Πέμπτη , 20 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Χωρίς κατηγορία / “Ενεργειακές πρωτοβουλίες και όχι ενεργειακή ένδεια” αναφέρει η δημοτική παράταξη “Γιάννενα-πολίτες για ανατροπή”.

“Ενεργειακές πρωτοβουλίες και όχι ενεργειακή ένδεια” αναφέρει η δημοτική παράταξη “Γιάννενα-πολίτες για ανατροπή”.

Από: Χάρης Δάφλος–

Την τελευταία 10ετία, ο κυρίως αστικός ιστός της πόλης επιβαρύνεται σημαντικά από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι του Δήμου μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες ή δαπανούν σημαντικό ποσοστό των εισοδημάτων τους καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι οι κύριες συνιστώσες του προβλήματος προς επίλυση.

Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση, κόμματα, φορείς μένουν απλά σε διαπιστώσεις, ενώ έχει παρέλθει προ πολλού η ώρα που έπρεπε να προχωρήσουν σε δράσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας. Οι πρωτοβουλίες Δήμου, Περιφέρειας και πολιτικών φορέων οφείλουν να είναι άμεσες.

Ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε:

  • Δημιουργία με ευθύνη και παρακολούθηση από τον ΟΚΠΑΠΑ Δημοτικού Μητρώου Ευάλωτων Καταναλωτών, στο οποίο θα καταγραφούν οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που εμπίπτουν στην κατηγορία της «ενεργειακής ένδειας», με αντίστοιχη έκδοση Ειδικής Κάρτας Ευάλωτων Δημοτών (με ετήσια αναπροσαρμογή).
  • Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας (με βάση το ν.4513/2018) με συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων φορέων ή ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού, με βασικό σκοπό αρχικά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος έως 1MWp με παράλληλη αξιοποίηση του Ενεργειακού Συμψηφισμού / Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού. Η Ενεργειακή Κοινότητα θα προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα σε ευάλωτους δημότες (μέχρι και 200 νοικοκυριά), με την υπόλοιπη ισχύ να κατευθύνεται προς την μείωση του κόστους άλλων δημοτικών κτιρίων. Το κόστος (€0,5 εκατ.) θα δύναται να καλυφθεί ακόμα και με δανεισμό ασκώντας παράλληλα πίεση προς το ΥΠΕΝ για ουσιαστική στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων που συμμετέχουν ΟΤΑ μέσω ΕΣΠΑ.

Απαίτηση και διεκδίκηση από την Κεντρική Κυβέρνηση με πρωτοβουλίες του Δήμου για:

  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με έμφαση στο πετρέλαιο θέρμανσης
  • Ουσιαστική ενίσχυση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στις περιοχές που παρουσιάζονται έντονα προβλήματα ρύπανσης (αιθαλομίχλη) που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, όπως η πόλη των Ιωαννίνων.
  • Αλλαγές σε ένα νέο κύκλο του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ ώστε να αναπροσαρμόσει τα δεδομένα επιχορήγησης σύμφωνα και με τις υφιστάμενες ζώνες που ισχύουν για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (Α’, Β’ ζώνη κ.λ.π.) με άμεση συσχέτισή του με τις επίσημες καταμετρήσεις των επικίνδυνων σωματιδίων-ρύπων. Το Δημοτικό συμβούλιο, σύσσωμο, να διεκδικήσει 90% ανώτατη επιχορήγηση (από 70%) και 40% κατώτατη (από 25%), στον νέο κύκλο (ανάλογα με τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια) για τα Ιωάννινα καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του συνολικού ποσού που θα απορροφά κάθε περιφέρεια με κριτήρια αντίστοιχα της ανάγκης όπως αυτή θα καθορίζεται από την ζώνη (Α’, Β’, Γ’), επίπεδα αέριων ρύπων, ΑΕΠ, επίπεδα ανεργίας, φτώχειας κ.λ.π. ζητήματα που λόγω της κατάστασης που βιώνει ο ντόπιος πληθυσμός θα κατευθύνουν ΔΙΚΑΙΑ περισσότερους πόρους στην περιοχή μας που το έχει ανάγκη.
λογότυπο παράταξης.png

Η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι ένα απλό φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, το οποίο προσφέρεται μόνο για «μελέτη». Οι επιπτώσεις της, αφορούν στην ίδια μας την ζωή.

Δείτε Επίσης

Λειτουργικό Πρόγραμμα Χριστουγέννων, από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

Αγαπητοί πατέρες, αγαπητοί αδελφοί, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά! Εν όψει των αγίων ημερών της Γεννήσεως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments