Σάββατο , 11 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Αικ.Σιώμου,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Η μάσκα είναι ασφαλής για τα παιδιά. Εύκολα ,πιστεύω, μπορούν να εκπαιδευτούν στην χρήση της μάσκας

Αικ.Σιώμου,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Η μάσκα είναι ασφαλής για τα παιδιά. Εύκολα ,πιστεύω, μπορούν να εκπαιδευτούν στην χρήση της μάσκας

Από: Γιώργος Γκόντζος ([email protected])—«Γενικά τα παιδιά είναι ένας πληθυσμός που εκπαιδεύεται εύκολα. Συνεπώς εάν δείξουμε στα παιδιά τον τρόπο  που θα πρέπει να χρησιμοποιούν την μάσκα, τους εξηγήσουμε  κάποιους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν,  κάποια  πράγματα  που θα πρέπει να αποφεύγουν, τα παιδιά ,εύκολα πιστεύω,  μπορούν να εκπαιδευτούν στην χρήση  της μάσκας».

Αυτά υπογράμμισε  η Αικατερίνη Σιώμου,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σε  συνέντευξή της (Ηχητικό ΕΔΩ),στην εκπομπή  «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Σημείωσε μάλιστα, με βάση και την πολύχρονη εμπειρία  της, πως έχει εμπιστοσύνη στα παιδιά  και πως «αν  τους εξηγήσουμε σωστά με τρόπο βέβαια εξήγησης που θα είναι τροποποιημένος για την ηλικία τους, τα παιδιά μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και μπορούν να πειστούν.»

Με αφορμή  την  σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τόνισε: «Φαντάζομαι ότι αυτή η απόφαση  στηρίχτηκε στο γεγονός ότι τα τέσσερα έτη είναι μια ηλικία  κατά την οποία τα παιδιά μπορούν να  κατανοήσουν τις διαδικασίες, μπορούν να κατανοήσουν εν  μέρει την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι, από όποιο σημείο υπηρετούμε  το Σύστημα Υγείας ,να περιορίσουμε  την διασπορά  του νέου κορωνοϊού στον πληθυσμό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή των  παιδιών είπε: “Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα θα μπορούσε να δημιουργήσει , με την έννοια ότι θα έχουν μια   μάσκα προσαρμοσμένη  στο μέγεθος  του προσώπου τους. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν και υφασμάτινες μάσκες με τις οποίες έχεις  μια αίσθηση ότι η επαφή σου  με τον αέρα είναι καλύτερη. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα.

Εξ άλλου υπάρχουν  πληθυσμοί που είναι τα παιδιά που πάσχουν από  κακοήθειες, που επί  μήνες καθημερινά σε  όλες τις δραστηριότητες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μάσκες ,ακόμη και από  ηλικία μικρότερη των τεσσάρων ετών, για να προφυλάξουν  τον εαυτό τους από   λοιμώξεις”.

Σε άλλο σημείο  ανέφερε πως η μάσκα δεν μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών  και πρόσθεσε: «Δεν βάζουμε  το παιδί σε ένα περιβάλλον που δεν θα έρχεται  σε επαφή με μικρόβια. Πέρα από τις δραστηριότητες του στο  σχολείο όπου θα υπάρχει ένας συγχρωτισμός , στο σπίτι του θα είναι κανονικά χωρίς  την μάσκα. Δεν θα είναι  το παιδί σε έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης όπου όλη την ώρα θα οξυγονώνεται σε ένα  περιβάλλον που δεν θα έχει μικρόβια».

Στην συνέχεια  ανέδειξε την σημασία της παρουσίας των παιδιών στα σχολεία από άποψη  της κοινωνικοποίησης και  της ψυχολογικής  τους εξέλιξης και τόνισε πως «η μάσκα  δεν  είναι  το  μόνο μέτρο που θα πρέπει να τηρηθεί, πολύ σημαντική είναι και η υγιεινή των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων. Η μάσκα είναι ένα επιπρόσθετο μέσο».

Κατέληξε με την   ακόλουθη επισήμανση:  « Η μάσκα είναι ασφαλής.Επίσης από την μία ζυγίζεις  τον κίνδυνο από την πανδημία και από την άλλη τον όποιο, παραμικρό κίνδυνο από την χρήση μασκών, και όταν η ζυγαριά  κλείνει προς την πλευρά  της προστασίας από τον υπαρκτό κίνδυνο του κορωνοϊού, πιστεύω πως πρέπει να δοθεί χώρος  στην χρήση μάσκας στα παιδιά»

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...