Πέμπτη , 21 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / «Αναπάντητα καίρια ερωτήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων», σύμφωνα με την Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα

«Αναπάντητα καίρια ερωτήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων», σύμφωνα με την Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε η Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα σχετικά με τις διευκρινίσεις τις Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης απορριμάτων:

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Η καθυστερημένη απάντηση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε η παράταξή μας για την απόφαση, την οποία έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, να ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες, θα είχε νόημα αν έδινε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Δηλαδή, για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, ίση με 52 ευρώ ανά τόνο, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, σε αντίθεση με παλαιότερη δική μας προκήρυξη σε αντίστοιχο διαγωνισμό, όπου η υπηρεσιακή εισήγηση όριζε ως τιμή εκκίνησης τα 32 ευρώ ανά τόνο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ετησίως τους πολίτες με ένα κόστος ύψους 900.000 ευρώ.

Επίσης, όσον αφορά τις παραπομπές σε εισηγήσεις, που κατατέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, ενός ανεξάρτητου νομικού προσώπου του δημοσίου, είναι μη συγκρίσιμες και τουλάχιστον αντιδεοντολογικές.

Παρ’ όλα αυτά, να σημειώσουμε ότι οι εισηγήσεις, που κατατίθενται στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, περιβάλλονται, τουλάχιστον, από μια σοβαρή υπηρεσιακή μελέτη και οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα όργανο, στο οποίο δεν υπάρχει δοτή πλειοψηφία.

Αν θέλουμε να ανοίξουμε τους «ασκούς του Αιόλου» για μακροχρόνιες συμβάσεις, ξαναθέτουμε το ερώτημα: Γιατί η Δημοτική Αρχή επιλέγει να παραδώσει για 12 ολόκληρα χρόνια τον δημοτικό οδοφωτισμό σε ιδιώτη, με πλήρη άγνοια των όρων του διαγωνισμού, μέθοδος που θα επιφέρει υπερκέρδη στον ανάδοχο κι ελάχιστα οφέλη στους πολίτες;

Τέλος, σε σχέση με την πρόταση για την ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων δεν αντιλαμβανόμαστε πως συνάδει ο «άρτιος φάκελος», κατά την άποψη της Δημοτικής Αρχής, με το αίτημα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου για συμπληρωματικά στοιχεία, όπως παραδέχεται η ίδια. Φυσικά, έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.

Και βέβαια, παραμένει το ερώτημα γιατί η πρόταση -που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- προβλέπει τη διαχείριση μικρότερων ποσοτήτων βιοαποβλήτων, σε σχέση με αυτές που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι όσο μεγαλύτερες οι ποσότητες της ανεξάρτητης διαχείρισης των βιοαποβλήτων, τόσο μεγαλύτερη η απομείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για τις τσέπες των πολιτών.»

Δείτε Επίσης

Ο.Βλαχονικολός-Όταν σωπαίνουμε μεγαλώνει στα Πανεπιστήμια το τέρας του αυταρχισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- Τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του εντός του Πανεπιστημίου,τις απόψεις του για αρνητικά ...