι τα δημοσιογραφικά μέσα να παραποιούν και να παραλείπουν γεγονότα  εξυπηρετώντας μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Νομιμότητα είναι η μαφία  να αποκτάει κανάλι.  Νομιμότητα είναι οι φασίστες να είναι στη βουλή. Νομιμότητα είναι να καταστρέφεις το περιβάλλον ανοίγοντας το φράγμα του Αχελώου και στηρίζοντας την Ελληνικός Χρυσός.

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η λασπολογία των μέσων  για τις καταλήψεις, Ειδικά όταν έχουν να  εξυπηρετήσουν συμφέροντα κομμάτων, επιχειρηματιών και εκκλησίας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ασχολούνται με τόσο μένος με τις καταλήψεις αντί να ασχοληθούν με το πώς μπορούν να καλυτερέψουν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων δίνουν πάτημα και  «νομιμότητα» σε φασιστικές επιθέσεις όπως αυτή στη Νοταρά. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι οι πρόσφυγες μένουν στις καταλήψεις υπό συνθήκες ομηρίας. Καλούμε όποιον πιστεύει αυτό να κλείσει την τηλεόραση και την εφημερίδα του και να πάει στις ανοιχτές συνελεύσεις που συμμετέχουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και να δουν τις συνθήκες. Σε αυτόν τον παραλογισμό το ρόλο του θιασώτη καλείται να παίξει ιατρικός σύλλογος Αθηνών. Σε μία λαϊκίστικη επίθεση ενάντια στις καταλήψεις oνομάζει «Νταχάου» μία κατάληψη δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων . Είναι γελοίο να χρησιμοποιεί μια τόσο σκληρή και λαϊκίστικη λέξη για τις συνθήκες ένας επίσημος φορέας του κράτους την στιγμή που δεν μπήκε στο κτίριο και το έκρινε απ’ τις εξωτερικές τους συνθήκες. Απορούμε αν θεωρεί αυτές τις συνθήκες «Νταχάου» τότε τι έχει να πει για τις συνθήκες στα διάφορα camp που έχει στήσει το κράτος σε όλη την χώρα; Μάλλον θα έπρεπε να κάνει μια βόλτα και από κει. Είναι τραγικό τη στιγμή που το κράτος έχει δημιουργήσει τα hot spot να κατηγορεί τις ανοιχτές δομές για εκμεταλλευτικές ως προς τους πρόσφυγες. Όσο για τις υγειονομικές συνθήκες εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι είναι πολύ καλύτερες από αυτές που επιβάλει το κράτος. Εντύπωση προκαλεί επίσης η άποψη που κυκλοφορεί ότι το προσφυγικό δημιούργησε πολιτική δικαιολόγηση για τις καταλήψεις  στις αντιεξουσιαστικές ομάδες. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κυνηγάνε ψηφαλάκια, ούτε αυτοί που ικανοποιούν ιδεολογικά βίτσια και τη μεγαλομανία τους καταλαμβάνοντας θέσεις.

Για  μας τα αύριο χτίζεται από την κοινωνία. Και η κοινωνία ήταν αυτή που βοήθησε τους πρόσφυγες. Οι αλληλέγγυοι δεν ήταν μόνο αντιεξουσιαστές και αριστεροί, αλλά άνθρωποι καθημερινοί που βοήθησαν όπως μπορούσαν. Δεν διεκδικούμε να πατερναλίσουμε κανέναν αγώνα. Σε κάθε αγώνα όμως για ένα καλύτερο αύριο θα είμαστε εκεί, ενάντια στην εξουσία και τον κρατισμό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments