Τετάρτη , 12 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Α. Μαριόλης -Ανατέλλουν νέες ανάγκες  για νέες ανθρώπινες αξίες.Τα αισθήματά του για την βράβευση ως  καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός της Ευρώπης για το 2019.

Α. Μαριόλης -Ανατέλλουν νέες ανάγκες  για νέες ανθρώπινες αξίες.Τα αισθήματά του για την βράβευση ως  καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός της Ευρώπης για το 2019.

 

Από: Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)–  “Ανατέλλουν νέες ανάγκες  για νέες ανθρώπινες αξίες .Γιατί μέσα από αυτή την διάκριση που φωτίζει τους ασθενείς τώρα, αναδεικνύεται  ότι το καθήκον και την  ευθύνη  όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτή την προσφορά στον συνάνθρωπο , τα θεσμοθέτησαν οι ίδιοι. Ό,τι φώτισαν αυτοί ,κάναμε..”.

Από την   άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης,  με αυτά τα λόγια σε συνέντευξή του(Ηχητικό ΕΔΩ) στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων  παρουσιάζει  τα  αισθήματά του από  την βράβευσή του από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe Excellence in Health Care, ο οποίος τον επέλεξε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους συνάδελφους του, ως τον καλύτερο Οικογενειακό Γιατρό της Ευρώπης για το 2019.

Στην συνέχεια για  τα κριτήρια της   τιμητικής διάκρισης παγκόσμιας εμβέλειας, υπογράμμισε: “Πέρα από το κλινικό , επιστημονικό, ερευνητικό έργο , είναι και η διάσταση της συνεχόμενης φροντίδας , της ολιστικής και και ανθρωποκεντρικής φροντίδας σε απομακρυσμένους οικισμούς,σε χωριά ,σε κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα, στην αντιμετώπιση της επείγουσας ιατρικής και φυσικά το μοντέλο που μπορείς να εφαρμόσεις στον τομέα της πρόληψης και προαγωγής υγείας”.

Σε άλλο σημείο  ο Δρ. Αν .Μαριόλης αναφέρθηκε σε κομβικά σημεία της δραστηριότητας και προσφοράς του τονίζοντας χαρακτηριστικά:  “Είχα την ιδέα  να δημιουργήσω πέρα από το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου στην Ελλάδα , και μια πρωτότυπη δουλειά  στον δήμο του Βύρωνα , με κοινωνικούς ξενώνες  για  αστέγους , άπορους , για  τα παιδιά στα φανάρια , μια δουλειά που ξεκίνησε το 2004 και την ολοκληρώσαμε  το 2008 , μια προσφορά δηλαδή μέσα στην κοινότητα, με κύρια χαρακτηριστικά τον άνθρωπο  ,την προάσπιση της ανθρώπινης αξίας και ζωής”.

Σε άλλο σημείο για την “διαφορά”  μεταξύ ιατρού και οικογενειακού ιατρού , απάντησε: “Υπάρχουν πολύ  καλύτεροι συνάδελφοι από εμένα.Αυτό είναι αναμφισβήτητο.Αυτό που εμάς μας οδήγησε καθημερινά , και ευχαριστώ όλους αυτούς που με  εμπιστεύτηκαν΄, ο αγώνας  και η ελπίδα είναι τα άστρα εκείνα που βοήθησαν να είμαι όλες αυτές τις ώρες,  μέρες ,25 συνεχόμενα χρόνια ,χωρίς μια μέρα διακοπής , στο πλάι των ασθενών.Δηλαδή δεν προσπάθησα ποτέ αφού ριζώσαμε στην κοινότητα  να ξεριζωθώ, από αυτή την ομορφιά με την προσφορά στον άνθρωπο.Γιατί δεν είναι εύκολο.Γιατί τα θεμέλια της δουλειάς μας  είναι να κοιτάς μέσα από το παράθυρο του ασθενούς  , τις ανάγκες κάθε ανθρώπου , της  οικογένειας , του απόρου , του άστεγου ,τις ευάλωτες  κοινωνικές ομάδες, τους πρόσφυγες , τους μετανάστες….”

Ο Α.Μαριόλης που ήρθε , όπως είπε , για 10 μήνες  στην Μάνη και είναι εκεί 10 χρόνια τώρα , αναφέρθηκε και στον θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού στην χώρα μας: ” Δεν ενέχει τη θέση  που θα θέλαμε .Το θίξατε και εσείς…Αυτή η συγκυρία της covid 19 απαιτεί ριζικό επαναπροσδιορισμό στην σχέση γιατρού- ασθενούς  και αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να παίξει ο οικογενειακός γιατρός και ειδικότερα σε περιόδους κρίσης.Γι’ αυτό και πρέπει να αναδείξουμε με το έργο μας, και να πιέσουμε με την καλή έννοια του όρου, την Πολιτεία, για να θέσουμε τον οικογενειακό γιατρό στο επίκεντρο..Αλλά πρέπει όλοι μας να εμπνεύσουμε με το έργο μας τους νεώτερους συναδέλφους να ακολουθήσουν αυτό το δύσκολο άλλα εντυπωσιακό μονοπάτι που λέγεται θεσμός του οικογενειακού γιατρού.Δηλαδή κάθε πολίτης να έχει τον γιατρό του, ως οδηγό, ως σύμβουλο και ως συνήγορο” .

Στην επισήμανση ότι και το κράτος θα πρέπει να δώσει οικονομικά κίνητρα για τον οικογενειακό   γιατρό  τόνισε : “Εγώ δεν μπήκα σ’ αυτή  την διαδικασία με βάση το ερώτημά σας……Φυσικά , φυσικά, φυσικά ,έχετε δίκιο.Γι’  αυτό θα πρέπει όλοι μαζί ,αν θέλουμε την προάσπιση της ανθρώπινης αξίας και της ζωής , να συμβάλλουμε”

Για  την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας , είπε χαρακτηριστικά: “Και η Πρωτοβάθμια μπορεί να συμβάλλει , έχει παίξει καθοριστικό ρόλο με τις αδυναμίες που υπάρχουν , ότι θα τα καταφέρουμε ..Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι , είναι δύσκολες οι μέρες που έρχονται..”.

Τέλος για το θέμα του εμβολιασμού έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: ” Το μοναδικό μας όπλο.Τεράστια ανακάλυψη της επιστημονικής ,ιατρικής  κοινότητας. Φανταστείτε αν δεν είχαν εμβολιαστεί οι συμπολίτες μας πως θα  ήταν η εικόνα με τις παραλλαγές του ιού …Για τους συμπολίτες που διαφωνούν , δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν .”

Δείτε Επίσης

Κορονοϊός: 32.694 κρούσματα, 80 θάνατοι, 640 διασωληνωμένοι και 512 κρούσματα στο Νομό Ιωαννίνων

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 32.694, ...