Κυριακή , 19 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για Αγρόκτημα Κατσικά

Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για Αγρόκτημα Κατσικά

Ενημέρωση για τη  μεταφορά και εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας που είχε χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στα Ιωάννινα, έδωσε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Για το χώρο εγκατάστασης εξήγησε ότι   «εξετάστηκαν διάφορες εκτάσεις του Δημοσίου στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και κυρίως ο χώρος του ΠΕΑΚΙ. Από την πρώτη τεχνική εκτίμηση που έγινε, για να τοποθετηθεί εκεί το κλειστό θα έπρεπε να καταστραφεί το ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ο  χώρος των γραφείων και του κυλικείου. Νομίζω ότι κανένας δεν θα το ήθελε αυτό και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να χαλάμε ένα έργο που σήμερα εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες, την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και άλλα σωματεία,  για να κατασκευάσουμε κάτι άλλο, που συν τοις άλλοις δεν «δένει» με το χώρο. Τελευταία επιλογή μας είναι το οικόπεδο της Ανατολής, το οποίο εφάπτεται του αγροκτήματος Κατσικά και της υπό κατασκευή λεωφόρου Γεννηματά.  Ακούσαμε όλο αυτό το διάστημα πάρα πολλά και από πολλούς. Οι περισσότεροι  από όσους έχουν εκφράσει γνώμη δεν γνωρίζουν καν την περιοχή. Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο   για τουρισμό – αθλητισμό. Για να τοποθετηθεί εκεί η εγκατάσταση θα εκπονηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες, οι οποίες όταν θα είναι έτοιμες θα έλθουν προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή στις Επιτροπές του.  Είναι ευνόητο ότι θα εκδοθούν όλες οι προβλεπόμενες άδειες και θα υπάρξει βέβαια στενή συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών. Μια από τις άδειες θα είναι η καθ΄ ύψος υπέρβαση του νέου κτιρίου.  Η υπέρβαση του ύψους ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σημείο του λεκανοπεδίου  θα επιλέγονταν να τοποθετηθεί». 

Ο  Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η νέα εγκατάσταση θα είναι πολλαπλών χρήσεων.
«Θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, κλπ αλλά και  για εκθέσεις, εκδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις και για ο, τι άλλο είναι συμβατό», όπως συμβαίνει και με άλλα Κλειστά, όπως π.χ. το Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.  Σε άλλα σημεία της απάντησής του ανέφερε ότι σήμερα δεν γίνονται εργασίες συναρμολόγησης, παρά μόνο εναπόθεσή του στο χώρο του Αγροκτήματος Κατσικά.

Το Αγρόκτημα Κατσικά

Ως προς το Αγρόκτημα Κατσικά, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη μελέτες για τα Κέντρα Καινοτομίας ενώ  υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και βρίσκεται σε επαφή με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια συνολική μελέτη του χώρου στο οποίο υπάρχουν κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία. «Οφείλουμε να  επαναλάβουμε  ότι δεν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις στα λιβάδια του αγροκτήματος», τόνισε ο Περιφερειάρχης ενώ για τους καθαρισμούς που γίνονται ενημέρωσε ότι υπάρχει έγγραφη εντολή προς την Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 12/9/2018,  πριν ακόμη δηλαδή παραχωρηθεί το Αγρόκτημα στην Περιφέρεια.  

Καταλήγοντας πρόσθεσε: 

«Και για να μη γίνεται παραπληροφόρηση, να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε περιβαλλοντικό πάρκο, είναι αυτονόητο  ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες κατασκευές στα χορτολίβαδα. Εμείς θέλουμε την περιοχή επισκέψιμη. Μόνο έτσι θα μπορέσει να συντηρηθεί και να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Και αυτό θα το πετύχουμε».  

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...