Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Σημαντικά επιστημονικά ιατρικά στοιχεία που αφορούν την νέα μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ, απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν από την εμφάνισή της , γενικότερες ενδιαφέρουσες, κοινωνικού χαρακτήρα, απόψεις , και προτροπή για μέτρα, εκτός του εμβολισμού , που είναι απαραίτητα για τον περιορισμό των συνεπειών από την υφιστάμενη τραγική πραγματικότητα , περιείχε η συνέντευξη(Ηχητικό ΕΔΩ) που παραχώρησε ο ιατρός Γιώργος Παππάς , στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
Με την άδειά του δημοσιεύουμε το πρόσφατο “Ημερολόγιο κορωνοϊού, 28 Νοεμβρίου 2021, 10 πράγματα που (δεν) γνωρίζουμε για το στέλεχος Όμικρον”.
1. ΔΕΝ γνωρίζουμε πόσο μεταδοτικό είναι. Ναι, έχει κάποιες εστιακές μεταλλάξεις που φαίνεται να ευνοούν την μεταδοτικότητα. Αλλά είναι τόσες πολλές οι αλλαγές, και κάποιες από αυτές νέες και μη μελετημένες, που δεν γνωρίζουμε ως σύνολο πώς θα δράσουν. Η παραφιλολογία περί “5-10-500 φορές μεταδοτικότερου του Δέλτα” δεν προκύπτει από κάπου: Στη Νότιο Αφρική υπήρχε χαμηλή κυκλοφορία του ιού τελευταία, οπότε ενδέχεται απλά η Όμικρον να βρήκε κενό και να φούντωσε (το είχαμε δει και το καλοκαίρι του 2020 στην Ευρώπη με μια “Ισπανική” μετάλλαξη που δικαίως την ξεχάσαμε). Επίσης, δεν γνωρίζουμε πόσο στοχευμένος είναι ο έλεγχος που έγινε, μη νομίζετε πως γινόταν έλεγχος σε πολλά δείγματα πριν την φασαρία: 100 δείγματα είχαν εξετάσει από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, κι άλλα τόσα συνολικά σε κάποιες άλλες αφρικανικές χώρες, θα μπορούσε κάλλιστα να πέτυχαν μια φάση εστιασμένης υπερμετάδοσης.
2. Αλλά έστω ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικότερο. Μαντέψτε: πάλι αντιμετωπίζεται με κατάλληλες και σωστά φορεμένες μάσκες, με αποστάσεις, με αποφυγή συνωστισμών, με αερισμό των κλειστών χώρων, με αντισηψία.
3. ΔΕΝ γνωρίζουμε αν ξεφεύγει της ανοσίας. Ναι, εφόσον αλλάζει ο στόχος των αντισωμάτων που φτιάχνουμε (είτε μέσω εμβολιασμού ή μέσω προηγούμενης νόσου), μπορεί τα αντισώματα να μην κλειδώνουν καλά πάνω του. Αλλά αυτό χρειάζεται 2-3 εβδομάδες για να γίνουν τα πειράματα στο εργαστήριο και να το μάθουμε, και πάλι με επιφύλαξη: θυμίζω ότι και για την Δέλτα ακούγαμε ότι είναι 3-8 φορές ασθενέστερη η ανοσία μας σε σχέση με την Άλφα, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει μια χαρά από την σοβαρή νόσο με Δέλτα, και με μια συμπληρωματική δόση προστατεύει επίσης εξαιρετικά από το να κολλήσεις. Άρα, ό,τι ποσοστά κι αν μας δώσουν τα εργαστηριακά πειράματα, και πάλι κρατάμε επιφύλαξη. Έτσι κι αλλιώς, το έχουμε εμπεδώσει νομίζω, δεν είναι μόνο τα αντισώματα που μετράνε στην ανοσία.
