Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «Έλλειψη σχεδίου και οράματος φανερώνει ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής», ισχυρίζεται η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»

«Έλλειψη σχεδίου και οράματος φανερώνει ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής», ισχυρίζεται η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»

«Η δημοτική αρχή βαδίζει χωρίς σχέδιο και όραμα κι αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον απολογισμό των πεπραγμένων της», τόνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Μπέγκας, αφού τόνισε πως δε νοείται ως απολογισμός ένα κείμενο γεμάτο από «θα», αναφορές σε διοικητικές διεκπεραιωτικές διαδικασίες και μια καταγραφή της καθημερινής λειτουργίας του δήμου, συμπλήρωσε πως, για την παράταξή του, ένας απολογισμός έχει νόημα όταν υφίσταται ένα όραμα κι ένα σχέδιο ώστε να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε, δε, πως σε μια υπερβατική λογική ο απολογισμός του πρώτου έτους μιας δημοτικής περιόδου θα μπορούσε να είναι ακόμα και μηδενικός, αρκεί να μπορεί η δημοτική αρχή να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός διατέθηκε για να οργανωθεί το σύστημα για την υλοποίηση του σχεδίου της.

Τέλος, θα μπορούσε να είναι ένας απολογισμός, σεβόμενος τη λογική της συνέχειας της διοίκησης, αποτυπώνοντας την εξέλιξη των πραγμάτων από το σημείο που τα παρέλαβε.

«Δυστυχώς για τον τόπο ο απολογισμός της σημερινής δημοτικής αρχής δεν ακολουθεί καμία απ’ αυτές τις λογικές», ανέφερε ο κ. Μπέγκας, αφού -κατά τη γνώμη του- χαρακτηρίζεται από τέσσερα στοιχεία:

  1. Σε πολιτικό επίπεδο, από την έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού των συλλογικών οργάνων του δήμου και υπερεκμετάλλευση της λήψης των αποφάσεων μέσω των οργάνων που διαθέτουν δοτή πλειοψηφία.
  2. Από μια κατάχρηση του μορίου της ελληνικής γλώσσας «θα»
  3. Από απραξία γιατί δεν σεβάστηκε τη λογική της συνέχειας, αλλά αγωνιούσε πως θα αποδομήσει πάση θυσία το έργο της δικής μας δημοτικής αρχής.
  4. Από τη στοιχειώδη υλοποίηση κάποιων βασικών, αυτονόητων πραγμάτων,  που αν κι αυτά δεν γινόταν ο δήμος θα είχε καταρρεύσει.

Προς απόδειξη μάλιστα των παραπάνω, ο κ. Μπέγκας έφερε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Διαφωνήσαμε με τη δημοτική αρχή σε δύο βασικά ζητήματα, τον οδοφωτισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων. Ως προς το πρώτο, λίγους μήνες πριν την ανάληψη των καθηκόντων της η δημοτική αρχή δήλωνε πλήρη άγνοια για το ζήτημα. Πότε πρόλαβε να ‘’κατακτήσει’’ τη γνώση και σε χρόνο ρεκόρ να ακυρώσει το δικό μας διαγωνισμό για να «προχωρήσει» σε μια άλλη μέθοδο; Τα αποτελέσματα φυσικά, δύο χρόνια μετά τα γνωρίζουμε όλοι. Ουδεμία πρόοδος, μεγάλος κίνδυνος να μην υλοποιηθεί το έργο και η ένοχη σιωπή της δημοτικής αρχής».

«Για την αποκομιδή απορριμμάτων, γιατί ούτε λόγος για σύγχρονη διαχείριση αφού ο όρος αυτός μοιάζει άγνωστος, η δημοτική αρχή αγνοώντας τις υποσχέσεις της να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή της για την αναδιοργάνωση του τομέα καθαριότητας, προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμούς, φορτώνοντας στις πλάτες των δημοτών ένα ετήσιο πρόσθετο κόστος 900.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Μπέγκας, για να καταλήξει:

«Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει να υπογράψει τη σύμβαση για το πιο σημαντικό έργο για  την περιβαλλοντική προστασία του λεκανοπεδίου, την επέκταση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού. Για ένα έργο που η δική μας δημοτική αρχή έδωσε μάχες χαρακωμάτων για να μην απενταχτεί και παρά τις αθέμιτες προσπάθειες επιχειρηματικών συμφερόντων, που όλοι γνωρίζουμε, καταφέραμε να παραδώσουμε έτοιμο για συμβασιοποίηση».

Οι μακέτες

Κλείνοντας το πρώτο μέρος της τοποθέτησής του, ο κ. Μπέγκας απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κάνοντας μια αναφορά στις «μακέτες που ο ίδιος και η παράταξή του λοιδόρησαν προεκλογικά και συνεχίζουν να το πράττουν».

«Οι μακέτες δεν είναι εικαστική δημιουργία. Είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση μιας αρχιτεκτονικής  σύλληψης και μελέτης. Είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου τεχνικού σχεδιασμού, που, όπως είπαμε, η δική σας δημοτική αρχή δεν έχει στην κουλτούρα της», δήλωσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι «για την περίπτωση του πρώην Ασύλου Ανιάτων, η σημερινή δημοτική αρχή υλοποιεί τη δική μας σύλληψη για τη λειτουργία του χώρου και τη δική μας μελέτη».

Απουσία συνεργασιών

Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης, επισήμανε την «αλλεργία που φαίνεται ότι διακατέχει τη δημοτική αρχή σε ότι αφορά τη συνεργασία  της με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του τόπου».

