Πέμπτη , 8 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Απασχόληση / Δεν κρύβεται η παταγώδης αποτυχία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά της ανεργίας.Ερώτηση στην επίτροπο απασχόλησης από την Κ.Κούνεβα

Δεν κρύβεται η παταγώδης αποτυχία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά της ανεργίας.Ερώτηση στην επίτροπο απασχόλησης από την Κ.Κούνεβα

Δεν χρειάζονατι πολλά λόγια,η ερώτηση είναι απλή και κατανοήτη τόσο για τα κονδύλια που δαπανόνται για τα προγράμμα αυτά,τα οποία είνα πολύ λιγότερα από αυτα που απαιτούνται,όσο όμως και για το που πάνε αυτά τα χρήματα και πως αξιοποιούνται,καθώς και πόσες νέες θέσεις εργασίας (μόνιμες) δημιουργήθηκαν μέσω των προγραμμάτων.

Η απάντηση της επιτρόπου απασχόλησης είναι αποστομοτική,χωρίς να αγγίζει καν την ουσία της ερώτση,ενώ αναφορικά με την Ελλάδα καταλήγει ότι συνολικά δαπανήθηκαν  340 ευρώ  για κάθε άνεργο έως 29 ετών δια μέσου των προγραμμάτων!Ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για την αξιολόγηση των προγραμμάτων.

Εμείς παραθέτουμε και το Δελτίο Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καθώς και ολόκληρη την ερώτση από την κα Κούνεβα και τον κο Παπαδημούλη,αλλά και την απάντηση της κας Τίσεν. Αν μάθαμε κάτι τα προηγούμενα χρόνια από την κα Κούνεβα είναι ότι η ενοικιαζόμενη εργασία έχει πολλές μορφές και τώρα μάλιστα έχει και την απαραίτητη νομιμοποίηση.Τα προγράμματα αυτά θέλουν ολοκληρωτικό επανασχεδιασμό που θα βάζει προτεραιότητα στον εργαζόμενο και τα δικαιωματά του,από την αμοιβή,την ασφάλιση μέχρι και τον φορέα που τα υλοποιεί.
V for Voucher-ades

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δεν κρύβεται η παταγώδης αποτυχία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά της ανεργίας

Τι απαντά η επίτροπος Τίσεν σε Κούνεβα- Παπαδημούλη 

Παρά τις συνήθεις υπεκφυγές και τα επιλεκτικά στοιχεία, η Κομισιόν αδυνατεί να αποκρύψει την κραυγαλέα αποτυχία των προγραμμάτων απασχόλησης στην καταπολέμηση της ανεργίας. Η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και Δημήτρη Παπαδημούλη, για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης της Ε.Ε., ομολογεί ότι ο πακτωλός κονδυλίων που διατίθενται χάνεται σε μαύρη τρύπα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η κ. Τίσεν, για την περίοδο 2007-2013 έχουν δεσμευτεί 77 δισ. ευρώ με αποδέκτες περίπου 20 εκατομμύρια ανέργους, αλλά από αυτούς μόλις 3 εκατομμύρια βρήκαν απασχόληση μετά το τέλος της επιδότησης. Σημειώνεται ότι ακόμη και αυτά τα στοιχεία είναι παρωχημένα, αφού αναφέρονται στην περίοδο 2007-2012, πριν καταγραφεί το ρεκόρ ανεργίας 11% στην Ε.Ε. το 2013.

Έτσι και αλλιώς η επίτροπος Απασχόλησης δεν απαντά στην ουσία της ερώτησης, δηλαδή στο τι ποιότητας θέσεις εργασίας ήταν έστω κι  οι λίγες που δημιουργήθηκαν. Όσον αφορά τα ψίχουλα των 6 δισ. ευρώ που διατίθενται για τους νέους ανέργους (Εγγύηση για τη Νεολαία) και την κριτική της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας η οποία ζητούσε σχεδόν τετραπλάσιους πόρους κάθε χρόνο, η κ. Τίσεν υποστηρίζει ότι «υπολογισμοί της ΔΟΕ αφορούν μέσους όρους» και παραπέμπει στην ανάγκη πρόσθετης εθνικής χρηματοδότησης.

Τέλος, για τα προγράμματα που έχει καταθέσει η ελληνική στο πλαίσιο της «Εγγύησης για την Νεολαία», η επίτροπος απασχόλησης δεν λέει κουβέντα για την αξιολόγησή τους και περιορίζεται να υπενθυμίσει ότι για την Ελλάδα των 500.000 ανέργων νέων μέχρι 29 ετών αντιστοιχούν μόλις 171 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, από τα 10 δις. σε σύνολο Ε.Ε.. Δηλαδή, το… ιλιγγιώδες ποσό των 340 ευρώ για κάθε νέο άνεργο!

Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της ερώτησης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα και Δ. Παπαδημούλη και η πλήρης απάντηση της Επιτρόπου Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν.

