Παρασκευή , 14 Ιανουαρίου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Αναβιώνουν το έθιμο «Τα Σπάργανα του Χριστού»

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Αναβιώνουν το έθιμο «Τα Σπάργανα του Χριστού»

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα  11:00 το πρωί, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον ΟΚΠΑΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής, 4ο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ιωαννιτών) αναβιώνουν το έθιμο «Τα Σπάργανα του Χριστού» στη γιαννιώτικη Καστροπολιτεία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μάτσα, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Τα «Σπάργανα του Ιησού» είναι το πιο χαρακτηριστικό από τα ηπειρώτικα έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων. Μάλιστα, έχει επηρεάσει άμεσα και τα κάλαντα που λένε τα παιδιά την παραμονή της Γέννησης του Χριστού:

«Ελάτε εδώ γειτόνισσες,
και εσείς γειτονοπούλες,
τα σπάργανα να φτιάξουμε,
και το Χριστό ν’ αλλάξουμε…».

Τα «σπάργανα» είναι λεπτές «τηγανίτες», ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα, που στη συνέχεια τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο, με καρύδια και κανέλα. Το έθιμο συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη κι έρχεται από το βάθος του χρόνου.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, που θα προσφέρει στο κοινό παραδοσιακές δίπλες.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι δάσκαλοι του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης ( εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής και αθλητισμού).

Δείτε Επίσης

Κορονοϊός: 20.409 νέα κρούσματα σήμερα, 80 θάνατοι, 664 διασωληνωμένοι, 310 κρούσματα στο Νομό Ιωαννίνων

Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 80 νέοι θάνατοι ενώ ...