Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Η αντίδραση του Δημάρχου Ζίτσας με αφορμή την απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ελεούσα

Η αντίδραση του Δημάρχου Ζίτσας με αφορμή την απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ελεούσα

Ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής Στ. Καλογιάννης σε ερώτηση που είχε υποβάλει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέροντας το πάγιο αίτημα του Δήμου Ζίτσας για μετεγκατάσταση του υποσταθμού από την Κοινότητα Ελεούσας, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Δεν κατανοούμε τη σπουδή των υπευθύνων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας  (ΔΕΔΔΗΕ) Α.Ε. να προχωρήσουν,  μόλις πριν ένα χρόνο, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση του υφιστάμενου υποσταθμού της ΔΕΗ όταν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ο Δήμος ζητά τη μετεγκατάστασή του καθώς   είναι εγκατεστημένος σε πυκνοδομημένη περιοχή εντός του οικισμού και δίπλα από το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας. Μάλιστα η μετεγκατάστασή του σε χώρο που βρίσκεται στις όμορες Κοινότητες Βουνοπλαγιάς και Ζωοδόχου, ο οποίος υποδεικνύεται με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας από το 2011, δεν αλλάζει δραματικά την «κεντροβαρική του θέση και εξυπηρετεί τη μακροπρόθεσμη στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της ευρύτερης περιοχής» τα οποία επικαλείται στην απάντησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις το έργο των 11εκ. ευρώ που δρομολογεί και αφορά στην «αναβάθμιση της υφιστάμενης Γ.Μ. 150 Kv, Υ/Σ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ι-Υ/Σ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ».

 Όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις του πως «δεν προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής», επικαλούμενος μετρήσεις των επιπέδων του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για να γίνει πιστευτός, ας τις δώσει στη δημοσιότητα μιας και σε εμάς ουδέποτε έχουν κοινοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα συνιστούσαμε στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να επανασχεδιάσει το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου του και να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση του Δήμου Ζίτσας για μετεγκατάσταση του Υποσταθμού καθώς θα καταφέρει αφενός να αμβλύνει τις αντιδράσεις που εγείρονται λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αφετέρου να ξεπεράσει τα προβλήματα   που δημιουργούνται λόγω του κορεσμένου δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν ως αποτέλεσμα να μη μπορούν οι επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομες».

Δείτε Επίσης

Αινιγματική δήλωση του Γ.Τσίμαρη σε σχέση με την στήριξη του στις δημοτικές εκλογές-Τώρα  θα πράξουμε ως ΠΑΣΟΚ.. Προέρχομαι από τα σπλάχνα αυτής  της παράταξης , εξυπακούεται ,αλλά είναι  άλλος ο ρόλος  μου τώρα.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  “Τώρα  είμαστε  σε  ένα άλλο μετερίζι.Είμαστε  βουλευτές  και   ασχολούμαστε  με την κεντρική ...