Τρίτη , 24 Μαΐου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / Ένταξη του Περιφερειακού της Ηγουμενίτσας και του κάθετου άξονα Εγνατία-Μαυρομάτι στο Ταμείο Ανάκαμψης, ζητούν οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταξη του Περιφερειακού της Ηγουμενίτσας και του κάθετου άξονα Εγνατία-Μαυρομάτι στο Ταμείο Ανάκαμψης, ζητούν οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσρπωτίας Μ. Κάτση, σχετικά με την ένταξη της κατασκευής του κάθετου άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι, και της παράκαμψης της Ηγουμενίτσας, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Μ. Κάτσης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

«Ο κάθετος άξονας που θα συνδέει την Εγνατία οδό με τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι, μέρος του οποίου είναι η περιφερειακή οδός της Ηγουμενίτσας, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, και δεν μπορεί να απουσιάζει από κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου γενικότερα. 

Η κατασκευή του, θα βοηθούσε αποφασιστικά στην ενίσχυση του ρόλου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση της διασυνοριακή κυκλοφορίας, στη βελτίωση της οδικής σύνδεσης του παράκτιου μετώπου της Ηπείρου με τη Νότια Αλβανία, στη λύση στο έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη της Ηγουμενίτσας ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μας.

Υπενθυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 2017, κατά την επίσκεψη του τότε Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη στην Ηγουμενίτσα, είχαμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν οι μελέτες του έργου, όπως και έγινε έναν χρόνο μετά, με την ένταξη της χρηματοδότησης της μελέτης προϋπολογισμού 4.900.000€,  στο INTERREG Ελλάδα – Αλβανία, με φορέα υλοποίησης της Εγνατία Οδό Α.Ε. Το έργο εφόσον μελετητικά είναι ώριμο χρειάζεται να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του. 

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης, και τις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης, το εν λόγω έργο δεν υπάρχει πουθενά. Ενώ δεν έχει γίνει καμία κίνηση έως σήμερα ώστε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης της κατασκευής του. Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε μια δημόσια Εγνατία οδό, με δωρεάν διέλευση από τα διόδια της Τύριας όλων των μόνιμων κατοίκων της Θεσπρωτίας, και με σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξή της μέσω και του κάθετου άξονα που θα τη συνδέει με το Μαυρομάτι. Είναι εγκληματικό αντί να χτίσει πάνω σε αυτά, να επιλέγει το ξεπούλημα και την ανατροπή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της. Η Θεσπρωτία φαίνεται ότι είναι εκτός κάθε σχεδίου που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που είναι αόρατη για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Με την Ερώτηση μας ζητάμε από την κυβέρνηση να εντάξει την κατασκευή του κάθετου άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι και την παράκαμψη της Ηγουμενίτσας, στις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης, ή διαφορετικά να μας πει αναλυτικά την εναλλακτική της πρόταση». 

Δείτε Επίσης

Στα Γιάννενα η Κινητή Μονάδα Μαστρογράφου

Με πρωτοβουλία του αθλητικού συλλόγου «Γιάννενα, Γυναικείο Ποδόσφαιρο» και με την συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών ...