Δευτέρα , 5 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ / Στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Ιωαννίνων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Ιωαννίνων

Η συσχέτιση της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας με το νέο κόμβο, η επέκτασή της με την ανάπτυξη περισσότερου πράσινου προς την πλευρά του κόμβου και η σύνδεσή της με το πάρκο Μπέγκα αποτελούν τις βασικές αλλαγές που έχουν επέλθει και περιλαμβάνονται στην πρόταση, η οποία έχει υποβληθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από γόνιμες προτάσεις αλλά και άγονες αντιπαραθέσεις.

Ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες προτάσεις κατατέθηκαν από τις παρατάξεις «Ιωάννινα 2023» και «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή».

Η «Ενότητα Πολιτών», από την πλευρά της, με ισχυρισμούς περί απώλειας πόρων και χρόνου επιχείρησε να επιτεθεί στη Δημοτική Αρχή.

Άμεσες ήταν οι απαντήσεις από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ και τον Αντιδήμαρχο Έργων, Γιώργο Αρλέτο.

Η Δημοτική Αρχή έχει παραλάβει την μελέτη ανάπλασης της πλατείας στο σύνολό της, στην πρόταση όμως που έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» δεν περιλαμβάνεται το τμήμα μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το συγκεκριμένο κομμάτι της πλατείας έχει κατασκευαστεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και η ανακατασκευή του πριν την παρέλευση της πενταετίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταλογισμό χρημάτων και απώλεια κονδυλίων.

Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή, μετά και τις τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζει την ανάγκη ανακατασκευής του, κάτι που θα δρομολογήσει μετά την παρέλευση της πενταετίας είτε μέσω της ίδιας χρηματοδότησης είτε με συμπληρωματική.

Το έργο της ανάπλασης συσχετίζεται πλήρως με τον νέο κόμβο που έχει υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ και έδωσε τη δυνατότητα επέκτασης της πλατείας προς την πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου με περισσότερο πράσινο.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η διασύνδεσή της με το πάρκο Κώστα Μπέγκα, μέσω φιλικών κατασκευών για τους πολίτες και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για μία μελλοντική διασύνδεση όλων των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου.

Στην πλατεία θα δημιουργηθούν υποδομές που θα δέχονται κατασκευές, όπως εξέδρες, ώστε να αποφεύγονται φθορές ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά της στοιχεία θα είναι αυτό του νερού, με την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου σιντριβανιού.

Ο προϋπολογισμός του έργου -5,2 εκατομμύρια- προέκυψε μέσα από την οριστική μελέτη, την οποία παρέλαβε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Για τους πόρους του ΕΣΠΑ

Κατά τη συζήτηση της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν από την παράταξη της «Ενότητας Πολιτών» υποστηρίχθηκε ότι χάθηκαν πόροι του ΕΣΠΑ, που προορίζονταν για τον Δήμο Ιωαννιτών.

«Απωλέσατε πόρους για τον Δήμο Ιωαννιτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε στη συνεδρίαση ο Θωμάς Μπέγκας, προκαλώντας την άμεση απάντηση του Αντιδημάρχου Έργων, Γιώργου Αρλέτου, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά ημιτελών μελετών και προβληματικών σχεδιασμών, που παρελήφθησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για θηλιά. Να δούμε τις προεκλογικές μακέτες, τα κουβάρια των προγραμματικών συμβάσεων, όλα ήταν στον αέρα… Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μετά την πανδημία μεταφέρθηκαν σε άλλες προτεραιότητες. Αυτό δεν αποτελεί απώλεια πόρων από τη Δημοτική Αρχή», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι υπήρξαν πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις και προτάσεις, που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του κέντρου της πόλης.

Ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε ιεραρχήσει ως πρώτη προτεραιότητα το έργο της πλατείας. Έδωσε βαρύτητα σε παρεμβάσεις που αφορούν στο Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο, στο Άσυλο Ανιάτων και άλλες και, όταν αυτές πήραν τον δρόμο τους, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο έργο.

«Η Δημοτική Αρχή δεν έχασε κανένα έργο στο ΕΣΠΑ. Το κυρίαρχο είναι ότι το έργο της πλατείας δρομολογείται και θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και καυτηρίασε τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, που επιχείρησε να τορπιλίσει το ήρεμο κλίμα της συνεδρίασης.

Δείτε Επίσης

278 χιλιάδες κιλά ρούχα και υποδήματα ανακυκλώθηκαν στους μωβ κάδους

278 χιλιάδες κιλά ρούχα και υποδήματα ανακυκλώθηκαν στον ενάμισι χρόνο λειτουργίας των μωβ κάδων στο ...