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ-Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Ευρωπαϊκά Προγράμματα Καταπολέμησης της Ανεργίας
Ένα από τα πιο εκρηκτικά προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, ιδιαίτερα στις χώρες που εφαρμόζουν Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής, είναι η υψηλή και επίμονη ανεργία. Ειδικά στην Ελλάδα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (1ο τρίμηνο 2014) είναι εφιαλτικά, με τη συνολική ανεργία να φτάνει στο 27,2%, την ανεργία των νέων στο 56,5% και τη μακροχρόνια ανεργία στο 19,6%.

H υπό έγκριση Επιτροπή έχει δεσμευθεί, μέσω των προγραμματικών δηλώσεων του Προέδρου της, να δώσει προτεραιότητα στην απασχόληση. Προκειμένου, ωστόσο, οι “νέες” δράσεις της να έχουν αντίκτυπο, είναι αναγκαίος ένας απολογισμός της αποτελεσματικότητας των έως τώρα δράσεων για την απασχόληση.

Ερωτάται η Επιτροπή:


  1. Ποιο ποσόν έχει διαθέσει σε προγράμματα αύξησης της απασχόλησης την τελευταία πενταετία; Διαθέτει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα πόσες θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν μετά τη λήξη τους;

  2. Συγκεκριμένα για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, όπως η «Εγγύηση για τη Νεολαία», θεωρεί ότι εγγυώνται πραγματικές νέες, σταθερές και μακροχρόνιες θέσεις εργασίας; Επαρκούν 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ακόμη και αν τα χρήματα διατεθούν εμπροσθοβαρώς, όταν η ΔΟΕ τονίζει πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας θα έπρεπε να διατίθενται 21 δισ. ευρώ ετησίως;


  3. Ποια είναι τα προγράμματα που έχει καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της “Εγγύησης για τη Νεολαία” και ποιος ο προϋπολογισμός τους; Έχουν εγκριθεί; Διαπιστώνει προβλήματα στο σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους

    Η  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΤΙΣΕΝ

Το ΕΚΤ και η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων είναι οι κύριες πηγές χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ για την «Εγγύηση για τη Νεολαία» για την περίοδο 2014-2020. Θα παράσχουν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε μέτρα για την απασχόληση των νέων.


Η χρηματοδότηση από την περίοδο 2007-2013 εξακολουθεί να δαπανάται: μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευθεί περίπου 77 δισ. ευρώ. Μεταξύ του 2007 και 2012, 20 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν σε μέτρα του ΕΚΤ, εκ των οποίων πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα βρήκαν απασχόληση αμέσως μετά . Επιπλέον, 5,5 εκατομμύρια άτομα με χαμηλή ειδίκευση απέκτησαν τυπικά προσόντα. Περισσότερο από το 30% από τους συμμετέχοντες σε προγράμματα του ΕΚΤ κατά την περίοδο 2007-2013 ήταν κάτω των 25 ετών.


Η εγγύηση για τη νεολαία είναι μια σύσταση του Συμβουλίου  που αποτελεί κάλεσμα για επείγουσα δράση και ταυτόχρονα για σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και τη βελτίωση των μεταβάσεων από το σχολείο στην εργασία. Εκτός από τα μέτρα που αφορούν την προσφορά, η «Εγγύηση» ενθαρρύνει τη χρήση ενός ευρέος φάσματος προορατικών μέτρων ώστε να τονωθεί η ζήτηση εργασίας για τους νέους. Για να είναι αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να αποτελούν μέρος ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η «Εγγύηση» θα απαιτεί πάντοτε πρόσθετη κατάλληλη εθνική χρηματοδότηση. Οι υπολογισμοί της ΔΟΕ αποτελούν τον μέσο όρο, καθώς η χρηματοδότηση ποικίλλει ανάλογα με τις προκλήσεις και ανάγκες των κρατών μελών.


Η Ελλάδα υπέβαλε σχέδιο εφαρμογής της «Εγγύησης για τη νεολαία» στις 31 Δεκεμβρίου 2013, το οποίο επικαιροποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014. Η αξιολόγηση από την Επιτροπή των προκλήσεων για την επίτευξη μιας «Εγγύησης για τη νεολαία» περιλαμβάνεται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2014.


Για την περίοδο 2014-2020, οι πιστώσεις για την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων όσον αφορά την Ελλάδα ανέρχονται σε 171 517 029 ευρώ. Οι αντίστοιχες πιστώσεις του ΕΚΤ θα είναι τουλάχιστον ισοδύναμες με το ποσό αυτό.

Πηγή:v for voycherades1422528623_1130-300x202.jpg

Δείτε Επίσης

Ερώτηση της Μερόπης Τζούφη προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για την απόλυση επικουρικής ιατρού από το Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσε η Μερόπη Τζούφη σχετικά με την εκδικητική, όπως την χαρακτήρισε, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments