Κυριακή , 1 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / 2ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα – Απάθεια τέλος! Fight Back , 24/25/26 Ιούνη 2016, Θεατράκι Σκάλας

2ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα – Απάθεια τέλος! Fight Back , 24/25/26 Ιούνη 2016, Θεατράκι Σκάλας

13418816_1783672708568909_4433916767257018935_nΑπό:Γιώργος Γκόντζος– Ανακοίνωση της ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ- ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ με αφορμή το 2ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα

 

“Σήμερα, που οι πόλεις μας γίνονται πεδία μάχης νοημάτων με τον αγώνα των προσφύγων δίπλα μας, (στην μονιμοποιημένη πια «Κατσικά», παρά την επίσημη παραδοχή ότι πρόκειται για άθλιο και ακατάλληλο χώρο), με τον αγώνα της κοινωνίας για επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή, με τις επεμβάσεις της κρατικής εξουσίας για το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων στα αρπακτικά του ιδιωτικού κεφαλαίου, φαίνεται ότι κανείς δεν δίνει πια την εμπιστοσύνη του στην οποιαδήποτε κρατική ή κομματική δομή.
Καμιά Ελπίδα δεν ήρθε ποτέ από καμία ‘αριστερή’ κυβέρνηση, όπως άλλωστε  το γνωρίζαμε, αφού το κράτος δεν μπορεί παρά να ενισχύσει το κράτος και να υπηρετήσει το κεφάλαιο.

Ωστόσο, απέναντι στον ρατσισμό που βιώνεται καθημερινά, την ιδιώτευση και απογοήτευση των πολλών, την λογοκρισία (όπως στην εκκαθάριση της Ειδομένης), την επίθεση στα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, την κρατική βία και την κεφαλαιοκρατική αυθαιρεσία, βλέπουμε ότι ο κοινωνικός αγώνας δεν έχει πάψει. Καθημερινά εμφανίζονται δημόσιες παρεμβάσεις, απλώνονται αμεσοδημοκρατικά δίκτυα αλληλεγγύης, συνεχίζεται ο αγώνας των αυτόνομων κοινοτήτων απέναντι στην εξουσία.

Απέναντι στην ρατσιστική ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική, εμφανίστηκαν καταλήψεις στέγασης προσφύγων και μικρές κοινότητες αλληλεγγύης που γκρεμίζουν τα εθνοκρατικά σύνορα.

Απέναντι στην Ευρώπη-Φρούριο, ήρθαν οι πορείες ενάντια στο Τείχος του Έβρου και ακολούθησε η πανευρωπαϊκή σύγκλιση του NO BORDER κάμπινγκ ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο στην Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο.

Απέναντι στην εργασιακή εξαθλίωση και το νεοφιλελεύθερο εκβιασμό, υψώνεται ο αγώνας του κατειλημμένου εργοστάσιου ξυλείας στη Βέροια από τους «Ρομπέν του Ξύλου», η κλιμάκωση του αγώνα της ΒΙΟΜΕ που συνεχίζει να παράγει διαφορετικού τύπου προϊόντα, και πολλές μικρότερες αυτόνομες κολλεκτίβες, όπως η ξυλουργική κολλεκτίβα Μαστοράντζα ή η κολλεκτίβα τεχνικών ήχου 440.

Απέναντι στο ξεπούλημα του δημόσιου χώρου και την οικολογική καταστροφή συνεχίζεται η μάχη των κοινοτήτων της Χαλκιδικής και του NO GOLD κινήματος κατά της ELDORADO.

Απέναντι στο τέρας της αδηφάγας ανάπτυξης, οι τοπικοί αγώνες συναντούν ευρύτερες κινήσεις, κινήματα που συνεχίζουν, κινήσεις που εμφανίζονται παγκοσμίως.

Απέναντι στα ρατσιστικά στερεότυπα, την πατριαρχία και τον κυριαρχικό ετεροκαθορισμό εμφανίζονται κινήματα ισότητας, αυτοκαθορισμού και ελεύθερης σεξουαλικότητας.

