Τετάρτη , 19 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Πασιφανές πλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει τον θεσμό της Αστυνομίας»

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Πασιφανές πλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει τον θεσμό της Αστυνομίας»

Μετά και την προβολή που γνώρισαν στον διεθνή Τύπο τα κρούσματα αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, οι 6 Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεθνοποιούν το ζήτημα, φέρνοντάς το στο Ευρωκοινοβούλιο, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ε.Κ., David Sassoli.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία τους για το κράτος καταστολής, που προωθείται στην Ελλάδα από την ελληνική κυβερνήση και την ηγεσία της Αστυνομίας, εν μέσω σκληρού lockdown για τον COVID-19, εκφράζουν οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, David Sassoli.  Την απευθύνουν επίσης στους Προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων του δημοκρατικού τόξου του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Juan Lopez Aguilar. Επισημαίνουν περιστατικά έντονης αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, όπως αυτό που έγινε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στην Νέα Σμύρνη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι με την πρακτική αυτή «ενσωματώνεται η βία στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη».

Όπως τονίζουν, με πρόσχημα την πανδημία του COVID-19, παρατηρείται ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ενώ περιγράφουν με λεπτομέρειες το περιστατικό βίας στην Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή. Ακόμη υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ενέργεια στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου η αναίτια και αδικαιολόγητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον οικογενειών που είχαν τηρήσει όλα τα μέτρα που επιβάλλει η νομοθεσία για την προστασία από τον COVID-19. Οι αστυνομικοί εκφόβισαν τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία, χρησιμοποιώντας ακόμη και μεταλλικά γκλομπ που απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενημέρωσαν με την επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας από τη Δικαιοσύνη με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Επεσήμαναν επίσης τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι η άσκοπη βία δεν δικαιολογείται, παρότι όλες οι ένορκες διοικητικές εξετάσεις για παρόμοια περιστατικά, που είχε εξαγγείλει ο ίδιος Υπουργός, δεν απέδωσαν καμία ευθύνη στους δράστες αστυνομικούς.

Με την επιστολή επισημαίνεται επίσης η μονόπλευρη στάση πολλών ελληνικών ΜΜΕ, τα οποία υιοθέτησαν άκριτα την παραπληροφόρηση που προώθησε με ανακοινώσεις της η Ελληνική Αστυνομία.

Οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούν τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών να υποστηρίξουν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, που φαίνεται ότι υποχωρεί, θεσμό που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαφυλάξει. Τους ζητούν να ενώσουν την φωνή τους με όσους υπερασπίζονται το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.»

Δείτε Επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ-Σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

Άρτα, Κέντρο Υγείας (ISO BOX), 09:00-15:00 Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00 Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30 ...