4. Ακόμη κι αν ξεφεύγει της ανοσίας σε σημαντικό βαθμό, θα επικρατήσει; Το στέλεχος Γάμμα για παράδειγμα είχε κάποια καίρια κοινά σημεία (ειδικά την μετάλλαξη στην θέση 655). Πέραν της Λατινικής Αμερικής, επικράτησε κάπου; Όχι. Και δεν είναι ότι δεν έκανε εισαγωγή σε άλλες περιοχές….Το αυτό κι ακόμη χειρότερο με το στέλεχος Βήτα, το πιο ζόρικο απέναντι στην ανοσία μας- πού είναι πλέον το Βήτα; – ούτε καν στην “πατρίδα” του, τη Νότιο Αφρική. Ναι, αν ξεφεύγει της ανοσίας σε σημαντικό βαθμό, ενδέχεται να περιοριστεί η αποτελεσματικότητα κάποιων από τα μονοκλωνικά (αλλά δεν υπήρξαν ποτέ τα καθοριστικά μας όπλα), και ενδέχεται μελλοντικά να χρειαστεί η τροποποίηση των εμβολίων. Μην ξεχνάμε ότι η Μοντέρνα είχε φτιάξει, δοκιμάσει και δημοσιεύσει αποτελέσματα εμβολίου προσαρμοσμένου στην Βήτα, ήδη από τον Μάιο. Μπορούμε να προσαρμοστούμε γρήγορα.
5. ΔΕΝ γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη ή ηπιότερη νόσο, επειδή απλά είναι ανεπαρκή τα στοιχεία που έχουμε και σε μικρό χρονικό διάστημα. Με 4 μέρες παρακολούθησης λίγων θετικών, δεν βγαίνει συμπέρασμα. Επίσης δεν βγαίνει συμπέρασμα αν εστιάσεις στη Νότιο Αφρική, όπου μόλις το 6% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Είτε κάποιος καθησυχάζει περί ήπιας νόσου, ή αντίστοιχα ανακοινώνει ότι “θα πεθάνουμε όλοι”, προτρέχει αντιεπιστημονικά, όποιος κι αν είναι.
6. Οπότε, αφού δεν τα γνωρίζουμε όλα αυτά, προς τι η ανησυχία; Η εγρήγορση είναι χρήσιμη και απαραίτητη για να βρεθούμε επιτέλους μια φορά μπροστά από τον ιο. Είναι ένα στέλεχος που έχει πιθανότητες να δημιουργήσει προβλήματα, και αν περιμένουμε 3 εβδομάδες να γίνουν τα πειράματα, ενδέχεται να είναι αργά- καλύτερα ένα false alarm. Όμως, πώς ακριβώς αντιμετωπίζουμε; Είναι λύση οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί; Μπορεί να κατανοήσει κανείς την λογική τους (αν ξεκινά κάτι εκρηκτικό εκεί, περιορίζεις τις εισαγωγές, αρκεί να συνοδεύσεις τον κερδισμένο χρόνο με εκτεταμένους φυλογενετικούς ελέγχους), αν και αυτόματα γεννιούνται τρεις χαζές απορίες μέσα μου: Πρώτον, γιατί δεν κλείσαμε τον Ιανουάριο του 2020 (αντίθετα ο ΠΟΥ έδωσε αγώνα να μην κλείσει κανείς) και τώρα το αποφασίζουμε σε λίγες ώρες με λιγότερα στοιχεία; Επειδή άλλο η Κίνα κι άλλο η Μποτσουάνα και το Μαλάουι; Δεύτερον, γιατί κλείνουμε το Λεσότο και την Ζάμπια που δεν έχουν επίσημα κρούσματα και δεν κλείνουμε το Βέλγιο που έχει επιβεβαιωμένο κρούσμα με ασαφή επιδημιολογική συσχέτιση με νοτιοαφρικανικές χώρες;
7. Και τρίτον και σημαντικότερο: όλη η εγρήγορσή μας, του Δυτικού Κόσμου, είναι εγρήγορση για το τι θα πάθουμε ΕΜΕΙΣ αν το Όμικρον αποδειχθεί ένα υπερ-στέλεχος. ΔΕΝ είναι εγρήγορση για το τι θα πάθουν ΑΥΤΟΙ, οι, σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστοι, κάτοικοι των περιοχών όπου το στέλεχος θεωρητικά κυκλοφορεί. Είναι ένα ακόμη apartheid σκέψης και πράξης. Είναι απόρροια της συνολικής μας (μη-) αντιμετώπισης η εμφάνιση του όποιου Όμικρον ή Π-Ρ-Σ-Τ: της μη δίκαιης κατανομής των εμβολίων και της αδράνειας στην παρακολούθηση του τι στελέχη κυκλοφορούν σε αυτές τις ανεμβολίαστες περιοχές- αρκεστήκαμε στο κουράγιο και την όρεξη του κάθε λαμπρού Tulio Oliveira. Όχι ότι τον βοηθήσαμε, ακόμη και σε αυτό. Και επειδή διακινείται η άποψη ότι “τώρα έχουν αρκετά εμβόλια στη Νότιο Αφρική, δεν φταίει αυτό”, να πω ότι η λέξη κλειδί είναι το τώρα, αλλά καμιά μετάλλαξη δεν ξεκινάει τώρα.
