Κυριακή , 22 Μαΐου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνέντευξη Γιώργου Ζάψα στα τοπικά ΜΜΕ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνέντευξη Γιώργου Ζάψα στα τοπικά ΜΜΕ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα και τους Περιφερειακούς Σύμβουλους Άρη Σπέγγο και Χριστίνα Λέκκα, στη διάρκεια της οποίας ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και στα οποία εμπλέκεται η Περιφέρεια.
Ο Γιώργος Ζάψας εισαγωγικά αναφέρθηκε στα τρία έργα που τρέχει η Περιφέρεια Ηπείρου και αφορούν α) το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, β) το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας και το Μεγάλο Κλειστό (Ξιφασκίας), για τα οποία υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία και έχει ζητήσει να παρουσιαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σχετικές μελέτες, οι πηγές χρηματοδότησης και ο οδικός χάρτης για το καθένα από αυτά.
Ειδικότερα,
Για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, η παράταξη υποστηρίζει το έργο και ψήφισε θετικά στην Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.) για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, με την παρατήρηση να παρουσιάσει η περιφερειακή Αρχή το συνολικό σχέδιο της, ήτοι: Χωροθέτηση (προχώρησε), σχεδιαζόμενη κάλυψη αναγκών, χρηματοδότηση της πρότασης, Έκθεση βιωσιμότητας, καθεστώς λειτουργίας, συγκρότηση διοίκησης, τον οδικό χάρτη όπως και κάθε άλλο ενδιάμεσο στάδιο ολοκλήρωσης του έργου.
Για το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας, στον Κατσικά, ζήτησε να υλοποιηθεί η ΑΠΟΦΑΣΗ παραχώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: 6ΒΨΦ4653ΠΓ-ΜΥ5) και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το τι θέλουμε να κάνουμε και τι επιτρέπεται να γίνει στον χώρο των ακινήτων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά, έκτασης 947,211 στρεμμάτων, που μας παραχωρήθηκε δωρεάν για 25 χρόνια.
Για το Μεγάλο Κλειστό (Ξιφασκίας), αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην κυβερνητική δέσμευση για χρηματοδότηση του έργου και στην ένταξη του γηπέδου στο χώρο του ΠΕΑΚΙ. Η νέα επιλογή χωροθέτησης στο οικόπεδο της ΔΕΛΙ, που γειτνιάζει με το Πάρκο Καινοτομίας, παρουσιάζει προβλήματα που συνδέονται με το ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας και τον εκεί υγροβιότοπο, για την οποία θα αποφανθούν ο δήμος, ο φορέας της λίμνης (ή το διάδοχο σχήμα του φορέα), το Τεχνικό Επιμελητήριο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ του έργου. Τονίσαμε ότι, παρά τους προβληματισμούς μας για το εγχείρημα της μεταφοράς και επανάχρησης των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού, συμφωνήσαμε με το σκεπτικό να μη χαθεί η ευκαιρία κατασκευής ενός αθλητικού κέντρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην πόλη και να γίνουν όλα στη βάσει ενός σχεδίου και μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και σε αυτή την γραμμή εμμένουμε.
Στη συνέχεια της συνέντευξης:
Δικαιολόγησε την αρνητική ψήφο της παράταξης στην Ο.Ε., για πρόσληψη Τεχνικού συμβούλου, έναντι € 74.400,00 με ΦΠΑ, για την επικαιροποίηση της μελέτης «Μελέτη ανάπλασης – αξιοποίησης – προστασίας λίμνης Παμβώτιδας – παραλίμνια οδός», δεδομένου ότι δεν έχει γίνει η παρουσίαση της υπάρχουσας μελέτης, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να ψηφίσουμε επί αγνώστου περιεχομένου μελέτης, σκοπιμότητας και προϋπολογισμού έργου, για το οποίο ενδεχομένως δεν θα είχαμε αντιρρήσεις, λόγω και του ενδιαφέροντος που αυτό συγκεντρώνει.
