Δευτέρα , 20 Μαΐου 2024
Αρχική / ΓΕΩΡΓΙΑ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ / Αναλγησία για αρκούδα, λύκο και αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους προσάπτει στην κυβέρνηση ο Κρίτων Αρσένης

Αναλγησία για αρκούδα, λύκο και αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους προσάπτει στην κυβέρνηση ο Κρίτων Αρσένης

«Η διακοπή της χρηματοδότησης σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους για μέτρα προστασίας απέναντι στις επιθέσεις μεγάλων θηλαστικών, θέτει σε κίνδυνο παραγωγούς και φύση», επεσήμανε ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. 

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Επιδότησης Ηλεκτροφόρων Περιφράξεων (Η/Π) για την προστασία ζωικού και φυτικού κεφαλαίου έχει εφαρμοστεί το 2013 για πρώτη φορά και για έξι μήνες μόνο, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, χωρίς όμως ποτέ να «ανοίξει» η χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα είναι -ελλείψει χρηματοδότησης- οι παραγωγοί να αναγκάζονται να αγοράζουν τις περιφράξεις με δικά τους έξοδα, σύμφωνα με τον βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25. 

Στην προτροπή του κ. Αρσένη να δεσμευτεί να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επανενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Λιβανός απάντησε: «Η θέση μου είναι ότι θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε αυτό και θα το εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο που σχεδιάζουμε για το 2023-2027».

«Τώρα το να μας λέτε ότι απλά θα δεσμευθείτε ότι θα ξαναενταχθεί, όταν δεν υπάρχει στη μεταβατική περίοδο, δεν αρκεί. Λέτε ότι δεν είχατε αιτήματα. Κι όμως, αν δούμε τις ζημιές στον ΕΛΓΑ από τον λύκο και την αρκούδα, έχουμε επταψήφιους αριθμούς. Είναι πάνω από 1 εκατομμύριο τον χρόνο», αντέταξε ο κ. Αρσένης. 

«Αφήνετε τελικά να δημιουργείται μια ένταση μεταξύ του ανθρώπου και της αρκούδας, οδηγώντας προφανώς σε ζημιά της βιοποικιλότητας; Διπλή ζημιά σε παραγωγή και βιοποικιλότητα», είπε -κλείνοντας- ο κ. Αρσένης και τόνισε την ανάγκη να ενταχθεί ξανά η επιδότηση απόκτησης και χρήσης ντόπιων φυλών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών από κτηνοτρόφους, για την προστασία των κοπαδιών τους από λύκους και αρκούδες, όπως και να τεθεί σε προτεραιότητα το Σχέδιο Δράσης για την αρκούδα από τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος.

Δείτε Επίσης

Δράση ενημέρωσης των πολιτών των Ιωαννίνων σε θέματα δασικών πυρκαγιών

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νομού Ιωαννίνων, το Π.Τ. Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το ΔΙΕΚ ...