Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / «Ελάτε εδώ γειτόνισσες, και εσείς γειτονοπούλες μου, τα σπάργανα να φτιάξουμε, και το Χριστό ν’ αλλάξουμε…»

«Ελάτε εδώ γειτόνισσες, και εσείς γειτονοπούλες μου, τα σπάργανα να φτιάξουμε, και το Χριστό ν’ αλλάξουμε…»

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον ΟΚΠΑΠΑ – 4ο ΚΑΠΗ Δήμου Ιωαννιτών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο» αναβίωσαν με μεγάλη επιτυχία το παραδοσιακό γιαννιώτικο έθιμο «Τα σπάργανα του Χριστού». Στην εκδήλωση, με συνοδεία ζωντανής μουσικής, συμμετείχαν κάτοικοι του Κάστρου της πόλης μας, πολλοί ντόπιοι αλλά και πλήθος επισκεπτών. Μαθητές από τουλάχιστον 6 σχολεία, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και των Ιωαννίνων, είχαν την ευκαιρία, κατά την περιήγηση τους στο Κάστρο, να γνωρίσουν μια χαρακτηριστική στιγμή πολιτισμού στον κύκλο του Δωδεκαημέρου των Ιωαννίνων και της Ηπείρου αλλά και να γευτούν, στο πλαίσιο της γιαννιώτικης φιλοξενίας, τα γλυκά «σπάργανα».

Οι ήχοι από τα κάλαντα «Ελάτε εδώ γειτόνισσες, και εσείς γειτονοπούλες μου, τα σπάργανα να φτιάξουμε, και το Χριστό ν’ αλλάξουμε…» αντηχούσαν στα στενά του Κάστρου και στο χορό συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι.

Γυναίκες από το 4ο ΚΑΠΗ έφτιαχναν για πάνω από δύο ώρες «σπάργανα» και τα προσέφεραν αφράτα, μελωμένα και γεμιστά με καρύδια στους περαστικούς, που σχημάτιζαν ουρά για να τα απολαύσουν. Οι χορευτές και οι χορεύτριες παρέσυραν στο χορό τον κόσμο και το γλέντι κράτησε πάνω από 2 ώρες.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...