Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ενστάσεις του «Κοινού των Ηπειρωτών» ως προς το τελικό ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στην Περιφέρεια

Ενστάσεις του «Κοινού των Ηπειρωτών» ως προς το τελικό ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στην Περιφέρεια

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την έγκριση ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων στην Περιφέρεια Ηπείρου:

«Κληθήκαμε να αποφανθούμε για ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ήπειρο, χωρίς προηγούμενα να έχουμε συζητήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως επανειλημμένως έχουν ζητήσει οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα «Ειδικό Σχέδιο», του οποίου η σύνταξη προβλέπεται σε εφαρμογή του γενικού σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και του Ν. 3852/2010 (άρθρο 174 του νόμου) και σε εναρμόνιση με το Σχέδιο «Δάρδανος», χωρίς εισήγηση και συνοδευόμενο από το πρακτικό της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία «Εγκρίνει και εισηγείται προς το Π.Σ. το συνημμένο Ειδικό Σχέδιο..», χωρίς να αναπτύσσει ένα βασικό σκεπτικό στην εισήγηση της, παραπέμποντας στην Πολιτική Προστασία λες και το θέμα είναι υπηρεσιακό και όχι άκρως πολιτικό.

Εάν πρόκειται για μια τόσο απλή υπόθεση, κατά τον κ. Περιφερειάρχη και τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες, Πρόεδρο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αντίστοιχα, τότε προς τι η δική μας έγκριση; Επειδή το προβλέπει ο νόμος φυσικά. Αλλά η πρόνοια του νομοθέτη υπάρχει λόγω της σοβαρότητας του θέματος που άπτεται της Πολιτικής Προστασίας και η έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν αφορά ένα απλό κείμενο (162 σελίδων), αλλά ένα σχέδιο αποτροπής πραγματικών κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν κατά το παρελθόν πολλές περιοχές της Περιφέρειας μας σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως όταν βυθίστηκε η Εγνατία οδός και θα εξακολουθήσουν να ενσκήπτουν, λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Το «ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ» έρχεται με καθυστέρηση στο Περιφ. Συμβούλιο, στο γύρισμα του χρόνου και τη νιοστή ώρα! Έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση (ενδεχομένως στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρ. Σχεδιασμού & Ανάπτυξης), να έχει κατατεθεί σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που είναι περισσότερο ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα, να γίνει εξειδίκευση των μέτρων προστασίας κ’ κανόνων επέμβασης και προπαντός να υπάρξει συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, όπως και να συνεργαστούμε με τους δεκαοκτώ Δήμους, οι οποίοι στο μεταξύ προχωρούν ή έχουν προχωρήσει στο δικό τους σχεδιασμό.

Η πρόσφατη επικαιροποίηση του “Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου” και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ (Δεκ. 2017) μας δίνει χρήσιμα στοιχεία (προβλέπει «Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας» και πολλά άλλα) -για τα οποία δεν έγινε διάλογος στην έκταση που θα έπρεπε- και η δημοπράτηση της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων δεν απαντάει στις ανάγκες άλλων περιοχών της Π.Ε., όπως επίσης και των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, παρά τις επιμέρους μελέτες των μεγάλων Δήμων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να εκπονήσει άμεσα ένα συνεκτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα μελετών κ’ έργων για όλη την επικράτεια της Περιφέρειας και να το παρουσιάσει δημόσια στην Επιτροπή Διαβούλευσης ή με άλλο διαθέσιμο τρόπο (π.χ. ημερίδα με ΤΕΕ & ΓΕΩΤΕ), ώστε να ξέρουμε ότι δεν ψηφίσαμε ένα υπηρεσιακό κείμενο αλλά ένα πραγματικό εργαλείο συντονισμού και μέσων αντιμετώπισης έκτακτων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι υπηρεσιακό όργανο αλλά συλλογικό όργανο λήψης σημαντικών πολιτικών αποφάσεων.

Η Παράταξη μας ψηφίζει το “ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ” με τις προαναφερόμενες ενστάσεις, επιφυλάξεις και παρατηρήσεις.»

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...