Μέσα από την παγκόσμια μάχη των κοινωνιών απέναντι στο κράτος και τον καπιταλισμό, ένας άλλος κόσμος αναδύεται και φτιάχνει δίχτυα στο παρόν. Ένας κόσμος αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας για ένα κοινό μέλλον αυτονομίας.

Η μάχη των σημασιών είναι καθημερινή και πολυεπίπεδη. Ο μόνος τρόπος να αναλάβουμε τις ζωές μας είναι να αντιταχθούμε στην αμηχανία.
Να δώσουμε νόημα στους δημόσιους χώρους για να γίνουν τόποι ελευθερίας και δημιουργίας, ατομικής και συλλογικής.

Η δημιουργία καταστάσεων ελευθερίας και αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας όπως ένα αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ είναι τα υλικά για να φτιάξουμε τις στιγμές από έναν κόσμο αντίστροφων σημασιών από τις κυρίαρχες, ενάντια στον οικονομοκεντρισμό και την γενικευμένη απάθεια για αυτά που μας αφορούν, αυτά που συναντούμε στη ζωή μας καθημερινά, σ’ όποια πόλη κι αν βρισκόμαστε. Δεν είναι εμποροπανήγυρεις, αλλά προσωρινοί ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, έξω από τη δικαιοδοσία των κεφαλαιοκρατικών και κρατικών μηχανισμών. Είναι στιγμές για να βρεθούμε, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

H παγκόσμια και σε τοπική κλίμακα δικτύωση των αμεσοδημοκρατικών και αυτόνομων κοινοτήτων που δημιουργούνται πάνω στην αυτοδιαχείριση των κοινών είναι ο δρόμος που μπορεί να θέσει ξανά το πολιτικό ζήτημα. Η προσωπική συμμετοχή είναι ο μόνος τρόπος παρέμβασης σ’ έναν κόσμο γυμνό και ξεθωριασμένο.

Καλούμε όλους στο 2ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ στο Θεατράκι Σκάλας 24/25/26 Ιουνίου, για ένα τριήμερο ελεύθερου δημόσιου χρόνου, χωρίς χορηγούς και αφεντικά, για το κοινό μας μέλλον.”

 

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή 24/6, 20:00: Δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό. Συμμετέχουν: σύντροφοι από το No Border Camp Thessaloniki – July 2016, κατάληψη προσφύγων Νοταρά 26 (Αθήνα)

23:00 : Συναυλία με άτεχνοι παλιάτσοι, VOCAL, Sadomas and open mics

Σάββατο 25/6, 20:00: Δημόσια συζήτηση για την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση. Συμμετέχουν: κολλεκτίβα ξύλου μαστοράντζα, αυτοοργανωμένη κολλεκτίβα ήχου 440, κατειλημμένο εργοστάσιο «Οι ρομπέν του ξύλου» (Βέροια)

23:00 Συναυλία με Jezies, ΩΧΤΟΜΗΔΕΝ, Shutters, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

 

Κυριακή 26/6, 20:00: Δημόσια συζήτηση με θέμα σεξισμός και ΜΜΕ. Συμμετέχουν: Ελιάνα Καναβέλη, περιοδικό ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ, διδάκτωρ κοινωνιολογίας και το αυτοοργανωμένο Pride Patras

21:30 Θεατρική παράσταση «Τσιριάδα, έπος γελοίον» με τους Τσιριτσάντσουλες

23:00 Συναυλία με τους What the funk, Road, Duck and DJ set

Δείτε Επίσης

Ο δικηγόρος Σ.Γιαλάογλου σε μια συνέντευξη με ενδιαφέροντα στοιχεία για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” και αποφάσεις δικαστηρίων.

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—«Αναρωτιέμαι πως  είναι δυνατόν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δέχεται ότι  είναι μείζονα η αρχή ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of