8. Κι ακόμη περισσότερο, δεν μοιάζει να έχουμε κατανοήσει ότι η πανδημία και κάθε επεισόδιό της είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών: το κάθε Όμικρον έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και περιοχές με αυξημένα ποσοστά ανοσοκατασταλμένων στον πληθυσμό. Η Νότιος Αφρική και η Μποτσουάνα δυστυχώς είναι τέτοιες χώρες ελέω HIV. Κι αυτό δεν είναι καινούριο, και το έχουμε αντιμετωπίσει ελλιπέστατα. Το εκκολαπτήριο κάθε πιθανού υπερ-στελέχους το δημιουργήσαμε με την αδράνειά μας εδώ και δεκαετίες. Και απλά τώρα κλείσαμε τα μάτια στην γένεση του όποιου υπερ-στελέχους, αρκεί να μην περάσει τα σύνορά μας.
9. Οπότε τι να κάνουμε; Βασικά να αντιμετωπίσουμε την Δέλτα. Έχουμε 80-100 νεκρούς στην Ελλάδα καθημερινά από την Δέλτα. Έχουμε αποτύχει να εφαρμόσουμε το εμβόλια-μάσκες-αποστάσεις-αποφυγή συνωστισμών- αερισμός κλειστών χώρων- αντισηψία με παροιμιώδη ανοησία. Ας λύσουμε αυτό, και το όποιο Όμικρον στέλεχος θα αντιμετωπισθεί ανάλογα.
10. Η Μποτσουάνα είναι μια παράξενη χώρα, με…ρινόκερους, προόδους και ανοιχτό πνεύμα δυσανάλογο πολλών γειτόνων της (αλλά και άλλες κοινωνικές οπισθοδρομήσεις αδιανόητες). Το United Kingdom του 2016 (από όπου και η σημερινή εικόνα) είναι μια εξαιρετική ταινία που περιγράφει την πορεία της χώρας προς την ανεξαρτησία και την δημοκρατία (με bonus την Rosamund Pike στον ρόλο της πρώτης κυρίας της χώρας- είχε και τέτοια παράξενα και όμορφα η ιστορία). Επίσης, ένα άρθρο του Nature του 2019 (Human origins in a southern African palaeo-wetland and first migrations), έλεγε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος από εκεί ξεκίνησε (οπότε ας ελπίσουμε/ φροντίσουμε να μην ξεκινήσει και το τέλος του από εκεί). Ας την αφήσουμε λοιπόν την Μποτσουάνα στην ησυχία της. Όπως βέβαια θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε από τον ΠΟΥ να αφήσει την ελληνική αλφάβητο στην ησυχία της, ή να μην είναι επιλεκτικός (εφόσον το Ξι κόπηκε επειδή είναι κοινό επώνυμο λέει σε κάποια περιοχή του πλανήτη, μαντέψτε σε ποια και τον έπιασε ο καημός τον ΠΟΥ, να μαζευτούμε όσοι έχουμε αγαπήσαμε Στέρεο Νόβα στην ζωή μας και να διαμαρτυρηθούμε για το Βήτα και το Δέλτα, και να βάλουμε από τώρα ένσταση και για το Πι).