Σάββατο , 21 Σεπτεμβρίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η δημοσιογράφος Ζ.Σαπουνά “παρουσιάζει” ένα ενδιαφέρον και επίκαιρο βιβλίο της:”Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας – Μ.Κ.Δ. vs Μ.Μ.Ε.”

Η δημοσιογράφος Ζ.Σαπουνά “παρουσιάζει” ένα ενδιαφέρον και επίκαιρο βιβλίο της:”Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας – Μ.Κ.Δ. vs Μ.Μ.Ε.”

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—    «Το ερέθισμα ήταν όλα αυτά που συμβαίνουν στον χώρο των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης , όλα αυτά που συμβαίνουν εννοώ σε σχέση με τον ρόλο που επιτελεί  η παραδοσιακή δημοσιογραφία , με την κριτική που γίνεται για τον ρόλο που επιτελεί η παραδοσιακή δημοσιογραφία και ταυτόχρονα  το γεγονός ότι τα social media, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης , έρχονται και εισβάλλουν ,να το πω έτσι, στην ενημέρωση των πολιτών , αναδύονται ,να το πω καλύτερα, ως ειδησεογραφικές κοινότητες».

Η δημοσιογράφος Ζηνοβία  Σαπουνά μίλησε για το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Το twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας – Μ.Κ.Δ. vs Μ.Μ.Ε.” ,από τις εκδόσεις Νησίδες, στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ»(Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.(*).

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία από τις έρευνες –που κατατίθενται στο βιβλίο –δείχνουν ότι και παγκόσμια αλλά και όσον αφορά  την χώρα μας, «οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης  και στρέφονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να ενημερωθούν.»

Πρόσθεσε ότι «έχουμε το υψηλότερο ποσοστό στο Ευρωπαϊκό δείγμα της  έρευνας , σε σχέση με το γεγονός ότι τα social media αποτελούν πλέον τις ειδησεογραφικές πηγές των πολιτών.

Η δημοσιογράφος-συγγραφέας εκτιμά , όσον αφορά την συμβολή των ΜΚΔ στην ενημέρωση , ότι «υπάρχει μια σαφής συμβολή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην ενημέρωση , του twitter εν προκειμένω το οποίο είναι και το πιο πολιτικοποιημένο ΜΚΔ, και το μέσον που χρησιμοποιούν πλέον οι πολίτες για να έχουν μια σύντομη , άμεση, περιεκτική ενημέρωση» , τόνισε ότι «τα ΜΚΔ και το twitter  έχουν εισβάλλει με τρόπο θετικό και εκεί αναδεικνύονται ζητήματα τα οποία είτε δεν αναδεικνύουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης , είτε δεν επιλέγουν να τα αναδείξουν από την σκοπιά που τα αναδεικνύουν οι χρήστες του twitter».

Στο σημείο αυτό έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θετικής παρέμβασης  των ΜΚΔ και του twitter, την περίπτωση του   18χρονου Σαϊντού Καμαρά    και  την κινητοποίηση μέσα από τα ΜΚΔ για την παραμονή  του στην χώρα μας , μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση , με αποτέλεσμα τελικά την απόφαση για  την οριστική παραμονή του.

Η δημοσιογράφος παρουσιάζει στο βιβλίο της, τρεις συγκεκριμένες ειδήσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια .

Ανέδειξε στην συνέντευξή της  μια από αυτές ,την υπόθεση των voucher για τους επιστήμονες , τον μεγάλο θόρυβο από τα ΜΚΔ , και το γεγονός ότι μετά ήρθαν  τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης για να την εντάξουν στην θεματολογία  τους και στην ενημέρωση που παρείχαν στους τηλεθεατές τους.Εξέτασε λοιπόν και ερεύνησε  ό,τι  μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αυτό το διάστημα  και ταυτόχρονα ό,τι γράφτηκε στο twitter  το ίδιο διάστημα .

Κατέληξε λοιπόν εξετάζοντας και τις τρεις  ειδήσεις ότι «η θεματολογία του twitter επηρεάζει σε πρώτο βαθμό την θεματολογία των δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και σε ένα δεύτερο βαθμό αυτό είναι ξεκάθαρο ότι την επηρεάζει ,γιατί  ακόμα και από την φρασεολογία  που χρησιμοποιούσαν οι συνάδελφοι στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων φαινόταν ότι το twitter επηρέασε, όταν χρησιμοποιούσαν τις εκφράσεις «χαμός στο twitter γι΄αυτό  το θέμα», «έγινε πάρτι στο twitter…..»

Η Ζηνοβία Σαπουνά αποκάλυψε στην παρέμβασή της στην εκπομπή, ότι είδε συνολικά 111 δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών , τα είδε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, κατέγραψε τις ειδήσεις, σε ποιες θέσεις ιεράρχησαν τις ειδήσεις , τον χρόνο μετάδοσης που έδωσαν, με ποιον τρόπο μετέδωσαν τις ειδήσεις , ποια γλώσσα χρησιμοποίησαν και ταυτόχρονα μελέτησε ,όσα είδε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων , και όσα δημοσιεύτηκαν στο twitter.

Υπογράμμισε επίσης ότι «πόσες φορές δεν το έχουμε πει και δεν το έχουμε σχολιάσει, ότι τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αγνόησαν μια είδηση που ήταν σημαντική για  την κοινωνία  των πολιτών;”

===================================

(*)=Το πρώτο της βιβλίο θα παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό η Ζηνοβία Σαπουνά, η δημοσιογράφος που μετρά χρόνια πορείας στα ερτζιανά, με «θητεία» σε ραδιόφωνα όπως ο Planet 99.5, ο ΣΚΑΪ 100.3, τα Παραπολιτικά 90.1 και το News 24/7 88.6. Την Τετάρτη στις 19.00, στο Cafe στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του «Το Twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας – Μ.Κ.Δ. vs M.M.E.» από τις εκδόσεις Νησίδες.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος, παραγωγός του Πρώτου Προγράμματος 105.8 και επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Αντώνης Μπούγιας, γνωστός στο Twitter ως @ypopto_mousi, ο Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 και συμπαρουσιαστής του «Special Report», ο Πάνος Χαρίτος, πρώην πολεμικός ανταποκριτής και δημοσιογράφος της ΕΡΤ, και η Μαριάννα Ψύλλα, αντιπρύτανις και αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονιστής θα είναι ο Πάνος Χαρίτος.

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ: Ενισχύει τις τοπικές κοινότητες με δωρεά αυτόματων απινιδωτών

Mε σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την κοινωνική ...