Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κυριακές στο πανί με την κλασική Χριστουγεννιάτικη ιστορία: “Υπέροχη Ζωή”.

Κυριακές στο πανί με την κλασική Χριστουγεννιάτικη ιστορία: “Υπέροχη Ζωή”.

 

Από: Χάρης Δάφλος

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στον πολιτιστικό πολυχώρο “Δημ. Χατζής” και ώρα 20:30,  οι Κυριακές στο Πανί προτείνουν την πιο κλασική  Χριστουγεννιάτικη ιστορία στην ιστορία του κινηματογράφου. Η “Υπέροχη Ζωή” του Φρανκ Κάπρα βρίσκεται πάντα πρώτη στις λίστες με τις πιο αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών και ο λόγος δεν είναι από το οικουμενικό μήνυμα που στέλνει, το μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ελπίδας που είναι και το μήνυμα της συγκεκριμένης γιορτής. Βαθιά ανθρώπινη και ακαταμάχητα γοητευτική, η Ζωή του Κάπρα είναι από τα φιλμ που παίζονται χωρίς σταματημό, από το 1946 που προβλήθηκε για πρώτη φορά μέχρι σήμερα, στους κινηματογράφους, στην τηλεόραση και πλέον στις υπηρεσίες video streaming.

Ο Τζορτζ Μπέιλι είναι ένας από τους πιο αγαπητούς κατοίκους της πόλης. Βασικό μέλος της τοπικής κοινότητας, πάντα στο πλευρό των συμπολιτών του, πάντα αισιόδοξος και  χαμογελαστός παρά την πικρία του γιατί δεν μπόρεσε να γνωρίσει τον κόσμο παραμένοντας στην πόλη για να βοηθήσει την οικογενειακή επιχείρηση. Όταν κάποια Χριστούγεννα αυτή η επιχείρηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση με σοβαρό κίνδυνο να πέσει τόσο η ίδια όσο και ολόκληρη η πόλη στα χέρια του μοχθηρού επιχειρηματία Χένρι Πόττερ, ο Τζορτζ απελπισμένος σκέφτεται την αυτοκτονία θεωρώντας πως είναι βάρος τόσο στην οικογένειά του όσο και σε ολόκληρη την πόλη. Εκείνη τη στιγμή γνωρίζει τον Κλάρενς, τον φύλακα άγγελό του, που αναλαμβάνει να του δείξει μια εναλλακτική πραγματικότητα της πόλης χωρίς τον ίδιο ως σημείο αναφοράς της…

Το δίδυμο Φρανκ Κάπρα και Τζαίημς Στιούαρτ που υποδύεται τον Τζορτζ επανασυνδέεται για τρίτη φορά στη μεγάλη οθόνη, έξι χρόνια μετά το εμβληματικό “Ο Κύριος Σμιθ πηγαίνει στην Ουάσινγκτον”, σε μια ταινία που δεν είναι μόνο η πιο αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη ιστορία στον κινηματογράφο αλλά και μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία της 7ης Τέχνης. Βασισμένη στην πεποίθηση  ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μια θεματική που απασχόλησε ιδιαίτερα τον Κάπρα και σε άλλες ταινίες, η “Υπέροχη Ζωή” παραμένει μια ηθικοπλαστική άσκηση χωρίς όμως να ξεπέφτει ποτέ σε εύκολους συναισθηματισμούς με το επιπλέον πλεονέκτημα να φιλοξενεί ίσως την καλύτερη και πληθωρικότερη ερμηνεία του Τζαίημς Στιούαρτ στο σελιλόιντ. Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε με κλασικό Χόλιγουντ στο αδιαμφισβήτητο ζενίθ του!

Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments