Παρασκευή , 5 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Εννέα σύλλογοι, κατά του Αιολικού Πάρκου στο Ξηροβούνι

Εννέα σύλλογοι, κατά του Αιολικού Πάρκου στο Ξηροβούνι

Το βουνό μας, το Ξηροβούνι, είναι ένα βουνό παρθένο στο οποίο ως τώρα δεν έχουν υπάρξει σημαντικές παρεμβάσεις, ούτε καν καλλιέργειες που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η περιοχή μας έχει να επιδείξει το ποτάμι, τον Άραχθο ανατολικά και τονβουνό,το Ξηροβούνι, στο οποίο βρίσκουν ηρεμία και ιδανικές συνθήκες τα πολυάριθμα ζώα της περιοχής, οι κτηνοτρόφοι που παραμένουν στις βουνοκορφές ως η κατ’ εξοχήν
παραγωγική ομάδα της περιοχής μας, οι ντόπιοι και επισκέπτες περιπατητές.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Ξηροβούνι καθώς μια τέτοια εξέλιξη, με τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας λόγω διάνοιξης δρόμων πολλών χιλιομέτρων και ισοπέδωσης εκτάσεων που με βάση τη μελέτη θα ανέλθουν στα 335 στρέμματα (επιφάνεια κατάληψης), θα υποβαθμίσει το βουνό τόσο αισθητικά όσο και περιβαλλοντικά. Θα πληγεί η χλωρίδα, η πανίδα, η βιοποικιλότητα, το μικροκλίμα της
περιοχής, παράλληλα θα προκληθεί ακουστική και οπτική όχληση. Το Ξηροβούνι μπορεί να μην έχει δάσος στα 1500 μέτρα, όπου με βάση τη Μελέτη θα στηθούν οι ανεμογεννήτριες, έχει όμως πλούσια χλωρίδα και πανίδα, είναι γεμάτο από βότανα και άνθη. Εκεί βόσκουν χιλιάδες ζώα, από εκεί υδρεύονται όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κατσανοχωρίων.

Οι ανεμογεννήτριες αισθητικά είναι ξένες προς το βουνό, αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητά του, καταστρέφουν το αδιατάραχτο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο της περιοχής.
Κανένα κέρδος των εταιρειών κατασκευής και εμπορίας της ενέργειας, κανένα ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές μας κοινωνίες δεν είναι ικανό να αντισταθμίσει τη ζημιά που θα επιφέρει το αιολικό πάρκο. Η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είναι ικανή να μας πείσει, πόσο μάλλον όταν σε αυτή παρατηρούνται πολλά λάθη και σημεία που αφορούν άλλες περιοχές της χώρας κι όχι το Ξηροβούνι.
Για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας υπάρχουν λύσεις που έχουν προταθεί από επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες όπως καθορισμός σαφών κριτηρίων για την παραχώρηση άδειας εγκατάστασης αιολικών πάρκων, εγκατάσταση σε υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές καθώς εκεί υπάρχει πυκνό οδικό δίκτυο, παραγωγή ενέργειας μικρής κλίμακας, ενίσχυση οικιακών φωτοβολταϊκών, βελτίωση των υπαρχόντων μονάδων
παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. Σε αυτές τις επιλογές θεωρούμε ότι πρέπει να στραφεί η Πολιτεία σε μια περίοδο μάλιστα που και στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρείται σταδιακή μείωση εγκατάστασης αιολικών πάρκων.
Τέλος, δηλώνουμε ότι ως Πολιτιστικοί Σύλλογοι έχουμε χρέος να προστατέψουμε το Ξηροβούνι, να το αφήσουμε όπως το βρήκαμε στις επόμενες γενιές ως ένα από τα τελευταία παρθένα τοπία της χώρας μας. Καλούμε τους δημότες της περιοχής μας, τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, τους όμορους Δήμους που εμπλέκονται (Δωδώνης, Ζηρού) καθώς και την ΠεριφέρειαΗπείρου να λάβουν ανάλογες αποφάσεις στήριξης της θέσης μας και προστασίας του Ξηροβουνίου και κάθε παρθένου βουνού.

Ιωάννινα 17-5-2022

ΠΟΛΙΤΙΣΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ:

ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΑΣ, ΜΟΝΟΛΙΘΙΟΥ, ΠΗΓΑΔΙΩΝ, ΚΑΛΕΝΤΖΙΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΩΝ, ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ, ΠΑΤΕΡΟΥ, ΚΩΣΤΙΤΣΙΟΥ, ΚΑΤΣΑΝΩΝ

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...