Τρίτη , 12 Μαρτίου 2024
All-focus

Στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου υποδέχτηκαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Γιάννενα, τα μέλη του προεδρείου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, το πρωί της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Π.Ε.Δ. κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, ο αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Παππάς και ο γραμματέας κ. Γιάννης Δαρδαμάνης ευχαρίστησαν τον προσφάτως τοποθετηθέντα με καθήκοντα αρμόδιου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών που επισκέφτηκε τους θεσμικούς εκπροσώπους των Δήμων της περιοχής στο «σπίτι» της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου καλωσορίζοντας τον κ. Πέτσα, υπογράμμισε τις διαχρονικά καλές σχέσεις των Δήμων της Ηπείρου με την τελευταία ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ευχόμενος να συνεχιστεί και με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου το κλίμα αυτό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως ήταν υποχρέωσή του αυτή η θεσμική συνάντηση, καθώς θεωρεί τους Δήμους και την Π.Ε.Δ. Ηπείρου «συμμάχους» και «κρίκους» μιας αλυσίδας που στόχο έχει την εξυπηρέτηση του πολίτη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Θέτοντας τους άμεσους στόχους της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε μια ατζέντα που περιλαμβάνει ζητήματα αναπτυξιακά και θεσμικά.

Για τα πρώτα, σημείωσε πως η προσπάθεια του Υπουργείου θα είναι να παράσχει στους Δήμους τα περίπου 4 δισ. ευρώ συνολικά των δύο προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντίστοιχα, «ΦιλοΔημος» και «Αντώνης Τρίτσης», για μικρά έργα και για αναπτυξιακά έργα.

Για δε τα θεσμικά ζητήματα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη βούληση της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα αποκαθιστά την κυβερνησιμότητα των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το κεντρικό κράτος.

Τέλος, ο κ. Πέτσας τόνισε πως το Υπουργείο θα σταθεί στο πλευρό των Δήμων της Ηπείρου για την ανάγκη αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, με την προϋποθεση ότι οι Δήμοι θα είναι έτοιμοι για τα συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης.

«Είμαστε σύμμαχοι, μαζί θα κερδίσουμε τη μάχη για την καλύτερη ζωή των συμπολιτών μας» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Τα αιτήματα της Π.Ε.Δ. Ηπείρου

Η αποκατάσταση του θεσμικού κύρους της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο παρονομαστής των ζητημάτων που τέθηκαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, από το προεδρείο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Τα ζητήματα αυτά κινούνται στο θεσμικό και το οικονομικό πεδίο. Η κατηγοριοποίηση των Δήμων για την κάλυψη του ελάχιστου λειτουργικού κόστους τους είναι κεφαλαιώδες θέμα για τους Δήμους. Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ζητήθηκε παράταση ως τις 30/6/2021 και καθιέρωση πλαφόν χρηματοδότησης ανά Δήμο.

Το προεδρείο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου έθεσε με ένταση το αίτημα της θεσμοθέτησης σαφούς ρόλου των Δήμων στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Η σύνδεση των πόρων ΕΣΠΑ για τους Δήμους με το «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα θέμα που εξετάζεται από το Υπουργείο, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας. Δεσμεύτηκε επίσης, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα καθοριστεί το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Τέλος, από το προεδρείο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου τέθηκαν μεταξύ άλλων, αιτήματα για την πρόβλεψη προσκλήσεων χρηματοδότησης δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του μεταχρωματικού έλκους των πλατάτων, για την χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως πλημμυρόπληκτες με σχετικό ΦΕΚ, για την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας και την επιτάχυνση της αναθεώρησης του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...