Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Απευθείας από το Δημοτικό Ραδιόφωνο η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων.

Απευθείας από το Δημοτικό Ραδιόφωνο η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων.

Από: Χάρης Δάφλος

Η Ειδική εκδήλωση μνήμης για τους Γιαννιώτες , Ρωμανιώτες Εβραίους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας” με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών θα μεταδοθεί απευθείας από τη συχνότητα του Δ/Ρ.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον Αλέξανδρο Καχριμάνη Περιφερειάρχη Ηπείρου, Yossi Amrani Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Βίκτωρ Ελιέζερ Γενικό Γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Μωυσή Ελισάφ Δήμαρχο Ιωαννιτών.

Βασικός ομιλητής είναι ο Ομότιμος Καθηγητής και τέως Υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης με: “Η σημασία του να είσαι Δίκαιος των Εθνών. Η ηθική της ευθύνης και η ευθύνη της ηθικής”.

Θα ακολουθήσει συναυλία της Πηγής Λυκούδη.

Η συνθέτρια θα παρουσιάσει την ενότητα των τραγουδιών της με γενικό τίτλο: “Ο πόνος όλου του Κόσμου”.

Περιλαμβάνει μελοποιημένα με ευαισθησία για πρώτη φορά ποιήματα του Ρωμανιώτη ποιητή από τα Ιωάννινα Γιωσέφ Ελιγιά (1901-1931) γνωστού για την πολυδιάστατη προσφορά του στα ελληνικά γράμματα καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό για την ποιότητά του κύκλου τραγουδιών.

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται επίσης μελοποιημένη η ποιητική Γκουέρνικα του 20ου αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται η “Φούγκα του Θανάτου”, του γερμανόφωνου Ρουμάνου ποιητή Πάουλ Τσέλαν , (1920-1970), σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου, ενός από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές που επέζησε του Ολοκαυτώματος για να αυτοκτονήσει μερικά χρόνια αργότερα πέφτοντας στον Σηκουάνα ανήμπορος να ξεπεράσει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Η μουσική αυτή ενότητα είναι μια προσωπική αντίδραση της συνθέτριας και λειτουργεί ως καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα. Μια αντίδραση ιδιαίτερα σημαντική σήμερα που αναβιώνουν στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη, φαντάσματα του παρελθόντος.

Ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη.

Με τη συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί:

Γάσπαρης Μαμμάς κλαρινέτο, Δημήτρης Κοντονής κιθάρες, Τάσος Γουσέτης βιολί, Νίκος Χατζόπουλος μπάσο, Άγγελος Κουσάκης κρουστά.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...