Δευτέρα , 1 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Ιωαννιτών: Δωρεάν είσοδος στο δημοτικό πάρκινγκ , για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Δήμος Ιωαννιτών: Δωρεάν είσοδος στο δημοτικό πάρκινγκ , για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Τις δράσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή δρομολογούνται από τον Δήμο και τον ΟΚΠΑΠΑ παρουσίασε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Πάνου στην ημερίδα που οργάνωσε το σωματείο ΑμΕΑ Ιωαννίνων ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Από τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ ανακοινώθηκε ότι από την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να εισέρχονται δωρεάν στο δημοτικό πάρκινγκ με την επίδειξη της μπλε κάρτας που διαθέτουν.

Την Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αναμένεται να εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους δημοπράτησης για την εκπόνηση σχεδίων προσβασιμότητας σε όλα τα δημοτικά κτίρια.

Παράλληλα τα ΣΑΠ –Νηπιαγωγείο και Δημοτικό- έχουν τη δική τους στέγη στα δύο νέα κτίρια που ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στο παλιό Χατζηκώστα.

«Ο «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών» στον  νέο του Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η έγκρισή του μέχρι το τέλος  Σεπτεμβρίου, έχει  δημιουργήσει Τμήμα υποστήριξης ατόμων με αναπηρία» τόνισε ο κ. Πάνου και παρουσίασε δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί.

Έτσι

-Από το 2019 είναι  ήδη σε λειτουργία το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ  για παιδιά με αναπηρία. Στεγάζεται  στα Καρδαμίτσια  και είναι στελεχωμένο με τις ανάλογες ειδικότητες και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Από το 2022 διαθέτει δικό του λεωφορείο για τις μετακινήσεις των παιδιών.

-Σε όλες τις δομές του ΟΚΠΑΠΑ υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.

-Στον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) περιλαμβάνεται η ένταξη δύο νέων δομών. Ενός Κέντρου Δημιουργικής φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ)  και συγκεκριμένα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όπου υπάρχει  έλλειψη στην περιοχή μας και ενός κέντρου ημέρας για παιδιά με αυτισμό.

-Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την προσβασιμότητα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

-Στο κοινωνικό παντοπωλείο παρέχονται περισσότερα κίνητρα για ωφελουμένους ΑΜΕΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ο κ. Πάνου έκανε ειδική μνεία στο πολύ σημαντικό έργο «Κέντρο για το Παιδί» το οποίο εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του παλιού Ασύλου Ανιάτων. Στους χώρους θα λειτουργήσουν δύο ΚΔΑΠ μεΑ και ένα ΚΔΑΠ μαζί με χώρο αναψυχής για τα παιδιά αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

«Γνωρίζω τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία βιωματικά και όχι θεωρητικά γιατί και στην δική μου οικογένεια υπάρχει άτομο με βαριά αναπηρία.

Ξέρω  ότι τα προβλήματα είναι πολλά, ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα. Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε και να συμβάλλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία» υπογράμμισε ο κ. Πάνου.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου συνεχάρη το Σωματείο για την διοργάνωση της ημερίδας καθώς ανέδειξε προβλήματα πρότεινε όμως και λύσεις.

«Η  ημερίδα μας προσφέρει την  ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα για την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ   σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας αλλά μας δίνει  και τη δυνατότητα  να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τις προτάσεις που θα συμβάλλουν στην κοινωνική συμπερίληψή τους.

Οφείλω να ομολογήσω  ότι,  παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα ως προς την ισότιμη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία,  οι ρυθμοί είναι αργοί και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες πολυεπίπεδες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή  έχει και την υποχρέωση και τη βούληση   να βρίσκεται δίπλα στα άτομα που υφίστανται κοινωνικούς περιορισμούς και να προασπίζεται τα κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα.

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...