Σάββατο , 29 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Ελπινίκη Μπάρκα στο Δ/Ρ

Η Ελπινίκη Μπάρκα στο Δ/Ρ

Από Βίκυ Μιχέλη–

“Άκουγα την Ολυμπιονίκη μας να εξιστορεί το συμβάν μη πιστεύοντας στα αυτιά μου! Τόσος πόνος για τόσα χρόνια, που δεν σκεπάστηκε ούτε με τη λάμψη Ολυμπιακού Μεταλλίου και δόξας…” τόνισε μεταξύ άλλων η Ελπινίκη Μπάρκα μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων στην εκπομπή “Στα σημεία των καιρών” με τη Βίκυ Μιχέλη όπου μάλιστα προέβη σε μια σημαντικότατη καταγγελία εις μνήμη της Ευγενίας Μουτσίκα.

“Στη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Start to Talk Σπάσε τη Σιωπή» – «Μίλησε μην ανέχεσαι», ένα Κοινό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είχε κληθεί και το ΠΕΑΚΙ. Ο Πρόεδρος Παντελής Κολόκας, λόγω του σημαντικού θέματος που διαπραγματευόταν, με όρισε εκπρόσωπο, ως γυναίκα και εκπαιδευτικό να παρακολουθήσω την ημερίδα, όπου έγινε η κατάθεση ψυχής από την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό που δέχτηκε από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, που μας συγκλόνισε όλους.

Με την αναφορά όμως στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ήρθαν στη θύμησή μου οι αγώνες που είχε κάνει η αλησμόνητη συνάδελφος Ευγενία Μουτσίκα για το πρόγραμμα «Αθλητισμός και παιδί» και το οφείλω στη μνήμη της να κάνω την ακόλουθη τοποθέτηση. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και πριν εισαχθεί επισήμως το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, είχαμε υπηρετήσει πολλοί συνάδελφοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής με πιλοτικό πρόγραμμα. Με την πάροδο των ετών και όταν διοριστήκαμε ανακαλύψαμε πως όλη την οικονομική διαχείριση του προγράμματος έκανε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, η οποία είχε σφραγίσει ως εργοδότης τις καρτέλες μας στο Ι.Κ.Α. (τότε δε γινόταν ηλεκτρονικά), με την οποία κανένας μας δεν είχε συνάψει σύμβαση.  Ο αγώνας της Ευγενίας που πρωτοστατούσε σε όλα, αλλά και άλλων συναδέλφων γυμναστών, ήταν να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία μας στα σχολεία, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι ως εργοδότης φαινόταν η Ε.Ι.Ο. αυτό δε μπορούσε να γίνει.

Το εύλογο το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί δεν υπήρχε υπηρεσία είτε από το Υπουργείο Παιδείας είτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να διαχειριστεί ένα τεράστιο κονδύλι αφού μιλάμε για ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε όλα της Δημοτικά Σχολεία ολόκληρης της χώρας. Θέτω το ερώτημα στην κρίση σας ως δημοσιογράφο και στην κρίση των ακροατών μας, σε συνδυασμό με την παράλληλη αναφορά του άλλου Ολυμπιονίκη μας Νίκου Κακλαμανάκη για οικονομικά σκάνδαλα της Ε.Ι.Ο. Νομίζω πως πρέπει αν μη τι άλλο να υπάρξει διαφάνεια και χυθεί άπλετο φως ώστε να μην υπάρχουν σκιές!

Ως κατακλείδα θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα ψήφισης του νέου Αθλητικού νόμου, όπως κατατέθηκε από τον Υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που έδωσε τέλος σε αιώνιους παράγοντες σε Ομοσπονδίες και σε σωματεία – σφραγίδες που βρισκόταν στο χώρο του Αθλητισμού, προφανώς για άλλους σκοπούς.

Ως θετικό πρόσημο θα ήθελα να προσθέσω ότι ο χώρος του Αθλητισμού κοσμείται κι από λαμπρά στελέχη κι αναφέρομαι στο δικό μου προπονητή του στίβου και της παλιάς ΓΕΙ Γιώργο Τσιούμπο, που ως στοργικός πατέρας μας πρόσεχε, μας προστάτευε και μας μύησε στον όμορφο κόσμο του αθλητισμού”.

Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...