Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Χρήστος Μαντάς(ΣΥΡΙΖΑ)- “Έχουμε την υποχρέωση να εμβαθύνουμε τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος”.

Χρήστος Μαντάς(ΣΥΡΙΖΑ)- “Έχουμε την υποχρέωση να εμβαθύνουμε τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος”.

 

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και στην  εκπομπή   «Ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), μίλησε (ΕΔΩ) σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Στην ερώτηση  για την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με κύριο θέμα την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ.Χ.Μαντάς τόνισε:

“Είχαμε εδώ και πολύ καιρό αποφασίσει-σας υπενθυμίζω την εκδήλωση που είχαμε κάνει τον Ιούλιο του 2016-ότι η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Θεωρoύμε ότι τώρα μετά τη λήξη του προγράμματος, αμέσως μετά το τέλος των μνημονίων είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνουμε συνταγματικές αλλαγές , που θα εμβαθύνουν τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, που θα έλεγα ότι δοκιμάστηκαν την προηγούμενη περίοδο. Με αυτό το σκεπτικό η Κ.Ο   συζήτησε χθες πως θα ανταποκριθεί σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Η συζήτηση εστιάσθηκε μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κρίσιμες αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν, που πολύ καιρό συνομολογούνται , αλλά το παλιό πολιτικό σύστημα δεν προχώρησε.

Τέτοιες είναι, ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών , όπου χρειάζεται να επεκταθεί σαφώς ο χρόνος απόσβεσης των πιθανών αδικημάτων των υπουργών, για να μην έχουμε παραγραφή, να μην είμαστε μπροστά σε καταστάσεις σαν αυτή με τον κ. Παπαντωνίου που μετά από 15 χρόνια, πολλά από πιθανά αδικήματα, λόγω του άρθρου 86 του συντάγματος-όπως είναι σήμερα- έχουν παραγραφεί. Επιπλέον πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικά αιρετός ο Πρωθυπουργός, να έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Επιπλέον προτείνουμε να  μην είναι  πάνω από τρεις συνεχόμενες , οι θητείες των βουλευτών, με την εξαίρεση των πρώην πρωθυπουργών και των αρχηγών των κομμάτων και ακόμη προτείνουμε με την  θεσμοθέτηση της λαϊκής πρωτοβουλίας με τη συλλογή υπογραφών να γίνονται δημοψηφίσματα σε κρίσιμα θέματα, όπως  για  έναν ήδη ψηφισμένο νόμο ή για  εσωτερικά ζητήματα ή και για εθνικά θέματα. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από την δέσμη μέτρων μαζί και με τη συνταγματική κατοχύρωση βασικών αγαθών και κατακτήσεων (νερό, ενέργεια , συλλογικές διαπραγματεύσεις) κλπ , όπως βεβαίως και την αποδέσμευση της εκλογής του προέδρου από τη διάλυση της Βουλής κλπ.

Αυτό που κάνουμε σε αυτή τη φάση συνέχισε ο κ .Χ.Μαντάς είναι να αποφασίσουμε ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν στην επόμενη βουλή και δεν καταλήγουμε στο περιεχόμενο τους για το οποίο θα γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στην επόμενη Βουλή. Σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων σημείωσε ότι είναι δύο κατευθύνσεων, είτε ότι θα μπουν στη διαδικασία είτε ,  όπως της ΝΔ, ότι  ή θα κάνουμε δεκτές τις προτάσεις της στο σύνολό  της , διαφορετικά δεν θα προσέλθει στη διαδικασία”.

Στην παρεμβολή του δημοσιογράφου ότι η ανάμειξη της Βουλής  σε ζητήματα ευθύνης υπουργών και σε αυτό το θέμα αποδείχτηκε εξαιρετικά ανεπαρκής, ο κ.Χ.Μαντάς τόνισε ότι πρέπει , πέραν των υπουργικών καθηκόντων, οι υπουργοί να αντιμετωπίζονται όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες και να μην απαιτείται άδεια της Βουλής για την εκκίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ισχύει και για τους βουλευτές αυτό, δηλαδή εμείς θέλουμε  αυτόματα αυτό το οποίο ισχύει για όλους τους Έλληνες να ισχύει και για τους βουλευτές και μόνο αυτά που σχετίζονται με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων να εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία.

Σχετικά με τον θάνατο του ομογενή στην Αλβανία ο κ .Χ.Μαντάς αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια, δήλωσε ότι “είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό το ζήτημα , ζητούμε πλήρη διαλεύκανση, πραγματικές απαντήσεις για το πώς φθάσαμε να χαθεί ένας άνθρωπος. Ταυτόχρονα όμως χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό  μέτωπο  απέναντι στις κραυγές της ακροδεξιάς και του εθνικισμού και από τις δύο πλευρές , που επιδιώκουν να δημιουργήσουν εντάσεις. Εμείς και τα εθνικά συμφέροντα υπερασπίζουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για σχέσεις καλής γειτονίας για συνεργασία και ειρήνη  και βεβαίως δεν απεμπολούμε τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας, με βάση το διεθνές δίκαιο” κατέληξε ο κ.Χ Μαντάς.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments