Δευτέρα , 20 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συνεργασία και πρόληψη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συνεργασία και πρόληψη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Την πρώτη του συνεδρίαση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποίησε σήμερα το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και την συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι δράσεις πυροπροστασίας και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, όπως η μέριμνα για τους πυροσβεστικούς κρουνούς και την άμεση τροφοδότησή τους με νερό από τις δεξαμενές, ο καθαρισμός του περιαστικού δάσους και των αλσυλλίων για την αποφυγή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η προστασία του δάσους στο Νησί, οι υλοτομήσεις κ.α. Παράλληλα, καταγράφηκαν τα μέσα που διατίθενται προς ενίσχυση του έργου των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, συμφωνήθηκαν δράσεις που θα ενισχύσουν την πορεία υλοποίησης του αντιπυρικού σχεδιασμού της περιοχής.

Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και ο συντονισμός της λειτουργίας τους στον τομέα ευθύνης τους στοχεύει πρωτίστως στην πρόληψη και στη συνέχεια στην αντιμετώπιση. Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκαν και οι κατευθύνσεις που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του Συντονιστικού,  οι συνέργειες είναι προϋπόθεση ώστε η αντιπυρική περίοδος να κυλήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Το προηγούμενο δύσκολο καλοκαίρι «δείχνει το δρόμο» για τη φετινή περίοδο, καθώς οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε τοπικό επίπεδο, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά χάρη στον άριστο συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, φορέων και εθελοντών.

Σημαντική ήταν και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης εξήρε τη συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και τον Προϊστάμενό της Δημήτρη Μαυρογιώργο όπως και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι από τον Δήμο θα υπάρξουν πέντε εργολαβίες πυροπροστασίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Ειδική μνεία έγινε στην αυξημένη προσοχή που απαιτείται για την πρόληψη κάθε εστίας φωτιάς στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης και στο Πάρκο Πυρσινέλλα, όπου στην ανατολική πλευρά έγινε μια σημαντική παρέμβαση πυροπροστασίας.

Επίσης μεγάλη προσοχή απαιτείται στις Δημοτικές Ενότητες όπου οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς.

Ο κ. Μαυρογιώργος από την πλευρά του σημείωσε ότι και φέτος θα εφαρμοστούν τα ίδια δοκιμασμένα και επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, με την πρόληψη όμως να αποτελεί το α και το ω.

Την ίδια στιγμή, έδωσε έμφαση στην εξοικείωση των πολιτών και τη σωστή χρήση του αριθμού Πολιτικής Προστασίας 112 για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Συντονιστής Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων της Πυροσβεστικής τόνισε ότι η περιοχή μας διαθέτει όλα τα τεχνικά μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς το σύστημα καμερών είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού μετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων.

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...