Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Γ.Χεκίμογλου -Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω Covid-19 αντιμετωπίζει ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας

Γ.Χεκίμογλου -Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω Covid-19 αντιμετωπίζει ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Τις επιπτώσεις στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας λόγω του Covid-19 , και τα μέτρα που απαιτούνται, ανέλυσε ο Γιάννης Χεκίμογλου Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας , σε συνέντευξη(Ηχητικό ΕΔΩ) στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Υπενθύμισε αρχικά πως η ιχθυοκαλλιέργεια είναι κατά κύριο λόγο μια εξαγωγική δραστηριότητα με το 80% της παραγωγής να εξάγεται στο εξωτερικό και το 40% από αυτή να εξάγεται στην Ιταλία.Ειδικότερα στη περιοχή της Θεσπρωτίας λόγω της γειτνίασης με την Ιταλία ,εξάγεται σ’ αυτή το 90% της παραγωγής.

Όπως ανέφερε την τελευταία βδομάδα έχουν μηδενιστεί οι εξαγωγές στην Ιταλία, και ενώ συνεχίζονται οι άλλες δραστηριότητες σε κάθε επιχείρηση, πχ. τα ψάρια συνεχίζονται να ταΐζονται,την ώρα που δεν υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες , το θέμα της ρευστότητας είναι πάρα πολύ σημαντικό σε πρώτη φάση .Εκτίμησε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα αν δεν ληφθούν μέτρα δεν θα μπορεί ουδεμία επιχείρηση να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις.

Τόνισε επίσης πως χρειάζονται χρηματοδότηση με άτοκα δάνεια ή με περίοδο χάριτος για κινούνται αυτή την περίοδο που υπάρχουν προβλήματα έχοντας εύκολη αποπληρωμή των υποχρεώσεων το επόμενο διάστημα

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας επισημαίνει:

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω Covid-19 αντιμετωπίζει ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας – απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Πολιτεία

Η παραγωγική διαδικασία λειτουργεί κανονικά και η δυνατότητα εφοδιασμούτης αγοράς είναι εξασφαλισμένη.

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2020

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), επιθυμεί να ενημερώσει τους εμπορικούς συνεργάτες της και το καταναλωτικό κοινό ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, σ’ αυτή την πρωτόγνωρα δυσμενή συγκυρία για όλους, οι εταιρείες-μέλη της, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με κυρίαρχη βέβαια προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Είναι έτσι σε θέση να καλύψουν απρόσκοπτα τη ζήτηση, όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά, προσφέροντας τα κορυφαία σε ποιότητα και διατροφική αξία Ελληνικά ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας.

Επισημαίνεται όμως ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 δημιουργούνσοβαρά προβλήματα στον κλάδο της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας. Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος είναι κατά 80% εξαγωγικός και με δεδομένη την κατάσταση και τις πρακτικές δυσκολίες σε ιδιαίτερα σημαντικές αγορές του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ*, οι εξαγωγές έχουν πρακτικά ελαχιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων  εβδομάδων. Αυτό, σε συνδυασμό και με την κάμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και διαχείρισης των αποθεμάτων των εταιρειών του κλάδου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αποθέματα του Κλάδου αναφέρονται αποκλειστικά σε ζώντες οργανισμούς.

Η ΕΛΟΠΥ, οι εταιρείες-μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν το 80% της Ελληνικής παραγωγής, πρόκειται εντός της ημέρας να απευθυνθεί στο Υπουργείο  Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεση παρέμβαση και ευέλικτη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η ΕΛΟΠΥ τονίζει ότι αν δεν υπάρξει ταχεία αντίδραση απ’ όλους του εμπλεκόμενους φορείς, το πρόβλημα ρευστότητας θα απειλήσει πολύ σύντομα την επιβίωση του κλάδου και των προμηθευτών του.

*Μια υποσημείωση ειδικά για τις ΗΠΑ: οι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ εξάγουν τα ψάρια τους στις αγορές της Β. Αμερικής χρησιμοποιώντας κανονικές εμπορικές πτήσεις. Αυτό είναι πλέον αδύνατον, μετά την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Τραμπ, που απαγορεύει όλες τις εισερχόμενες πτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει βέβαια για την Τουρκία, με αποτέλεσμα να πριμοδοτείται έμμεσα η τουρκική ιχθυοκαλλιέργεια, αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο της TurkishAirlines– η οποία μεταξύ άλλων απαιτεί αστρονομικούς ναύλους για να μεταφέρει τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στους προορισμούς της Β. Αμερικής.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...