Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])== ” Το ακτινολογικό του νοσοκομείου μας ενώ λειτουργούσε με τρεις γιατρούς από το καλοκαίρι , που πάλι λίγοι ήταν για να βγει όλος ο όγκος της δουλειάς , για τον Απρίλιο έχει μείνει με δυο γιατρούς , με αδυναμία να καλυφθούν τόσο οι εφημερίες όσο και οι πρωινές εργασίες κάποιες λίγες εφημερίες καλύπτονται από άλλον συνάδελφο που έρχεται από την Πρωτοβάθμια Δομή….Η απάντηση και η λύση που έδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου ήταν να δοθούν “εντέλλεσθε” ,για να καλυφθούν οι εφημερίες , οι επιπλέον που δεν μπορούν να καλυφθούν , από τους δυο εναπομείναντες συναδέλφους στο Ακτινολογικό ,που σημαίνει δέκα (10) και ένδεκα (11) εφημερίες μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο Απριλίου. Σημαίνει συνεχή και εξοντωτική εργασία χωρίς ρεπό ,συν την όλη πρωινή εργασία πέραν των εφημεριών ,για να λειτουργήσει το τμήμα και να λειτουργήσει το Νοσοκομείο .Ένα νοσοκομείο στο οποίο λειτουργούν 18 κλινικές και δέχεται τεράστιο φόρτο και όγκο ασθενών από όλες τις γύρω περιοχές. Αυτή την στιγμή είναι αδύνατον να λειτουργήσει έτσι το Τμήμα ,Είναι εξόντωση για για τους συναδέλφους και είναι επισφαλές όπως καταλαβαίνετε για τους ασθενείς,γιατί ένας εξοντωμένος γιατρός χωρίς ρεπό ,που θα κάνει πέντε εφημερίες σε επτά ημέρες ,μιλάμε για πράγματα απάνθρωπα κόντρα σε κάθε εργατική νομοθεσία και ασφάλεια , θα είναι επικίνδυνος για τον ασθενή πρώτα απ’ όλα”.
Αυτά υπογράμμισε η Ελένη Γκιόκα ,μέλος της ΕΙΝΗ (ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ) και μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείο Άρτας σε συνέντευξή της στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο με αφορμή το «Εντέλλεσθε» που έλαβαν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας οι δύο γιατροί για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, για τον Απρίλη του 2023.
(Ηχητικό ΕΔΩ)
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το Νοσοκομείο έχει το 1/3 των οργανικών θέσεων κενές , τόνισε ότι από τις 850 θέσεις που δόθηκαν σε όλα την Ελλάδα , οι οποίες ,όπως είπε ,είναι υποδεκαπλάσιες των αναγκών το Νοσοκομείο Άρτας δεν πήρε ουδεμία ,επισημαίνοντας ότι για το Νοσοκομείο Άρτας δεν έχει προκηρυχθεί θέση ειδικευόμενου ιατρού .
Η Ελένη Γκιόκα έθεσε υπ’ όψιν της εκπομπής και την ακόλουθη ανακοίνωση η οποία αφορά και “εικόνα ” στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά από 3 ολόκληρα χρόνια διαχείρισης της πανδημίας, με πλέον ψηφισμένους νόμους που οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δομών ( απογευματινά χειρουργεία- ιατρεία), με εξαγγελίες από τα πιο επίσημα χείλη για συγχωνεύσεις κλινικών, δομών και μετατροπή των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού, για το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Άρτας, η Διοίκηση, η 6η Υ.ΠΕ. και το Υπουργείο Υγείας αυτό που επιφυλάσσουν είναι αναγκαστικές μετακινήσεις και εντέλλεσθε.
Πριν λίγες μέρες, γιατρός επιμελήτρια της χειρουργικής κλινικής, πήρε εντολή αναγκαστικής μετακίνησης για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, προκειμένου να καλύψει υπηρεσιακές ανάγκες της χειρουργικής κλινικής του εκεί Νοσοκομείου.Την ίδια στιγμή που το Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν έχει προκηρύξει καμιά θέση χειρουργού την τελευταία διετία.Την ίδια στιγμή που για υπηρεσιακές ανάγκες του δικού μας Νοσοκομείου, 2 γιατροί της ίδιας κλινικής που έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης πήραν ολιγόμηνες παρατάσεις για παραμονή στην εργασία και που 3ος γιατρός της ίδιας κλινικής αναμένεται και αυτός να συνταξιοδοτηθεί σε λίγους μήνες.
Η συγκεκριμένη απόφαση πέρα από το ότι είναι εξοντωτική για την συνάδελφο που την στέλνουν αναγκαστικά στην Πρέβεζα είναι και βαθιά προβληματική για το δικό μας Νοσοκομείο και την λειτουργία της χειρουργικής κλινικής.
Ταυτόχρονα,γιατρός επιμελήτρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας θα αναγκαστεί να παραιτηθεί για οικογενειακούς λόγους, αφού το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για συνυπηρέτηση υγειονομικών και δεν εγκρίνουν την μετάθεση για εδώ του συζύγου της ο οποίος είναι διασώστης στο ΕΚΑΒ στην Αθήνα.Αυτά είναι τα κίνητρα που δίνει το Υπουργείο Υγείας για να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας με ιατρικό προσωπικό.
Η επιλογή του Υπουργείου Υγείας είναι να κρατάει και μετά τα 67 ιατρικό προσωπικό για υπηρεσιακές ανάγκες, να μην προσλαμβάνει μόνιμο ιατρικό προσωπικό, με το σταγονόμετρο κυριολεκτικά να εγκρίνει θέσεις ακόμα και επικουρικού προσωπικού, να μην δίνει κανένα κίνητρο για να έρθει ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της περιφέρειας, αλλά φειδωλώς να μοιράζει εντέλλεσθε, στο ιατρικό προσωπικό για μετακινήσεις. Δυστυχώς έτσι ΔΕΝ καλύπτονται οι ανάγκες!
Αυτή είναι η κατάσταση. Δυστυχώς και για εμάς τους εργαζόμενους, δυστυχώς και για τους πολίτες που θέλουν να έχουν υπηρεσίες υγείας.
Καλούμε την Διοίκηση, την 6η Υ.ΠΕ., το Υπουργείο Υγείας,ΑΜΕΣΑ να πάρουν πίσω την μετακίνηση της συναδέλφου στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ΑΜΕΣΑνα εγκρίνουν την μετακίνηση για λόγους συνυπηρέτησης στον συνάδελφο του ΕΚΑΒ, ΑΜΕΣΑ να προχωρήσουν σε προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
Καλούμε όλους του πολίτες της Άρταςνα σταθούν στο πλάι μας και να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Νοσοκομείο και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού.
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας
Η Τριμελής των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείο Άρτας