Πέμπτη , 31 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / «Δήμος χωρίς σχέδιο, αριθμοί χωρίς νόημα και ουσία», διατείνεται η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα 2023»

«Δήμος χωρίς σχέδιο, αριθμοί χωρίς νόημα και ουσία», διατείνεται η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Κατόπιν της εισηγήσεως του κύριου αγορητή της, κ. Βασίλη Κοσμά, η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα 2023» υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών για το 2021, με την επικεφαλής της παράταξης, κα. Τατιάνα Καλογιάννη, να σημειώνει ωστόσο τα εξής:

«Συνεδριάζοντας για την έγκριση του Προϋπολογισμού 2021, κατά τίτλο, συνεδριάζουμε, κατά βάση, για την έγκριση ενός τυποποιημένου πίνακα, στον οποίο αποτυπώνονται οι προβλεπόμενες χρηματορροές στο Δήμο μας για το τρέχον έτος.

Ο πίνακας αυτός, όπως και εκείνος για το 2020, δεν αποτελεί αυτό που έπρεπε να είναι, δηλαδή το κεντρικό στοιχείο άσκησης πολιτικής για έναν μεγάλο οργανισμό, όπως είναι ο Δήμος μας.

Είναι εμφανές, πλέον, ότι την παρούσα δημοτική αρχή δεν την ενδιαφέρουν οι σοβαρές επενδύσεις στον Δήμο μας. Επενδύσεις που θα αυξήσουν την αξία του και θα καθορίσουν την μελλοντική του φυσιογνωμία. Δεν γνωρίζουμε που βαδίζουμε.

Δεν υπάρχει ένα συνολικό, τεκμηριωμένο και μακροχρόνιο σχέδιο με ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί στο παρόν και θα δεσμεύει και τους επερχόμενους.

Οι αιτίες και οι ευθύνες πολλές, και σίγουρα δεν εμπίπτει στην παρούσα συνεδρίαση η παράθεσή τους.  

Ο φετινός προϋπολογισμός αφορά τη διαχείριση 150,6 εκατ. €.

Στην ουσία, όμως, αφορά επενδύσεις κάθε είδους και μορφής 19,1 εκατ.€, δηλ. ποσοστό: 12,70%.

Αυτό προκύπτει αν απομονωθούν από τον προϋπολογσμό τα παρακάτω:

  • 48,3 εκατ.€ που αφορούν σε επισφαλή, όσον αφορά την είσπραξή τους, έσοδα παρελθόντων χρόνων,
  • 17,6 εκατ.€ που αφορούν σε έργα για τα οποία δεν θα υπάρξουν έσοδα καθώς δεν θα δημιουργήσουν δαπάνες, αφού είτε δεν έχουν δημοπρατηθεί είτε δεν έχουν μελετηθεί
  • 43 εκατ.€ που αφορούν τα γενικά ανελαστικά έξοδα και
  • 22,6 εκατ.€ που αφορά το χρηματικό υπόλοιπο.

Μερικές ειδικές επισημάνσεις:

Για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, για την οποία, στα μέσα Νοεμβρίου 2020, παρουσιάσατε στον τοπικό τύπο την πρότασή σας, δεν υπάρχει καμία εγγραφή, καμία αναφορά, έστω και μικρή. Πιθανώς, αναμένετε το Πράσινο Ταμείο ή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εάν και όταν προκύψει η σχετική πρόσκληση. Κατά την άποψή μας, έπρεπε να υπάρχει πίστωση για το έργο αυτό, εάν πραγματικά πιστεύετε σε αυτό, έστω και αν αφορά σε ένα μεγάλο μερεμέτι και όχι σε μία επέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα καθορίζει με επάρκεια μία σύγχρονη φυσιογνωμία για το Πάρκο. Το ότι μόνο και μόνο θα εξακολουθήσει να είναι αποκομμένο από την πόλη, αποτελεί ένα βασικό ελάττωμα.

Ακόμη, για την πλατεία Πύρρου δεν καταγράφεται καμία εγγραφή. Θυμίζω, ότι μετά την έγγραφη παρέμβαση της παράταξή μας τον Σεπτέμβριο 2020, δεσμευτήκατε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ότι θα μας καταθέσετε για συζήτηση την πρόταση για την πλατεία εντός φθινοπώρου. Δεσμευτήκατε για την εποχή, αλλά όχι και για το έτος, από ότι καταλαβαίνουμε! Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι έχετε κάποιο θέμα με τα χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες.  

