Τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις και εφαρμόζονται στην οικογένεια και στις δομές φιλοξενίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης, που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Ιωαννίνων «Σχεδία», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), και η «Κιβωτός του Κόσμου», το απόγευμα της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2024 στην Κόνιτσα.
Η εκδήλωση, με τίτλο «Ας μιλήσουμε για τα δικαιώματά του», πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κόνιτσας.
Μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεων, που αναπτύσσουν και έχουν στον πυρήνα τους το παιδί, έκαναν η κοινωνική λειτουργός της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο Ιουλία Καραμάνη και η ταμίας του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», νομικός Ανθή Μάστακα, οι οποίες εξέφρασαν και τη χαρά τους για τη σύμπραξη στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Χαιρετισμούς κατά την έναρξη απηύθυναν ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη.
Τα δικαιώματα των παιδιών υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία από το 1992 αποτελεί και νόμο του ελληνικού κράτους, παρουσίασε η δρ. Δικαιωμάτων του Παιδιού, εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας Ηλέκτρα Κουτσούκου, εστιάζοντας σε λιγότερο γνωστά δικαιώματα, όπως αυτά της συμμετοχής των παιδιών στη λήψη αποφάσεων και της έκφρασης γνώμης για θέματα που τα αφορούν. Μάλιστα, παρουσίασε πρακτικές που εφαρμόζονται στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», με στόχο τα παιδιά να μεγαλώνουν πιο ενδυναμωμένα.
Τα δικαιώματα του παιδιού από τη θεωρία στην πράξη παρουσίασαν οι κοινωνικοί λειτουργοί της «Κιβωτού του Κόσμου» στα παραρτήματα Πωγωνιανής και Κόνιτσας Αγγελική Κότσια και Ολυμπία Ντούκα, μιλώντας για τη δουλειά τους στο πεδίο με τα 14 αγόρια και τα 12 κορίτσια, που φιλοξενούνται σήμερα στις δύο δομές. Οι δύο κοινωνικοί λειτουργοί μίλησαν με παραδείγματα για τα δικαιώματα της ταυτότητας, της ιδιωτικής ζωής, της ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, της ενημέρωσης για δικαιώματα και κανονισμούς κ.ά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία», καθηγητή Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Κούτρα, να αναπτύσσει το θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας και των φροντιστών στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών». Ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε στη σημασία της θετικής ενίσχυσης των παιδιών, που ενδυναμώνει τα παιδιά, σε αντίθεση με την τιμωρία, που χαμηλώνει την αυτοεκτίμηση και συμβάλει στη δημιουργία άγχους. Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει τα παιδιά να μπαίνουν σε μια διαδικασία συνεχούς σύγκρισης και κάλεσε γονείς και φροντιστές να περάσουν στα παιδιά τους ότι ο κάθε άνθρωπος έχει αξία, κάτι που θα βοηθήσει στην αποφυγή εκδήλωσης αρνητικών συμπεριφορών.