«Αγνοείτε επιδεικτικά το Επιμελητήριο το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σε ζητήματα απασχόλησης, επενδυτικών προτάσεων κ.α., ειδικά σε ένα περιβάλλον εν μέσω πανδημίας.

Αγνοείτε τους επαγγελματίες του τουρισμού, σε μια προσπάθεια να οικειοποιηθείτε την προώθηση του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων, και επιχαίρεστε μάλιστα, αφού στον απολογισμό σας τονίζετε ότι ‘’κατόπιν ενεργειών του δημάρχου επετεύχθη η δημιουργία κρίσιμου θετικού επικοινωνιακού θορύβου που μένει να αποβεί υπέρ του προορισμού ‘’Ιωάννινα’’, ένας Θεός ξέρει πως, χωρίς την απαραίτητη συνεργασία των επαγγελματιών του κλάδου. Χωρίς σοβαρή τεχνοκρατική υποστήριξη δεν πρόκειται να πάτε πουθενά. Επιτρέψτε μας να το γνωρίζουμε καλά», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Καθημερινότητα

Για τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής στον τομέα της καθημερινότητας ο κ. Μπέγκας, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να περηφανεύεται για «διάφανες διαδικασίες», όταν οι αναθέσεις στην καθαριότητα έχουν γίνει φάμπρικα.

Πρόσθεσε επίσης πως δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει ούτε μισό βήμα μπροστά στην ανακύκλωση και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, ενώ τόνισε ότι, ενώ έχει επέλθει μια βελτίωση στην εικόνα του δήμου σε σχέση με την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής, εντούτοις μια απλή βόλτα στην παραλίμνιο περιοχή, το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης, αρκεί για καταλάβει κανείς ότι παραμένει κακή.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Αναφορικά με τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο επικεφαλής της παράταξης, σημείωσε ότι μόνο και μόνο το πολιτικό στίγμα της παραίτησης του φέρελπι αρμοδίου αντιδημάρχου χαρακτηρίζει τις εξελίξεις.

«Το σύστημα ΙΡΙΔΑ είναι μια εφαρμογή που δεν έχει πείσει για τη βελτίωση των συναλλαγών ούτε μεταξύ των υπηρεσιών, ούτε με τους πολίτες. Όσο για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ασύρματου δικτύου προς τους πολίτες, καλύτερα να μην μιλήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΣΠΑ κι έργα

Σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ και γενικότερα των έργων ο κ. Μπέγκας τόνισε πως μια απλή ανάγνωση των τίτλων των έργων που περιέχονται στο κείμενο του απολογισμού αποδεικνύει το γεγονός ότι όλα είναι παρεμβάσεις που συνέλαβε και οραματίστηκε η δική του δημοτική αρχή, με τη σημερινή διοίκηση του δήμου να βαδίζει με βήματα σημειωτόν.

Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», χαρακτηρίζοντας ως τραγική την επιλογή της δημοτικής αρχής να απολέσει την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και να αποφασίσει να ρισκάρει την εύρεση πόρων σε ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα που αφορά όλη τη χώρα όπως είναι το «Αντώνης Τρίτσης».

Πολιτισμός

Κλείνοντας, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού, ο κ. Μπέγκας, τόνισε πως κατανοεί τις δυσκολίες που πρόεκυψαν στο επίπεδο παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος, εξαιτίας της πανδημίας, αναρωτήθηκε ωστόσο αν αυτή ήταν ο λόγος που δεν προχώρησε τίποτα στο κομμάτι της αναβάθμισης των υποδομών.

Θυμίζοντας ότι στην προηγούμενη δημοτική περίοδο αναβαθμίστηκε η αίθουσα Β. Πυρσινέλλας του Πνευματικού Κέντρου, η Σχολή Χορού, το Δημοτικό Ωδείο και το κτίριο της Φιλαρμονικής, ζήτησε να μάθει τι έχει κάνει η σημερινή δημοτική αρχή μετά από δύο χρόνια.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην σύλληψη και υλοποίηση δύο σημαντικών φεστιβάλ, αυτών του Ιτς Καλέ και του Αρχαίου Δράματος στο θέατρο της Δωδώνης μαζί με το Θερινό Μαντείο, χαρακτηρίζοντας ως τραγική την πιθανή απώλεια του δεύτερου.

«Κλείνω με την παρατήρηση ότι το ρολόι του Δήμου Ιωαννιτών είναι σταματημένο εδώ και πολύ καιρό. Κι αν για τη δημοτική αρχή αυτό σημαίνει ότι έχει μείνει στις προεκλογικές της μεγαλοστομίες, ελπίζω να μη σημαίνει ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα μείνει στάσιμος και για το υπόλοιπο της θητείας της», κατέληξε  ο κ. Μπέγκας.

Ακολούθησαν επιμέρους τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της παράταξης οι οποίοι αναφέρθηκαν στους τομείς των οικονομικών, των έργων, της κοινωνικής πολιτικής, της ΔΕΥΑΙ, των πρωτοβουλιών για τον πρωτογενή τομέα κ.ά., τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή, στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου, έχει αναλωθεί σε μια προσπάθεια ακύρωσης όλων όσων κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα βηματισμό και στα μισά της θητείας της, αντί να κάνει απολογισμό, κάνει προγραμματισμό με πολλά «θα», αλλά ακόμα περισσότερα «ίσως».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...