Κυριακή , 4 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ανάκληση της μετακίνησης ιατρών του ΕΣΥ από την Ήπειρο ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάκληση της μετακίνησης ιατρών του ΕΣΥ από την Ήπειρο ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη μετακίνηση ιατρών του ΕΣΥ από την Ήπειρο σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας.

Την ερώτηση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Μάριος Κάτσης, βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας και Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως σε αναβρασμό και αναστάτωση άνευ προηγουμένου βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής οι υγειονομικές αρχές των Ιωαννίνων και ειδικότερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), το «Γ. Χατζηκώστα και το νοσοκομείο της Άρτας, μετά την εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας για τη μετακίνηση 5 ιατρών από την Ήπειρο σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για:

§  3 επικουρικούς παθολόγους, επιμελητές στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων 1 και 2 του ΠΓΝΙ,

§  1 διευθυντή αναισθησιολόγο του νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», που στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνει τον εργασιακό του βίο και συνταξιοδοτείται,

§  1 πνευμονολόγο με βαθμό διευθυντή από το νοσοκομείο της Άρτας.

Με αίσθημα αλληλεγγύης στις περιοχές που δοκιμάζονται από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και δίχως ψήγμα τοπικιστικής διάθεσης, η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαράδεκτη και φανερώνει τις κυβερνητικές ευθύνες στην υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Για το λόγο αυτό υπήρξε, από την πρώτη στιγμή, γενικευμένη αντίδραση από τις διευθύνσεις των Κλινικών των νοσοκομείων της Ηπείρου, τα οποία έχουν ήδη επιφορτιστεί με τη νοσηλεία πολλών ασθενών από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της αδυναμίας των νοσοκομείων σε Φλώρινα, Έδεσσα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα να αναλάβουν περισσότερους ασθενείς. Συνεπώς, είναι πρωτοφανές και ανήκουστο να αποδυναμώνονται οι κλινικές των νοσοκομείων της Ηπείρου τη στιγμή που ασθενείς από τη Δυτική Μακεδονία μεταφέρονται σε αυτά.

Παράλληλα, η απόφαση αποδιαρθρώνει το ΕΣΥ στην Ήπειρο και αφαιρεί ιατρικό προσωπικό από το ΠΓΝΙ, το οποίο υπενθυμίζεται πως αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, εξυπηρετώντας χιλιάδες ασθενείς και παρέχοντας εξειδικευμένες υγειονομικές υπηρεσίες (Μονάδες Λοιμωδών και ΜΕΘ) – συμπεριλαμβανομένων των ασθενών από τη Δυτική Μακεδονία.

Πιο ειδικά, η εν λόγω απόφαση του υπουργείου Υγείας αφορά σε ιατρούς που δίνουν τη μάχη με την πανδημία, αποδιαρθρώνοντας:

§  τις μονάδες Λοιμωδών για Covid-19,

§  το αναισθιολογικό τμήμα του «Γ. Χατζηκώστα», το οποίο υποστηρίζει και τη μονάδα Covid-19 του οικείου νοσοκομείου,

§  το πνευμονολογικό τμήμα του ΓΝ Άρτας, το οποίο υποστηρίζει τη νεοδημιουργηθείσα μονάδα Covid-19 του οικείου νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό, εντύπωση προκαλεί πως η αρχική απόφαση του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για μετακίνηση γιατρού που αναρρώνει από τη νόσο Covid-19, ενώ η αρχική εντολή αφορούσε σε μετακίνηση των ιατρών για περίοδο 3 μηνών (αν και τελικά περιορίστηκε στις 7 ημέρες).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Υγείας:

1.       Ποια είναι η αναμενόμενη συνεισφορά της μεταφοράς των ιατρών στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας για διάστημα 7 ημερών; Πόσες εφημερίες πρόκειται να πραγματοποιήσουν; Υπάρχει μέριμνα για τη μετακίνηση και τη διαμονή τους;

2.       Υπάρχει σκέψη για ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης από τα νοσοκομεία της Ηπείρου στην 3η ΥΠΕ;

3.       Σχεδιάζει να προκηρύξει μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ -έστω και τώρα- αντί να αποστέλλει «Εντέλλεσθαι» και να διώκει υγειονομικούς που μιλούν δημόσια για τις σοβαρές ανεπάρκειες του συστήματος;

4.       Υπάρχει σχεδιασμός για σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση με στοχευμένους ελέγχους και τυχαιοποιημένους ελέγχους, έπειτα από 9 μήνες ολιγωρίας;

5.       Σκοπεύει να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Βόρειας Ελλάδας με σκοπό την ουσιαστική τους συνεισφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εντάσσοντάς τα στο εφημεριακό πρόγραμμα και            αξιοποιώντας προσωπικό και υποδομές; 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...