Τρίτη , 14 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Γ.Τζαμάκου(Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοικογενειακής Βίας)-Εμπνέουμε στον πολίτη σιγουριά, μπορεί να βασιστεί πάνω μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματός του

Γ.Τζαμάκου(Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοικογενειακής Βίας)-Εμπνέουμε στον πολίτη σιγουριά, μπορεί να βασιστεί πάνω μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματός του

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])==== “Το φαινόμενο  της ενδοοικογενειακής βίας  είναι αταξικό δεν αφορά , λανθασμένα όπως πιστεύεται ,κατώτερα κοινωνικά στρώματα ,αλλά είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει οικονομικές και  μορφωτικές  διακρίσεις…..Η στατιστική επιστήμη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας και μπορεί να μας παρέχει δείκτες που μας βοηθούν να αλλάξουμε  πολιτικές και στρατηγικές. Δυστυχώς, υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό σκοτεινής εγκληματικότητας, περιστατικών δηλαδή που δεν «φθάνουν» ποτέ στις αρχές. Αυτό όμως που μπορώ με σιγουριά να σας πω είναι ότι από την επίσημη έναρξη του γραφείου μας στις 03 Οκτωβρίου, παρατηρούμε αύξηση των καταγγελιών, το οποίο κατά την άποψή μου αξιολογείται ως εξής:

Πρώτον: Ως φορέας εμπνέουμε στον πολίτη σιγουριά, ότι κάποιος μπορεί να βασιστεί πάνω μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματός του και

Δεύτερον: Ότι όσοι έχουν υποστεί κακοποίηση πλέον βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας και άσχημες συμπεριφορές εις βάρος τους, καθώς υποδεικνύουν μηδενική ανοχή απέναντι στους κακοποιητές τους.”

Αυτά υπογράμμισε η Γεωργία Τζαμάκου ,Υπαστυνόμος Β’ και Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοικογενειακής Βίας ,της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων,σε συνέντευξη στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.(Ηχητικό ΕΔΩ)

 Στην συνέχεια σημείωσε  τα εξής:

Κατ’ αρχάς θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα φαινόμενα βίας τα οποία δεν είναι αποδεκτά απ’ όποιον κόλπο και αν προέρχονται, πόσο μάλλον αν αυτά προέρχονται μέσα από τους κόλπους της οικογένειας.

-Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών. Προϋπήρχε και απασχολούσε, αλλά συνεχίζει να απασχολεί. Δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά κοινωνική παθογένεια και όσο «τα στόματα παραμένουν κλειστά» η βία θα διαιωνίζεται.

Αυτό που θα ήθελα ως μήνυμα να περάσω στους ακροατές σας είναι ότι προτρέπουμε όλους και όλες οι οποίες υφίστανται κακοποίηση στον κόλπο της οικογένειας είναι να καταγγέλλουν αυτές τις πράξεις στις αρχές. Ακόμη και όσοι γνωρίζουν περιστατικά βίας ή γίνονται μάρτυρες περιστατικών βίας να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας φορέας που μπορεί να σταθεί στο πλάι τους με εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα.

Επίσης, να γνωρίζει ότι  το γραφείο μας λειτουργεί στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και είναι στελεχωμένο με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.”

Σε ερώτηση αν είναι εύκολο  για το θύμα να καταγγείλει ένα περιστατικό τόνισε :”Όπως προαναφέραμε, παλιά θεωρούνταν ταμπού να βγουν στην επιφάνεια τέτοια περιστατικά, καθώς θεωρείτο ότι  η καταγγελία θα στιγματίσει το ίδιο το άτομο και την οικογένειά του στο σύνολό της.

            Πλέον σε μια προηγμένη – ευνομούμενη κοινωνία όπου οξύνονται οι ευαισθησίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους, υπάρχει μηδενική ανοχή. Αυτό άλλωστε δείχνει και η αύξηση των περιστατικών που χειρίζεται το γραφείο μας. Δείχνει δηλαδή, να είναι πιο εύκολο στα θύματα να καταγγείλουν τα περιστατικά εις βάρος τους.

Η Προϊσταμένη του Γραφείου αναφέρθηκε στους τρόπους καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας και τόνισε:

“Πέρα της δυνατότητας του να προσέλθει κάποιος στο γραφείο μας, μπορεί να καταγγείλει τα περιστατικά αυτά και τηλεφωνικώς. Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό θα είναι και οι πρώτοι προστρέξαντες αστυνομικοί. Επίσης, μπορεί να αποστείλει την καταγγελία του ηλεκτρονικά, όπου βεβαίως θα υπάρξει και περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών, έως ότου υποβληθούν στην Εισαγγελία.Η  πόρτα του γραφείου μας θα είναι πάντα ανοικτή για όσους βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τα περιστατικά και ότι υπάρχει εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα.

Είμαι σίγουρη ότι άπαντες οι φορείς που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά θα συνεργαστούμε σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπει φραγμός στην σιωπηρή ανοχή τέτοιων φαινομένων.”

Το Γραφείο λειτουργεί σε 24ωρη βάση (Τηλέφωνο: 2651440577)  στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...