Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / Ερώτηση του Χρήστου Γκόκα στη Βουλή για την καταβολή της σύνταξης χηρείας του Δημοσίου

Ερώτηση του Χρήστου Γκόκα στη Βουλή για την καταβολή της σύνταξης χηρείας του Δημοσίου

Ο βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη, σχετικά με την αδικία που επικρατεί κατά την καταβολή της σύνταξης χηρείας του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι παρόλο που έχουν εντοπιστεί αρκετές αδικίες στην εφαρμογή του Ν. 4387/2016, με αποδέκτες συνταξιούχους, που κατέβαλαν για δεκαετίες ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές και παρείχαν την ίδια εργασία στις υπηρεσίες τους, καμία ενέργεια διόρθωσης δεν έχει προχωρήσει από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου.

Αναλυτικά, επισημαίνουν ότι κατά την καταβολή της σύνταξης χηρείας, στην περίπτωση όπου και οι δύο σύζυγοι είναι συνταξιούχοι δημοσίου και αποβιώσει ο ένας, ακολουθείται μία άκρως άδικη διαδικασία. Εάν ο θάνατος συνέβη πριν την ισχύ των διατάξεων του Νόμου 4387/2016, δηλαδή πριν τις 13-05-2016, ο επιζών θα λάβει επιπλέον της δικής τους σύνταξης και το 25% της σύνταξης του ή της συζύγου, ως σύνταξη χηρείας, ή διαφορετικά ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας και το 25% της δικής του. Όμως, εάν ο θάνατος επέλθει μετά τις 13-05-2016, πλέον της δικής τους σύνταξης λαμβάνουν για μία τριετία, ως σύνταξη χηρείας, το 70% της σύνταξης του θανόντος και μετά το πέρας της τριετίας το 50%.

Επίσης, τονίζουν ότι είναι παράλογο η ημερομηνία θανάτου να αποτελεί κριτήριο για την καταβολή σύνταξης χηρείας καταδικάζοντας οικογένειες να ζήσουν με λιγότερα χρήματα, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μία ίση αντιμετώπιση των συνταξιούχων, καθώς κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο Ταμείο που ανήκει στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για τον τρόπο που σκοπεύει να αποκαταστήσει την αδικία απέναντι στους συνταξιούχους του Δημοσίου, που έχουν χάσει τον ή την συνταξιούχο σύζυγό τους πριν την ισχύ του Ν. 4387/2016, και εάν προτίθεται να προβεί στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, για να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι συνταξιούχοι του Δημοσίου Τομέα, σχετικά με τη σύνταξη χηρείας.

Δείτε Επίσης

Αύξηση του ιικού φορτίου κατά 79% δείχνουν τα λύματα των Ιωαννίνων

Την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 20 ...