Τρίτη , 7 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / «Η δημοτική αρχή ιδιωτικοποιεί την καθαριότητα με δυσμενείς όρους για τους δημότες», διατείνεται η Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα

«Η δημοτική αρχή ιδιωτικοποιεί την καθαριότητα με δυσμενείς όρους για τους δημότες», διατείνεται η Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την αναμενόμενη ανάθεση της αποκομιδής των απορριμάτων τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών σε ιδιώτη, η Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα τονίζει τα εξής:

«Αιφνιδιάζοντας για μια ακόμη φορά τη δημοκρατία και χρησιμοποιώντας τη δοτή πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής, η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ στον βωμό των «καθαρών λύσεων», όπως εκείνη τις αντιλαμβάνεται, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτή την απόφαση επιθυμεί να λάβει σήμερα στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι για μία ακόμα φορά πολλά:

1.       Δίνεται σε ιδιώτη η αποκομιδή των απορριμμάτων σε τέσσερεις δημοτικές ενότητες, αντί των δύο που εξυπηρετούνταν μέχρι τώρα, χωρίς αιτιολόγηση.

2.       Η διάρκεια της παραχώρησης, η οποία προβλέπεται για 3 έτη, είναι πολύ μακρά και θα έχει τις παρακάτω επιπτώσεις:

Α. Δημιουργείται κενό ενός περίπου χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να έχουμε φάμπρικα ενδιάμεσων αναθέσεων.

Β. Η απόφαση δεσμεύει και την επόμενη δημοτική αρχή.

3.    Η τιμή μονάδος του προϋπολογισμού, η οποία ανέρχεται στα 51,3 ευρώ ανά τόνο, είναι υπερβολικά υψηλή και αυθαίρετη, χωρίς να βασίζεται σε υπηρεσιακή ανάλυση κόστους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στον τελευταίο διαγωνισμό, για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε δύο δημοτικές ενότητες, που είχε προκηρύξει η δική μας δημοτική αρχή, η τιμή μονάδος ανά τόνο ανέρχονταν σε 32 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το ετήσιο κόστος για την αποκομιδή στις τέσσερεις δημοτικές ενότητες απογειώνεται στις 900.000 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν οι Γιαννιώτες πολίτες.

4. Στην υποτυπώδη μελέτη, την οποία παρουσιάζει η δημοτική αρχή, αγνοεί τη σημαντική παράμετρο ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσει η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, κάτι που σημαίνει ότι τα κόστη μεταφοράς θα μειωθούν σημαντικά.

Εκ των ανωτέρω αποδεικνύεται ότι δεν λαμβάνεται σε καμία περίπτωση υπόψη ο σχεδιασμός για τη σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι όπως αποτυπώνεται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο της είχαμε παραδώσει εγκεκριμένο.

Την ίδια ώρα, τεχνηέντως, η δημοτική αρχή φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η επαναφορά προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή της υποβολής πρότασης για τη χρηματοδότηση της ανεξάρτητης συλλογής βιοαποβλήτων, η οποία είχε υποβληθεί στις 2-11-2020 και -λόγω της ανευθυνότητας της δημοτικής αρχής- δεν εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή, αποδεικνύει πόσο την ενδιαφέρει η μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού η ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη μείωση τους κόστους.

Κρίσιμο επίσης στοιχείο, που αποδεικνύει την ανεύθυνη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, αποτελεί το γεγονός ότι οι ποσότητες των βιοαποβλήτων, που περιλαμβάνονται στην πρόταση για την ανεξάρτητη διαχείρισή τους, ισούνται περίπου με το 1/3 αυτών, που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, δηλαδή, ότι οι ελάχιστες ποσότητες βιοαποβλήτων, που προγραμματίζει να συλλέξει ανεξάρτητα η δημοτική αρχή, δεν θα συμβάλουν στο βαθμό που είναι δυνατόν στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταγγέλλουμε για μία ακόμα φορά τις μεθοδεύσεις της δημοτική αρχής και θα καταψηφίσουμε την εισήγηση στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.»

Δείτε Επίσης

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται, από σήμερα έως την Τετάρτη

Ένα βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από την Ιταλία προς το Ανατολικό Αιγαίο, αναμένεται να προκαλέσει έντονη ...