Κυριακή , 17 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ε. Σολομών- Η Εσθήρ Κοέν “έφυγε”, αλλά ο λόγος της είναι εδώ, μπορούμε να τον ακούμε και να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία κατά τη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης της πόλης.

Ε. Σολομών- Η Εσθήρ Κοέν “έφυγε”, αλλά ο λόγος της είναι εδώ, μπορούμε να τον ακούμε και να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία κατά τη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης της πόλης.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Στιγμές από την ιστορία της ζωής της Εσθήρ (Στέλλας) Κοέν, που απεβίωσε-τελευταία επιζήσασα από τους Γιαννιώτες που εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς-σε ηλικία 96 ετών, ανέδειξε η Εσθήρ Σολομών , Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνέντευξή της (Ηχητικό ΕΔΩ), στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Η Εσθήρ Σολομών (Φωτογραφία) χαρακτήρισε την ιστορία της Eσθήρ (Στέλλας) Κοέν «πολύ σημαντική ως προς τις πτυχές του Ολοκαυτώματος των Εβραίων Γιαννιωτών που ανέδειξε”, και υπογράμμισε:

Η ιστορία της, που μοιάζει σε αδρές γραμμές με πολλών άλλων εκτοπισμένων Εβραίων, ξεχωρίζει για μια σειρά από λόγους. Ο σπουδαιότερος είναι το ίδιο το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή μίλησε και μάλιστα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Ανέδειξε μια σειρά από παραμέτρους του Ολοκαυτώματος που κατά κύριο λόγο είχαν αποσιωπηθεί, και σε μεγάλο βαθμό ακόμα αποσιωπώνται. Όχι μόνο από τους λιγοστούς πλέον επιζώντες, αλλά και από τους απογόνους τους, τα σημερινά μέλη των εβραϊκών Κοινοτήτων. Μεταξύ αυτών και όψεις του ελληνικού αντισημιτισμού, στοιχεία που έχουν να κάνουν με το πώς έγινε εφικτή η δίωξη και η εκτόπιση, αλλά και πολύ σημαντικές πλευρές που αφορούν το μετά, πώς δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί μπόρεσαν να ξαναφτιάξουν την ζωή τους”.

Στην συνέχεια η Εσθήρ Σολομών ανέφερε τα εξής: “Η Στέλλα έχασε όλη της την οικογένεια, εκτός από την αδερφή της την Ευτυχία. Όταν γύρισε στα Γιάννενα έσμιξε με τον Σαμουήλ Κοέν , επίσης Γιαννιώτη, μια πολύ σημαντική φυσιογνωμία της πόλης των Ιωαννίνων που στήριξε με κάθε τρόπο την Κοινότητα , ο οποίος σώθηκε ως οργανωμένος στον ΕΑΜ. Μαζί με την Στέλλα οργάνωσαν την ζωή τους σε καινούργια βάση, έκαναν οικογένεια, και ήταν από τους στυλοβάτες της μεταπολεμικής ζωής της Εβραϊκής Κοινότητας στα Γιάννενα. Με τον τρόπο τους λοιπόν και οι δύο, αλλά ειδικά η Στέλλα Κοέν, ακριβώς επειδή μίλησε και επειδή οι μαρτυρίες της είναι προσβάσιμες, στο πλαίσιο αρκετών συνεντεύξεων, “έφυγε” , αλλά ο λόγος της είναι εδώ, μπορούμε να τον ακούμε και να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία κατά τη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης της πόλης. Κάνω λόγο για αντισημιτισμό γιατί η ίδια τόλμησε να το πει… Πολλά στοιχεία της ιστορίας των Γιαννιωτών Εβραίων αναδείχτηκαν με την παρουσία του Γερμανού Προέδρου στα Γιάννενα το 2014 και την περιβόητη “συγγνώμη” που εξέφρασε ο ίδιος προς την κυρία Κοέν, συγγνώμη που με πολλή δυσκολία, αν μη τι άλλο, δέχτηκε η ίδια να ακούσει. Οι αφηγήσεις της Στέλλας Κοέν είναι ωστόσο πολύτιμες και για άλλα θέματα: για τον τρόπο που χάθηκαν οι περιουσίες των επιζώντων, το πώς έγιναν αποδεκτοί όταν επέστρεψαν, για τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν κ.λ.π. Ήταν συγκλονιστική η ιστορία που πολλές φορές διηγήθηκε, πως όταν μπήκε στο σπίτι της, στο σπίτι δηλαδή όπου ζούσε με την οικογένειά της πριν τον πόλεμο, ο τότε ένοικος του σπιτιού την απείλησε ότι αν τον ξαναενοχλούσε θα την έκαιγε ο ίδιος μέσα στον φούρνο της αυλής της…”

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...