Παρασκευή , 1 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Διεθνές συνέδριο για τον πολιτισμικό πλούτο των Μικρασιατών

Διεθνές συνέδριο για τον πολιτισμικό πλούτο των Μικρασιατών

Σήμερα Παρασκευή, στις έξι το απόγευμα, ξεκινά το Διεθνές Συνέδριο που οργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο με θέμα «Ο πολιτισμικός πλούτος των Μικρασιατών».
Το συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε ότι πρόκειται για μία σημαντική διοργάνωση που σκοπό έχει να αναδείξει τον πολιτισμικό πλούτο των Μικρασιατών που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία και συνέβαλε στην δημιουργία του νεοελληνικού πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, η οποία εργάζεται εδώ και καιρό για την διοργάνωση του όπως επίσης και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του.
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ο Κώστας Καραβίδας μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημείωσε ότι ο Δήμος δημιουργεί παράδοση στην διοργάνωση σοβαρών επιστημονικών συνεδρίων.
Στο συγκεκριμένο, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, μελετητές και συγγραφείς θα προσθέσουν μία νέα ψηφίδα στον ιστορικό αναστοχασμό.
Όπως ανέλυσε ο κ. Καραβίδας το συνέδριο δομείται σε πέντε θεματικές ενότητες.
Αυτές αφορούν στην Λογοτεχνία, στους θεσμούς και τις κοινότητες της Μικράς Ασίας, στις πολιτικές αποκατάστασης των προσφύγων, στις αφηγήσεις και την πολιτισμική μνήμη καθώς και στον λαϊκό πολιτισμό και τις τέχνες.
Ο σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Πνευματικό Κέντρο θα τιμήσει τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με δύο κύκλους εκδηλώσεων.
Ο πρώτος ανοίγει με το συνέδριο το οποίο θα πλαισιωθεί με μουσική εκδήλωση από το Δημοτικό Ωδείο αλλά και έκθεση ζωγραφικής με έργα του Τάκη Στεφάνου που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής».
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ: http://www.pkdi.gr/…/images/06_17_-_18_synedrio_final.pdf

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...