Η τελευταία επισήμανση αφορά στην πανδημία του Covid-19 που οδήγησε και οδηγεί στον αναγκαστικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας με δραματικές επιπτώσεις στην εθνική, περιφερειακή αλλά και τοπική οικονομία.

Τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που λαμβάνονται είναι εκείνα που θα αντιμετωπίσουν, κατά κάποιον τρόπο, τις επιπτώσεις και θα καθορίσουν τη δυναμική της οικονομικής ανάταξης την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, λήφθηκαν μέτρα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση. Λήφθηκαν μέτρα στήριξης εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφερειακή Αρχή, η οποία προχώρησε σε ανακατανομή κονδυλίων του ΠΕΠ Ηπείρου προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Τα μέτρα που λήφθηκαν από τη δημοτική αρχή αφορούν μερικές χιλιάδες ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2021 εγγράφτηκαν, για το θέμα, 600.000€, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 0,4% του συνολικού προϋπολογισμού! Με τον τρόπο αυτόν δεν μπορεί να ανακουφιστεί μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες από την απότομη διακοπή τους. Ο προϋπολογισμός του 2021 του δήμου Ιωαννιτών όφειλε να είναι επικεντρωμένος σε δαπάνες για τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, από την πανδημία.

Συνοψίζοντας, τονίζουμε ότι,

  • η έλλειψη συγκροτημένου σχεδιασμού σε κάθε τομέα των αρμοδιοτήτων σας,
  • η αδυναμία του να αντιληφθείτε την έννοια και τη λειτουργία των χρονοδιαγραμμάτων,
  • η μη λήψη πρωτοβουλιών, όπως αυτή της μη εστίασης του προϋπολογισμού 2021 στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, για να οδηγείτε εσείς τις εξελίξεις και όχι αυτές εσάς,
  • η σπασμωδική και ελατηριωτή κινητοποίησή σας, όταν αυτή προκύψει, όπως στην περίπτωση που προτείνατε στον Πρωθυπουργό της χώρας την αξιοποίηση του ακινήτου στη Δομπόλη, ως δημαρχιακό μέγαρο, χωρίς να έχετε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως χωρίς να έχετε στα χέρια σας κάποια προμελέτη, και
  • η απροθυμία σας για διάλογο και συνεργασία για τα μείζονα θέματα του τόπου,

 προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τον δήμο μας.

Προτείνουμε:

την άμεση προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού Ιδεών, ώστε, με υπόβαθρο τις όποιες υπάρχουσες μελέτες που αφορούν στην αξιοποίηση ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου (Στρατόπεδο Βελισσαρίου, Βοϊδολίβαδο, πλατεία Χατζή, ακίνητα ΚΤΕΛ, Δομπόλη, κτλ) και σε συνδυασμό με τα εγκεκριμένα σχέδια του Δήμου (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, Ενεργειακής Αναβάθμισης, Κινητικότητας, κτλ.), να κατατεθεί στην πόλη ένα πλήρως ορθολογικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση συγκεκριμένων εγκαταλειμμένων ή ανεκμετάλλευτων ακινήτων, κατά τρόπο συμπληρωματικό και όχι αποσπασματικό, για να καθοριστεί ένα βασικό πλαίσιο εξέλιξης της πόλης.

Ο Δήμος δεν αντέχει άλλο ερασιτεχνισμούς, προσωπικές πρωτοβουλίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας την εποχή αυτή και να οδεύσουμε στην εποχή των απλών «υπηρετών» του κοινού οφέλους. Συντεταγμένα, στοχευμένα, με εντατική εργασία και αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων πόρων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους χρηματοδοτικούς πόρους.

Με όλες τις προαναφερόμενες σκέψεις δίνουμε θετική ψήφο στον προϋπολογισμό 2021 και στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2021 που προτείνει η Δημοτική Αρχή, αφού πρωτίστως είναι αναγκαίο να εξασφαλίζεται η συναλλακτική δυνατότητα του Δήμου.»

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...