Σάββατο , 18 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / H νέα κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και προετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών» στο κρίσιμο Eurogroup

H νέα κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και προετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών» στο κρίσιμο Eurogroup

1a1Λίγες ώρες πριν από το πιο κρίσιμο Eurogroup στην ιστορία της οικονομικής κρίσης, όπου θα κριθεί ένα μεγάλο μέρος της τύχης της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, κατάφερε να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

162 «ναι» – 137 «όχι» – Απών ο Μιχαλολιάκος λόγω ασθένειας

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης επί των προγραμματικών δηλώσεων με 166 θετικές ψήφους, έναντι 134 που καταψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία εκτυλίχθηκε χωρίς εκπλήξεις, όπως ήταν αναμενόμενο!

Νωρίτερα, όμως είχαν προηγηθεί κόντρες σαφώς μικρότερης έντασης από αυτές που είχαμε συνηθίσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Από αυτές που… ξεχώρισαν ήταν αυτή του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Οι δύο άντρες αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν με αφορμή… την ΕΡΤ.

Εξαγγελίες με… φειδώ

Στις προγραμματικές δηλώσεις φάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης να βάλει ένα χαλινάρι στις εξαγγελίες των υπουργών, γνωρίζοντας πως όσα ακούγονται μέσα στη Βουλή μεταφέρονται άμεσα στους κύκλους των Βρυξελλών. Έτσι με σκοπό να μην δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσων, οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν εξαγγελίες με φειδώ.

Με εξαίρεση τον κ. Λαφαζάνη που ήταν απόλυτος στις προεκλογικές δεσμεύσεις, οι περισσότεροι υπουργοί της τοποθέτησαν όχι άμεσα αλλά σε βάθος τετραετίας.

Την τελευταία ημέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του ισχύοντος ελληνικού προγράμματος και πως για τους ίδιους έχει ήδη καταργηθεί η τρόικα. Δεσμεύτηκε πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο και έκανε λόγο για μία συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς όμως μέτρα λιτότητας, αλλά με σαρωτικές μεταρρυθμίσει.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα προς τη Γερμανία πως μία ρήξη θα είναι κακή για όλους, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως οι εταίροι θα ανταποκριθούν στις προτάσεις της νέας κυβέρνησης. Τέλος, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στο μνημόνιο, αλλά αποκλειστικά τη δανειακή σύμβαση.

Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως θα είναι στο πλευρό της κυβέρνησης, αλλά με την προϋπόθεση πως δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια.

Με πολλές αιχμές κατά του προγράμματος και των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς έκανε μία αναδρομή της κυβερνητικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνησή του, λέγοντας πως παρέδωσε χώρα στην επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.«Μας κάνετε μαθήματα περί διαπραγμάτευσης χρέους. Εγκαταλείπετε το σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες», ανέφερε ο κ. Σαμαράς ο οποίος σχολίασε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τα πάντα σήμερα λέει ότι το 70% ήταν σωστές μεταρρυθμίσεις.

Ξεχωριστή στιγμή ο τρόπος που ο κ. Σαμαράς σχολίασε την πρόταση για τα ομόλογα με λήξη στο διηνεκές. «Ουάου!», ήταν το επιφώνημα που δανείστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρώην πρωθυπουργός αποσπώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

 

 

 

newsit

Δείτε Επίσης

Ι.Κολοβού-.Οι εποχές γεννάνε μεγάλους ανθρώπους ,αλλά και οι μεγάλοι άνθρωποι καθορίζουν τις εποχές

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)— “Είναι κάποιος μεγάλος.Αληθινά μεγάλος.Ακολουθώ αυτό που λέει ,να αγγίξει την αλήθεια και ακολουθώ ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of