Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ / Διερεύνηση σύστασης ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Νομού Ιωαννίνων

Διερεύνηση σύστασης ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο Νομού Ιωαννίνων

Τη δυνατότητα σύστασης Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα λειτουργεί σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας εξετάζουν οι Δήμοι των Ιωαννίνων.

Μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να διερευνήσουν νομικά όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου θέματος.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ που ρωτήθηκε σχετικά τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως βασική αφετηρία το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κάθε δυνατότητα συμπίεσης του υψηλού κόστους θα εξεταστεί καθώς αποτελεί βασική υποχρέωση των Δήμων προς τους δημότες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

«Η σύσταση ενός Φορέα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή καπρίτσιο. Εξετάζεται καθαρά για οικονομικούς λόγους. Από την πλευρά μας είχαμε τονίσει εξ αρχής ότι η τιμολόγηση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα ήταν πιο δίκαιη και πιο συμφέρουσα», υπογράμμισε κ. Ελισάφ.

«Μικρά εργοτάξια» σε όλη την έκταση του Δήμου

«Μικρά εργοτάξια» σε πολλά σημεία του Δήμου αναπτύσσονται αυτό το διάστημα με στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα της καθημερινότητας.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα κλαδεμάτων δέντρων και θάμνων από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου.

Το εργοτάξιο αλλά και το πράσινο έχουν ενισχυθεί με τους εργαζόμενους από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας κι έτσι έχουν την δυνατότητα παρεμβάσεων σε όλη την έκταση του Δήμου.

Τον απολογισμό έργου των δύο συγκεκριμένων υπηρεσιών έκανε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς.

«Το εργοτάξιο αποτελεί έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς του Δήμου. Δυστυχώς η υπηρεσία αυτή όπως και το τμήμα πρασίνου λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, όμως δεν παύουν να είναι από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ έκανε ειδική μνεία στους εργαζόμενους της Κοινωφελούς τονίζοντας ότι δίνουν πνοή στις υπηρεσίες του δήμου ενώ χαρακτήρισε αξιοζήλευτη την προθυμία τους.

«Με την δική τους καθοριστική συμβολή το εργοτάξιο έχει αναπτύξει ένα πλήθος παρεμβάσεων μέσα από τις οποίες επιλύονται μικρά προβλήματα της καθημερινότητας, ιδιαίτερα όμως σημαντικά για τους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό άλλωστε αναβαθμίζουμε την καθημερινότητα που είναι διαρκής στόχος για την δημοτική αρχή», κατέληξε.

«Το διάστημα αυτό το εργοτάξιό μας στην κυριολεξία έχει πάρει φωτιά. Οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς βρίσκονται καθημερινά υπ’ ατμόν και με βάση την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν γίνει παρεμβαίνουν σε δεκάδες σημεία σε όλη την έκταση του Δήμου», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που εκτελέστηκαν και σε όσες προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα.

Σημείωσε δε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η κοπή των πλατάνων στην παραλίμνιο που έχουν προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος.

Η μικρή καθυστέρηση στην απομάκρυνσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την μεταφορά και την καύση τους.

Το εργοτάξιο τους τελευταίους δύο μήνες ολοκλήρωσε επισκευές πλακόστρωτου στο Μώλο, στη Σούτσου, στη Λεωφόρο Γράμμου, στην Κιάφα, στην Κατσάρη, στο Πνευματικό Κέντρο, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Εθνικής Αντιστάσεως, στο Μάτσικα, στη Ναπολέοντος Ζέρβα, στη Μπιζανίου, στη Δοσιθέου Φιλήτου, στα Πλατανάκια και στις πύλες του Κάστρου.

Σύντομα θα ξεκινήσει η ολική αποκατάσταση του παραλιμνίου μετώπου

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν επισκευές και αντικαταστάσεις σε παγκάκια στο Γηροκομείο, στην Πεδινή, στο Κάστρο, στη Βογιάνου και στη συνέχεια σε όλη την έκταση του Δήμου.

Επισκευάστηκαν πλάκες και σχάρες στο Νεοχωρόπουλο, γίνεται αντικατάσταση λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου, έχουν αντικατασταθεί φθαρμένες πινακίδες, αποκαταστάθηκαν οι δημόσιες τουαλέτες στην πλατεία Μαβίλη, πραγματοποιήθηκαν ξυλουργικές εργασίες σε σχολεία, παιδικές χαρές και σε δημοτικά κτίρια.

Έγινε συντήρηση του ξύλινου δαπέδου στα παλιά σφαγεία και στο πάρκο Κατσάρη, επισκευάστηκαν κοινόχρηστοι χώροι, ενώ συνεργεία κλείνουν λακκούβες τόσο στον αστικό ιστό όσο και σε κοινότητες, όπως στο Νεοχωρόπουλο, το Σταυράκι, τα Μάρμαρα, το Πέραμα, την Κρανούλα κι αλλού.

Από το εργοτάξιο εκτελούνται εργασίες επισκευών και αποκατάστασης σε σχολικές μονάδες του Δήμου.

Το Τμήμα Πρασίνου με την συμβολή των εργαζομένων της Κοινωφελούς έχει προχωρήσει σε κοπή χόρτων και κλάδεμα θάμνων στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου της Δ.Ε. Ιωαννίνων (πάρκα, κήποι, παιδικές χαρές, σχολικές μονάδες, κ.λπ.) έκτασης περίπου 150.000 τετραγωνικών μέτρων.

Επίσης έγινε κλάδεμα δέντρων και κοπή χόρτων στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών.

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλαδέματος 30 δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους κατόπιν αιτημάτων πολιτών και φορέων (Τοπική Κοινότητα Σταυρακίου, Τοπική Κοινότητα Νεοκαισάρειας, περιοχή Δροσιάς, περιοχή Κιάφας, Τοπική Κοινότητα Περάματος κ.λπ.).

Έγινε χόρτων και κλάδεμα θάμνων στις διαχωριστικές νησίδες της πόλης των Ιωαννίνων (Λ. Αρχ. Μακαρίου, Λ. Παπανδρέου, Λ. Κενάν Μεσσαρέ, Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων, Λ. Δωδώνης στην νότια είσοδο της πόλης, Λ. Κάρολου Παπούλια, Λ. Γεννηματά, Λ. Βογιάνου, κ.λπ.) μήκους περίπου 12.000 μέτρων.

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του παραλίμνιου μετώπου ενώ κλαδεύτηκαν περίπου 200 δέντρα σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Άμεσα προγραμματίζεται ο καθαρισμός της ανατολικής πλευράς του πάρκου των Λιθαριτσίων.

Επίσης προγραμματίζεται:

Το κλάδεμα δεντροστοιχιών στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους της Δ.Ε. Ιωαννίνων (περίπου 1.000 δέντρα).

Το κλάδεμα δέντρων και θάμνων κατόπιν αιτημάτων πολιτών και φορέων (περίπου 150).

Η απομάκρυνση προσβεβλημένων από την ασθένεια μεταχρωματικού έλκους πλατάνων. (περίπου 20 δέντρα).

-Φυτεύσεις περίπου 90 δένδρων (σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, σχολικές μονάδες, κ.λπ.).

Δείτε Επίσης

Νέα Διοικητικά Συμβούλια σε Θέατρο, Ραδιόφωνο και ΔΗΑΝΕΤΑΙ

Στον ορισμό των αιρετών αλλά και των πολιτών που θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια της ...