Ανακοίνωσε την πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συμφωνούν να επαναφέρουν το αίτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος της «Μη σύννομης Τροποποίησης του κειμένου τεκμηρίωσης του Μέτρου Μ05Σ0 803 “Απαγόρευση εκτέλεσης νέων γεωτρήσεων στο Υποσύστημα Μιτσικελίου (), πέραν ειδικών περιπτώσεων”», όπως καταγγέλλει το ΓΕΩΤΕ σε πρόσφατο έγγραφό του (αρίθμ. 34/25-01-2022).
Για το Αγροτικό ζήτημα και τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, που συζητήθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η παράταξη υποστηρίζει το Ψήφισμα των αγροτικών Οργανώσεων και τα αιτήματά τους, επικεντρώνοντας στην ανάγκη κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης για τα χρέη των αγροτών και κτηνοτρόφων στην πρώην Αγροτική, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις αγροτών και αγροτισσών. Ακόμη υποστηρίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης της προτεραιοποίησης αιτημάτων των ΤΟΕΒ, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών (φ/β) σε σχέση με αιτήματα ιδιωτών, την απαγόρευση εγκατάστασης βιομηχανικών φ/β σε γη υψηλής παραγωγικότητας και αιολικών πάρκων στα αναγνωρισμένα βοσκοτόπια (Λάκμος, Γάβροβο κ.α.).
Για τα προβλήματα στις Προσφυγικές δομές και την μη επαναπρόσληψη των εργαζομένων σε αυτές, ζήτησε να γίνει παρέμβαση του περιφερειάρχη ώστε ο ιδιώτης που ανέλαβε τις δομές να τους/τις προσλάβει σε θέσεις απασχόλησης στην σίτιση και αλλού, καθόσον οι περισσότεροι-ες από αυτούς-ες είναι κοντά στο στάδιο συνταξιοδότησης ή έχουν πολλά κοινωνικά κριτήρια. Επίσης πρότεινε η πίστωση της Υπάτης Αρμοστείας να διατεθεί για τον οδοφωτισμό και την κατασκευή πεζόδρομου μέχρι την προσφυγική δομή Κατσικά για την ασφαλή κίνηση των φιλοξενουμένων.
Για το Φυσικό αέριο ζήτησε να γίνει ενημέρωση στο ΠΣ κι όχι να ενημερώνεται η κοινωνία από συνεντεύξεις τύπου κυβερνητικών βουλευτών και αξιωματούχων του ΔΕΔΑ. Χρειάζεται εγρήγορση και εγγυήσεις ώστε το έργο να καλύψει τις ανάγκες (αριθμό συνδέσεων), να είναι λειτουργικό και πρόβλεψη για να μην “ξανασκαφτούν” οι υπό κατασκευή δρόμοι, όπως η οδός Στ. Νιάρχου κ.α. Επιπρόσθετα, η ενημέρωση του τεχνικού κόσμου και των πολιτών θα βοηθήσει να οδηγηθούμε σε σωστές αποφάσεις για την αντικατάσταση καυστήρων, δοθέντος ότι τρέχουν προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και επίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις απασχόλησης επαγγελματιών ή βοηθών ειδικότητας «Τεχνίτη Εγκαταστάσεων Φυσικού αερίου», που ενδιαφέρει παλιούς και νέους στο επάγγελμα (να ξαναμπεί η ειδικότητα στα προγράμματα σπουδών των Επαγγελματικών Σχολών, ΕΠΑΣ/ΟΑΕΔ & ΕΠΑΛ, της περιφέρειας).
Για το Ειδικό σχολείο ΣΑΠ θα ζητήσει τις επόμενες μέρες συνάντηση με την ένωση γονέων για να ενημερωθεί η παράταξη και να υποστηρίξει το αίτημα για επιτάχυνση των εργασιών και μεταστέγαση των σχολείων στο παλιό Χατζηκώστα.
Ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου «Οριστικές Μελέτες για την κατασκευή της ενιαίας σιδηροδρομικής γραμμής «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα», διάδρομος μεταφορών Orient–East-Med, Οκτώβριος 2021 έως Δεκέμβριος 2024, με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 15.500.000 ευρώ (50% στήριξη της ΕΕ), σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση (Φεβρουάριος 2022) και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).*
Τέλος κατέθεσε την απογοήτευση του για την ακινησία της περιφερειακής Αρχής και την έλλειψη πληροφόρησης για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΠΑ, το Νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Α. Τρίτσης κ.α.

Δείτε Επίσης

Ειδική Προωθητική Εκδήλωση παρουσίασης της Ηπείρου των 4 εποχών και των τοπικών προϊόντων στις Βρυξέλλες

Την 1η Ειδική Προωθητική Εκδήλωση παρουσίασης της Ηπείρου των 4 εποχών και των τοπικών προϊόντων στις ...